Η αλήθεια για ‘θετικά’ μέτρα Τσίπρα

Πολύ θετικά για τους εργοδότες και ελάχιστα θετικά για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αρχές του τρέχοντος μηνός. 

Ο λόγος για τις εξαγγελίες για την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση από το 23% στο 13%, την επιδότηση των εισφορών κύριας ασφάλισης κατά 25% -80% για τους νέους μισθωτούς έως 29 ετών, αλλά και την καταβολή της ”13ης σύνταξης” σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας. 

Πρώτα από όλα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω 2 στα 3 μέτρα (μείωση ΦΠΑ, επιδότηση εισφορών) αφορούν τις επιχειρήσεις και μόλις 1 στα 3 τους συνταξιούχους (καταβολή της ”13ης σύνταξης”).

Η μείωση του ΦΠΑ θα οφελήσει προπαντός τους επιχειρηματίες και, μάλιστα, δύο κλάδων της οικονομίας (τουρισμός -εστίαση), οι οποίοι έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της μαζικής προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα.

Επίσης, η επιδότηση των εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για τους νέους μισθωτούς θα πάει στις τσέπες των αφεντικών, οι οποίοι θα γλιτώσουν το 5% -15% του συνόλου των εισφορών που καταβάλλουν (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, υγείας, ανεργίας).

Όσον αφορά στη λεγόμενη 13η σύνταξη, δεν πρόκειται καν γι’ αυτό. Η μέση ”13η σύνταξη” θα ανέλθει στο 46% της μέσης μηνιαίας κύριας σύνταξης. Συνεπώς, μιλάμε για 12 και μισή σύνταξη και όχι για 13η. Υπενθυμίζεται πως η παλιά 13η σύνταξη καταβαλλόταν σε δύο δόσεις, μία το Πάσχα και μία το καλοκαίρι. Επίσης, η νέα 13η σύνταξη θα δοθεί κλιμακωτά.
Το 100% θα λάβουν μόνοι όσοι παίρνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν κοντά το 1/3 -1/4 του συνόλου των συνταξιούχων.
Όλοι οι άλλοι θα λάβουν το 30% έως το 70%. Το κόστος της εν λόγω καταβολής ανέρχεται σε 830 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υποτετραπλάσιο των περικοπών των αποδοχών των συνταξιούχων (ΕΚΑΣ, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ, εισφορές υγείας, νέες κύριες) τις οποίες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 -2019. Οι περικοπές αυτές ανήλθαν σχεδόν στα 3,5 – 4 δισ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο 7% της πανεθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης Εξάλλου, οι συνταξιούχοι, πριν το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2010-2014, έχουν χάσει πάνω από το 20% των αποδοχών τους, μέσω της κατάργησης της 13ης -14ης σύνταξης και των διαδοχικών περικοπών στις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ.
Σ’ αυτές, φυσικά, δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες απώλειες εισοδήματος των συνταξιούχων από τις αυξήσεις στους φόρους, το ”χαράτσι” στα ακίνητα, τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ κλπ.

Συνεπώς, η κουτσουρεμένη 13η σύνταξη την οποία θα δώσει πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος, μετά από μία 10ετη λεηλασία του. Και αυτό υπό την γιγάντια πίεση των συνταξιούχων, αλλά και συνολικά του λαού που βλέπει πως η ”έξοδος” από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τη ζωή του. 
Το γεγονός ότι ακόμα και η εμετική ΝΔ των πιο άγριων περικοπών στις συντάξεις (σ.σ.: επί Σαμαρά καταργήθηκαν τα Δώρα των συνταξιούχων) λέει ”ναι” στην νέα 13η σύνταξη δείχνει το θετικό για το λαό συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό θα αποδειχθεί ακόμα περισσότερο, πηγαίνοντας προς τις εθνικές κάλπες, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει και άλλα ”θετικά” μέτρα….
Δ.Κ.