PATΣIΣMOΣ KAI EΘNIKIΣMOΣ ΣTHN ΕΥΡΩΠΗ

PATΣIΣMOΣ KAI EΘNIKIΣMOΣ ΣTHN ΕΥΡΩΠΗ

 

Στις δυο χώρες της Eυρώπης, που καταλαμβάνουν τα δυο της άκρα, στη Bρετανία, την πιο παλιά καπιταλιστική χώρα στον κόσμο και στην παλινορθωτική Pωσία, την χώρα του πάλαι ποτέ «υπαρκτού» αλλά ανύπαρκτου σοσιαλισμού, ο εθνικισμός και η ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών εντείνονται.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: το Eργατικό Kόμμα συναγωνίζεται τους Tόρυς στον εθνικισμό.

Από τα Χριστούγεννα και μετά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, Μίλιμπαντ, προωθεί συστηματικά μια εθνικιστική ρητορεία με βασικό στόχο τους μετανάστες. Μιλάει συνεχώς για τα πρωτοφανή και ανεξέλεγκτα επίπεδα μετανάστευσης και ταυτόχρονα επικαλείται την προάσπιση της εθνικής ταυτότητας. 

Αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση «έκανε λάθη» στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, επιτρέποντας την «απεριόριστη» μετανάστευση από δέκα χώρες, κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές που προσχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004. 

Ο Μίλιμπαντ προσπαθεί να αποδώσει την καταστροφική μείωση στο βιοτικό επίπεδο των πλατειών μαζών της εργατικής τάξης στους μετανάστες και όχι στις πολιτικές μια σειράς καπιταλιστικών κυβερνήσεων, τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες δεκαετιών, την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών και το μαζικό ξελάσπωμα τραπεζών με δημόσιους πόρους. 

Υποστηρίζει ότι η πολιτική των Συντηρητικών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα της μετανάστευσης είναι αποδεκτή αλλά με «εργατικές» ενισχύσεις. Έτσι κάθε μετανάστης για να εργαστεί πρέπει να είναι κάτοχος Proficiency, ενώ βάζει μια σειρά όρων που καθιστούν αδύνατη σε μετανάστες την ενοικίαση σπιτιών. Η αντιμεταναστευτική στάση του Μίλιμπαντ στηρίζεται στο όραμα για «ένα έθνος», μια έννοια δανεισμένη ολοκληρωτικά από τους Συντηρητικούς και την οποία ανέπτυξε τον Οκτώβριο στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. Τα βασικά σημεία της εθνικιστικής πολιτικής του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος είναι βασικά ο αντιμεταναστευτικός εθνικισμός και σωβινισμός, η υποστήριξη της ελεύθερης αγοράς και η καταστροφή των απομειναριών του σημερινού κράτους πρόνοιας της Βρετανίας. 

Υπό συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και αποσύνθεσης και επιχείρησης επιβολής μιας κοινωνικής και οικονομικής αντεπανάστασης στη Βρετανία, η εθνικιστική και σωβινιστική δημαγωγία εναντίον των μεταναστών -ένα από τα αγαπημένα «κεκτημένα» της άκρας δεξιάς και του φασισμού- φαντάζει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον περιορισμό και καθοδήγηση της αυξανόμενης οργής προς μια αντιδραστική κατεύθυνση. 

Η εργατική τάξη και όλοι οι καταπιεσμένοι πρέπει να απορρίψουν περιφρονητικά όλο το πλαίσιο της (αντι)μεταναστευτικής «συζήτησης». Η λύση όλων των οξυμμένων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύνολο της εργατικής τάξης στη Βρετανία, και όχι μόνο, είναι δυνατή αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

 

ΡΩΣΙΑ: αντιμεταναστευτικά πογκρόμ από αστυνομία και φασίστες 

Μέσα σ’ ένα φόντο ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας, η Ρωσική κυβέρνηση ενισχύει τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των μεταναστών σε αγαστή συνεργασία με τις φασιστικές ομάδες. Τα κόμματα της «αντιπολίτευσης», φιλελεύθερα και μη, ακολουθούν από κοντά και απαιτούν πιο αυστηρό μεταναστευτικό έλεγχο. 

Στις 9 Ιανουαρίου η Δούμα υιοθέτησε ένα νόμο που πρότεινε ο Πούτιν για την ενίσχυση των κριτηρίων εργασίας, τόσο για τους μετανάστες εργάτες όσο και για τους ίδιους τους Ρώσους πολίτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους συνεργάζονται με τις φασιστικές ομάδες κυνηγώντας «λαθρομετανάστες». 

Οι ρώσοι φασίστες έχουν οργανώσει τηλεφωνικές «υπηρεσίες βοήθειας σε Ρώσους». Aρκεί ένα τηλεφώνημα για να ξεκινήσουν επιδρομές σε υπόγεια ή διαμερίσματα όπου ζουν μετανάστες, κυρίως Ασιατικής καταγωγής, προτού καλέσουν την αστυνομία για να διασφαλιστεί η απέλασή τους. Tελευταία, στις επιθέσεις τους τα μέλη των φασιστικών ομάδων φορούν μαύρες μάσκες και φέρουν καλό οπλισμό. 

Ο νέος νόμος που ψήφισε η Δούμα δίνει το δικαίωμα σε αστυνομία και φασιστικές ομάδες να οργανώσουν καλύτερα την «επιχειρησιακή δραστηριότητά» τους (το πογκρόμ είναι ρώσικη λέξη!) εναντίον μεταναστών που εκβιάζονται από εργοδότες με την απειλή της απέλασης. 

Ο νόμος είναι τμήμα μιας απαίσιας ρατσιστικής και φασιστικής εκστρατείας εναντίον μεταναστών εργατών από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία τον προηγούμενο Μάιο, το Ρωσικό κράτος έχει εντείνει την εθνικιστική προπαγάνδα και η κυβέρνηση ψηφίζει τον ένα αντιμεταναστευτικό νόμο μετά τον άλλο. Οι μετανάστες παρουσιάζονται ως εγκληματίες, απατεώνες και διεφθαρμένοι. Eίναι τα εξιλαστήρια θύματα της εθνικιστικής προπαγάνδας αυτών που έχουν φέρει τη Ρωσία οικονομικά και κοινωνικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. 

Τον Οκτώβριο μάλιστα, ο Πούτιν, ακολουθώντας το «γαλλικό μοντέλο» τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία. Το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, επίσης τον Οκτώβριο, πρότεινε τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για να απομονωθούν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Σήμερα ζουν περίπου 15.000.000 μετανάστες στη Ρωσία. Η πλειοψηφία είναι από τις πιο φτωχές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Συνήθως κερδίζουν από 4.000 έως 10.000 ρούβλια, δηλαδή 100 με 250 ευρώ, που το μεγαλύτερο μέρος το στέλνουν στις οικογένειές τους. 

Οι μετανάστες εργάτες δεν έχουν υγειονομική ασφάλιση και πάντοτε επικρέμεται η απειλή της απέλασης κατ’ απαίτηση του εργοδότη ή της αστυνομίας. Η πλειοψηφία τους μένει σε υπόγεια, μικρά διαμερίσματα ή κτίρια των εταιρειών στις οποίες εργάζονται, κτίρια που δεν πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Aρ. Mα.

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#546# Σάββατο 23 Μαρτίου 2013