Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ SUCCESS STORY, ΑΥΛΑΙΑ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΗ SPRIDER

Η άλλη πλευρά του Success Story, ΑΥΛΑΙΑ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΗ SPRIDER

 

Οι τίτλοι στο εργατικό ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών, είναι κατά πλειοψηφία αφιερωμένοι στον ορυμαγδό που συντελείται στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ρυθμούς η καταστροφή της εργατικής τάξης και στον Ιδιωτικό τομέα, εκεί, που βασιλεύουν οι ελαστικές σχέσεις, οι απολύσεις, τα λουκέτα, η απλήρωτη κι ανασφάλιστη εργασία, η εργοδοτική τρομοκρατία. Η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο εξανδραποδισμός των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα είναι κοινή: η καπιταλιστική κρίση κι η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Άλλη μια επιχείρηση «κολοσσός» για τα ελληνικά δεδομένα έβαλε λουκέτο από την πρώτη του Οκτώβρη, έχοντας προηγούμενα αποτύχει να ενταχθεί στο άρθρο 99. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ένδυσης κι υπόδησης Sprider έκλεισε, στέλνοντας 890 οικογένειες στο δρόμο και φεσώνοντας εργαζόμενους και πιστωτές με 90 εκατ. ευρώ χρέος. Ιδρυμένη το 1971 από την οικογένεια Αργυρού, εξαγοράστηκε το 1999 από τον όμιλο Χατζηιωάννου, ενώ το 2004 έκανε δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο. Στις καλές εποχές, προ κρίσης, αυτό το μικρό «ελληνικό θαύμα», που λάνσαρε στην αγορά το μοντέλο της μαζικής εμπορίας φτηνών και ποιοτικών ρούχων για όλα τα βαλάντια, έφτασε να αριθμεί 110 υπερ-καταστήματα, επεκτεινόμενο και σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Πολωνία, με 2000 εργαζόμενους και 15 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη. Πίσω από την «ελεύθερη πτώση» των τελευταίων ετών βρίσκονται πολλοί παράγοντες:

Α) Το 2009, όταν η παγκόσμια κρίση αρχίζει να αφήνει για τα καλά το αποτύπωμα της πάνω στην ελληνική οικονομία που βυθίζεται σε ύφεση, η εταιρεία αρχίζει να εμφανίζει ζημιές. Οι απολύσεις, οι περικοπές, η φυγή από Ρουμανία, Κύπρο, Πολωνία, Σερβία και το κλείσιμο 60 καταστημάτων, δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Β) Την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις έπεφταν κι οι ζημιές γιγαντώνονταν, η τραπεζική κρίση κλείνει την κάνουλα της πίστωσης και καταδικάζει την επιχείρηση σε αδυναμία λειτουργίας. Η εταιρεία κλείνει με τους Αθανάσιο και Σάββα Χατζηιωάννου να καταγγέλλουν ως υπαίτιες τις τράπεζες. 

Γ) Την πτωτική πορεία επιτάχυνε ένα γεγονός του Φεβρουαρίου 2012, όταν και καταστράφηκαν σε πυρκαγιά οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ανθούσα. Εξ αρχής οι «κακές γλώσσες» μίλησαν για εμπρησμό για την είσπραξη της παχυλής ασφαλιστικής αποζημίωσης ύψους 10,4 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, αντί να μπουν στα ταμεία της εταιρείας τα λεφτά, οι βασικοί μέτοχοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία, με τα καταστήματα να μένουν χωρίς εμπόρευμα στη μέση της χρονιάς, αφού χάθηκε στη φωτιά.

Τώρα, η εργοδοσία «εγγυάται» πως θα αξιοποιηθεί η πάγια περιουσία της για να αποζημιωθούν πιστωτές κι εργαζόμενοι. Έργο χιλιοπαιγμένο, που συνήθως καταλήγει με τους εργαζόμενους να λιμοκτονούν περιμένοντας ψίχουλα, την στιγμή που οι μεγιστάνες πρώην εργοδότες τους εκποιούν ό,τι απέμεινε από τις εταιρείες και καλοπερνούν.

Για να μην βρεθούν, λοιπόν, σε αυτή τη θέση του «ζητιάνου», οι εργαζόμενοι της Sprider σε 2 καταστήματα της Πάτρας, μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, προχώρησαν σε κατάληψη τους, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων κι αποζημιώσεων, περιφρουρώντας να μην φύγουν εμπορεύματα και μείνουν να φυλούν άδεια ντουβάρια. 

Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι και στα 50 καταστήματα της Sprider, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν κι απολύουν, σε κάθε εργοστάσιο, υπηρεσία, κατάστημα.

 

Κ. Αποστολόπουλος

 

Πάτρα

Απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και απολυμένοι 

Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου τα καταστήματα Sprider Stores σε όλη την Ελλάδα, πετώντας στο δρόμο περίπου 900 εργαζομένους. 

Στην Πάτρα, 27 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο με εντελώς αιφνιδιαστικό τρόπο καθώς τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη το απόγευμα, και στα δυο καταστήματα μπήκε εκπρόσωπος της εταιρείας ζητώντας τα κλειδιά του καταστήματος και τις εισπράξεις της ημέρας. Εν συνεχεία ζήτησε από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν και κλείδωσε το κατάστημα. 

Οι εργαζόμενοι στα δύο καταστήματα της εν λόγω επιχείρησης (ένα επί της οδού Πατρών-Κλάους και ένα στο Νέο δρόμο) έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των καταστημάτων από το πρωί της Τρίτης περιφρουρώντας τα προκειμένου να μην επιτρέψουν τη μεταφορά εμπορευμάτων μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, απαιτώντας και την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι είχε ήδη γίνει περικοπή των μισθών τους, υπογράφοντας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχειρησιακές συμβάσεις με μισθούς πείνας και αυτή τη στιγμή η επιχείρηση τους χρωστά ήδη μισθούς δύο μηνών, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται καταβολές τεσσάρων μηνών στο ΙΚΑ. Καμία καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων δεν έχει γίνει καθώς και κανένα χαρτί απόλυσης δεν τους έχει δοθεί. 

Ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Με τον ίδιο αιφνίδιο τρόπο ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι για την παύση λειτουργίας των καταστημάτων. Στη Θεσσαλονίκη σε συντονισμό των κινήσεών τους έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, αποτρέποντας προσπάθεια μεταφοράς εμπορευμάτων από την αποθήκη της εταιρείας στο Ωραιόκαστρο. Στην Καλαμάτα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις συμπαράστασης στον προαύλιο χώρο του καταστήματος. Εκδηλώσεις συμπαράστασης στο πλευρό των εργαζομένων και στην Κρήτη.  

Όλοι εργαζόμενοι και άνεργοι εργάτες πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των απολυμένων στα καταστήματα Sprider Stores για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επιτροπές αλληλεγγύης πρέπει να συγκροτηθούν έξω από κάθε κατάστημα, οι οποίες θα πρέπει να συντονιστούν με κάθε άλλη αγωνιστική κίνηση των εργαζομένων.

Γ.Γ.