ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πορεία για τη παγκόσμια ημέρα γυναικείου αγώνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πορεία για τη παγκόσμια ημέρα γυναικείου αγώνα

250 διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους του Ηρακλείου στις 8 Μάρτη, μετά από συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών στις 7 το απόγευμα. Στην πορεία φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην πατριαρχία και το σεξισμό, το κεφάλαιο και τους φασίστες. Υπήρχαν πανό της πρωτοβουλίας ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία, της ομάδας φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου-conqueer, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ. Οι σύντροφοι του ΕΕΚ μοίρασαν προκηρύξεις, λέγοντας συνθήματα για το διεθνισμό του γυναικείου και όλου του προλεταριάτου. Η πορεία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μιάμιση ώρα.
Εκδήλωση ΕΕΚ/ΟΕΝ :Το προσφυγικό και η πάλη για το τσάκισμα του φασισμού
Με την συμμετοχή νεολαίας και εργαζομένων έγινε η εκδήλωση-συζήτηση του ΕΕΚ και της ΟΕΝ την Δευτέρα 6 Μάρτη στο Ηράκλειο.
Εισηγητικά τέθηκε το γεγονός ότι για την εξοργιστική κατάσταση στους χώρους εγκλεισμού των προσφύγων ευθύνεται η Κυβέρνηση Τσίπρα και όλες οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας. Η Ευρώπη-Φρούριο είναι σε αποσύνθεση, σε συνθήκες σύγκρουσης με τις ΗΠΑ στις οποίες διεξάγεται πάλη της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στην κυβέρνηση Τράμπ και του φασισμού που ενσαρκώνει.
Η πάλη ενάντια στο καθεστώς εγκλεισμού των προσφύγων, γίνεται σε συνθήκες κρίσης εξουσίας και πολιτικής αναταραχής του καπιταλισμού. Οπως τονίζει το ΕΕΚ, η σύγκρουση για τη συντριβή του φασισμού γίνεται στους δρόμους, στις συνοικίες, με την οργάνωση της αυτοάμυνας του εργατικού κινήματος και του λαού από τις φασιστικές συμμορίες και το αστικό κράτος, στην πάλη για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό.
Στην εκδήλωση έγινε συζήτηση για την κατάσταση σήμερα. Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου τοποθετήθηκε σύντροφος από το ΝΑΡ. Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα ζήτημα με μέλλον βάζοντας το ζήτημα του Ενιαίου Μετώπου της αριστεράς. Επισήμανε την ανάγκη για τον αγώνα που πρέπει να δοθεί ενάντια στον αντιδραστικό αποκλεισμό των προσφύγων από την πρωινή ζώνη των σχολείων και για όλα τα δικαιώματα στην εργασία και την ασφάλιση. Μίλησε επίσης για τους κινδύνους πολέμου που φέρνει η προεδρεία Τραμπ και ο ιμπεριαλισμός.
Η εκδήλωση έγινε ενώ το Υπουργείο Μετανάστευσης με την Περιφέρεια Κρήτης, οργανώνει μέχρι τις αρχές-μέσα Απρίλη, την εγκατάσταση τουλάχιστον 780 προσφύγων σε όλη την Κρήτη. Απέναντι και ενάντια στα γραφειοκρατικά-κερδοσκοπικά προγράμματα των τοπικών αρχών και της Κυβέρνησης, αντιτάσσουμε τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια όλων των προσφύγων και μεταναστών. Για μια κοινωνία χωρίς τάξεις κράτη και εξουσίες, τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Ερνέστο Αγγελής