Το ½ του ΕΚΑΣ σε 3πλάσιους συνταξιούχους σε σχέση με όσους το έπαιρναν μέχρι τώρα, άρχισε να «επιστρέφει» από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Αυτό είναι η ουσία πίσω πολυδιαφημισμένες, από την κυβέρνηση, «αυξήσεις» οι οποίες δόθηκαν μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 (σ.σ. καταβλήθηκαν νωρίτερα λόγω διακοπών του Χριστουγέννων). Ο λόγος για τα ελάχιστα παραπανίσια λεφτά (κοντά στα… 13 ευρώ κατά μέσο όρο) τα οποία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 620.000 συνταξιούχων το διήμερο μεταξύ 19ης -21ης Δεκεμβρίου λόγω της πρώτης (από τις προβλεπόμενες συνολικά πέντε) ετήσιας δόσης που κατέβαλε ο ΕΦΚΑ για τις θετικές προσωπικές διαφορές που προέκυψαν μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.
Ωστόσο πάνω από ένας στους τρεις από τους συνταξιούχους (από όσους θα λάβουν αυξήσεις από φέτος) υπέστη δραματικές μειώσεις στις αποδοχές του τα τελευταία 4 χρόνια, προπαντός λόγω του σταδιακού περιορισμού του ΕΚΑΣ.
Η περικοπή την οποία υπέστησαν συνολικά πάνω από 220.000 χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ανήλθε σχεδόν στα 900 εκατ. ευρώ το 2016 -2019. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων λόγω των θετικών προσωπικών διαφορών θα ανέλθει το 2019 – 2023 μόλις στα 500 εκατ. ευρώ (δηλ. λίγο πάνω από τη μισή δαπάνη για το ΕΚΑΣ) και θα αφορά 620.000 συνταξιούχους (δηλ. τριπλάσιους συνταξιούχους από όσους έπαιρναν το ΕΚΑΣ). Έτσι εκείνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράζει τα μισά κονδύλια από εκείνα του ΕΚΑΣ σε έως 3πλάσιους συνταξιούχους (620.000 έναντι 220.000) μέσω της καταβολής των θετικών προσωπικών διαφορών. Βάσει υπολογισμών, μέσω των «αυξήσεων» του νόμου Κατρούγκαλου, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έπαιρναν ΕΚΑΣ θα αντισταθμίσουν το 50% όσων έχασαν από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Σ’ αυτές τις απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απώλειες 2% από την αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ τις οποίες υπέστησαν όλες οι συντάξεις, μαζί και οι χαμηλές, τον Ιούλιο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης η ίδια κυβέρνηση συμφώνησε με τους «θεσμούς» να μη δοθεί καμία ονομαστική αύξηση σε όλες τις συντάξεις, μαζί και στις χαμηλές, από το 2019 έως και το 2022.
Αυτό θα προκαλέσει έμμεση μείωση, σε πραγματικούς όρους, της τάξεως του 1,5% -2% ετησίως.
Εξάλλου, δεν δικαιούται να βαφτίζει «13η σύνταξη» το κοινωνικό μέρισμα το οποίο έδωσε φέτος σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους (κυρίως του τέως ΟΓΑ ).
Αυτό ανέρχεται σε 500 ευρώ κατά μέσο όρο, την ώρα που η μέση σύνταξη ανέρχεται στα 800 ευρώ.
Ας μην ξεχνά κανείς ακόμα, πως η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα αναδρομικά τα οποία ζητούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν το 2011-2012.
Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε την 13η και 14η σύνταξη.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δ.Κ.

Λεζάντα για φωτο στο άρθρο συντάξεις

Φωτό από την πανελλαδική κινητοποίηση χιλιάδων συνταξιούχων που οργάνωσε το ΠAME το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στην Aθήνα