2η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στο Γ’ Μονομελές Πρωτοδικείο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα εκδίκασης της πολύκροτης –όπως εξελίχθηκε- δίκης, για τον τραυματισμό της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού από τον αστυφύλακα της Ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμ. Ποιμενίδη.
Η παρ’ oλίγον δολοφονία, έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης στο μπλοκ του ΕΕΚ, που συμμετείχε στην διαδήλωση τιμής και αγώνα της 6/12/2009, στον ένα χρόνο από την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και την Δεκεμβριανή εξέγερση του 2008.
Η δίκη, που εκδικάζεται ως τροχαία παράβαση του υποτίθεται «αμελούς» Ποιμενίδη, ξεκίνησε στις 13/10 με την εξέταση των κλητευμένων μαρτύρων, της βαριά τραυματισθείσας Αγγ. Κουτσουμπού, του γιατρού κι επίσης τραυματία Δημήτρη Γεωργίου, καθώς και του Θόδωρου Κουτσουμπού, στελέχους του ΕΕΚ και συζύγου της παθούσας, όπως επίσης και φωτογράφου του πολύτιμου υλικού που αποθανατίζει τα συμβάντα στην Πλατεία Συντάγματος, στις 6/12/2009.
Η 2η ημέρα, ξεκίνησε με την κατάθεση, από πλευράς πολιτικής αγωγής, των δεκάδων ψηφισμάτων αλληλεγγύης προς την Αγγελική Κουτσουμπού. Σαν συμπλήρωμα της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια και του πλήθους των αλληλέγγυων που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, η αλληλεγγύη από όλα τα στρώματα της εργατικής τάξης και του κινήματος, αποτυπώθηκε και στο «χαρτί», με κοινή απαίτηση «να δικαστούν οι φυσικοί & ηθικοί αυτουργοί του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού». Με μια φωνή, εργατικά σωματεία και οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, κάθε λογής όργανα και συλλογικότητες εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίας, από την ΑΔΕΔΥ και μαζικά συνδικάτα, μέχρι αυτο-οργανωμένα στέκια, δημοτικά σχήματα και παρατάξεις, απαίτησαν δικαιοσύνη.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο τέλος του ωραρίου, για να ολοκληρωθεί η εξέταση του πλήθους των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι ανήκαν σε όλο το φάσμα της Αριστεράς, των χώρων δουλειάς, της διανόησης και του πνεύματος, της ιστορίας του κινήματος και του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες, συλληφθέντες και τραυματίες της ημέρας, μέλη και στελέχη του ΕΕΚ.
Συγκεκριμένα ήταν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Θοδωρής Δρίτσας, ο αγωνιστής Γιάννης Σερίφης, ο μουσικός Διονύσης Τσακνής, ο παλαίμαχος κομμουνιστής διανοούμενος Ευτύχης Μπιτσάκης, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πέπη Ρηγοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Δέσποινα Κουτσούμπα, η «φωνή του Πολυτεχνείου» Δημήτρης Παπαχρήστος, η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δεσύλλας, η αγωνίστρια του φεμινιστικού κινήματος Σίση Βωβού, ο γ.γ. του ΕΕΚ Σάββας Μιχαήλ, η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ο δημοτικός σύμβουλος Δάφνης-Υμηττού Γιώργος Μητροβγένης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγέλης, ο συνδικαλιστής αγωνιστής Κυριάκος Μουτίδης, καθώς κι οι αυτόπτες μάρτυρες Γιάννης Δαραμούσκας, Απόστολος Σορολοπίδης, Νίκος Κρύνσκι.
Η όλη διαδικασία απαίτησε «γερά στομάχια» από τους ανυποψίαστους, για να «χωνέψουν» την κτηνωδία της αστυνομικής βίας και της χυδαιότητας των οργάνων «προστασίας του πολίτη», όπως περιγράφτηκε με σοκαριστική λεπτομέρεια από τις μαρτυρίες.
Ένας προς ένας οι μάρτυρες, που στη συντριπτική πλειοψηφία συμμετείχαν στην πορεία της 6/12/2009, αποδόμησαν την εκδοχή του «τροχαίου» συμβάντος, ότι δήθεν ο οδηγός, στην εκτέλεση του καθήκοντος, πηγαίνοντας προς την συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει κατάλληλους ελιγμούς και παρέσυρε την Aγγελική με τον δεξί του αγγώνα.
Oι σκηνές φρίκης ξαναζωντάνεψαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις που αποδείκνυαν ότι δεν επρόκειτο περί τυχαίου ούτε τροχαίου περιστατικού. «Ήταν μια σκοπούμενη επίθεση» κατέθεσαν οι μάρτυρες. «Οι μηχανές ΔΕΛΤΑ σχημάτισαν ένα ημικύκλιο μπροστά από το μπλοκ του ΕΕΚ, και δύο τουλάχιστον από αυτές έφυγαν με ταχύτητα 30-40 χιλιομέτρων ευθεία καταπάνω μας, εισβάλλοντας μέσα στο μπλοκ», περιγράφει την στιγμή τραυματισμού της Α. Κουτσουμπού, ο Σάββας Μιχαήλ. Η υποτιθέμενη «φροντίδα» του Ποιμενίδη και του συνεπιβάτη του δίκυκλου Ζαφειράκη, στο «κατά λάθος» θύμα τους, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. «Μόλις ο οδηγός της μηχανής που χτύπησε την Αγγελική Κουτσουμπού, σηκώθηκε, έτρεξε να φύγει όπως ένα μικρό παιδί που κάνει ζαβολιά», επεσήμανε ο Νίκος Κρύνσκι. «Τον συγκράτησα για να μην φύγει, ώσπου ήρθαν άλλοι αστυνομικοί χτυπώντας και βρίζοντας. Μόλις τον άφησα, ο Ποιμενίδης εξαφανίστηκε στιγμιαία.».
Ποινικές ευθύνες απορρέουν, ωστόσο, και θα πρέπει να διερευνηθούν, και για τον συνεπιβάτη Ζαφειράκη, που κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, εμφανίστηκε λίαν ερειστικός προς την πλευρά των θυμάτων. «Είδα τον συνοδηγό να σηκώνεται και να χτυπάει με το γκλοπ στο κεφάλι την πεσμένη Αγγελική, που ήδη αιμορραγούσε κι είχε χάσει τις αισθήσεις της», θυμάται ο Γιάννης Δαραμούσκας, ο οποίος αποκόμισε από το σκηνικό του «τροχαίου» ένα σπασμένο χέρι, από έτερο «αφηρημένο» αστυνομικό, επειδή δεν άφηνε το πανό του κόμματος. Μάλλον θεωρήθηκε πως το πανό εμπόδιζε την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων…
Ακόμα πιο ανατριχιαστικές κι επιβαρυντικές για τους αστυνομικούς που διεξήγαγαν πογκρόμ κατά όσων προσπάθησαν να προστατεύσουν την τραυματισμένη Αγγελική, είναι και οι μαρτυρίες για τη σοβαρότητα της κατάστασής της. «Είχε την όψη νεκρού ανθρώπου», κατέθεσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Μάτσα, καθώς κι ο Γιώργος Μητροβγένης που διαδέχτηκε τον γιατρό Δ. Γεωργίου στο προσκεφάλι της Αγγελικής, όταν του τελευταίου του συνέτριψαν το δεξί χέρι επειδή «τόλμησε» να ζητήσει ασθενοφόρο. «Η Αγγελική δεν αντιδρούσε ότι κι αν κάναμε, ενώ αίμα ανέβλυζε από το αυτί της», κατέθεσε ο Γ. Μητροβγένης.
Από όλους τους μάρτυρες, αυτόπτες και μη, κατατέθηκε πως η συγκεκριμένη επίθεση ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της εποχής. Δεν ήταν απλά η πρώτη πράξη βίας της νεοσύστατης ομάδας ΔΕΛΤΑ, αλλά κι η αφετηρία ενός νέου κύκλου καταστολής, στην προσπάθεια του αστικού κράτους να αναδιοργανωθεί, μετά το σοκ της εξέγερσης του 2008 κι ενώ ήδη βούλιαζε στην χρεοκοπία. Η επιτακτική ανάγκη να δώσει το κράτος μια απάντηση, στέλνοντας ένα μήνυμα προς το κίνημα, πως δεν θα δεχτεί άλλους Δεκέμβρηδες, εμφανίζεται καθαρά στις συνομιλίες του υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη, με τον Αμερικάνο πρέσβη Σπέκχαρντ, όπου τον καθησυχάζει πως υπάρχει επιτελικό σχέδιο για την διαδήλωση της 6/12/2009.
Το επιτελικό σχέδιο του Χρυσοχοΐδη βρήκε την εφαρμογή του στο κεφάλι και στο σώμα της Αγγελικής Κουτσουμπού, που ποτέ δεν επανήλθαν πλήρως στη πρότερή τους κατάσταση, καθώς τα προβλήματα υγείας συνεχίζονται ως σήμερα. Η σοβαρότητα της κατάστασής της, επιβεβαιώθηκε και από την γιατρό Όλγα Κοσμοπούλου, από τον Σ. Μιχαήλ που την ακολούθησε με το ασθενοφόρο από το σημείο του τραυματισμού, αλλά και από άλλους γιατρούς που βρίσκονταν ανάμεσα στους μάρτυρες.
Οι παραπάνω αναφερόμενες διαρροές των wikileaks, που απασχόλησαν αρκετές καταθέσεις μαρτύρων της δίκης, θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κι όλων όσων έδωσαν εντολή για την καταστολή της 6/12/2009, χωρίς αυτό να σβήνει την ατομική ευθύνη του Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, που «από θαύμα» δεν σκότωσε άνθρωπο. Μαζί με την εξ επιτάσεως επανάληψη του αιτήματος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής για να κριθεί αναρμόδιο το δικαστήριο και να δικαστεί η υπόθεση από ανώτερο δικαστήριο, βρίσκεται και η απαίτηση να καθίσουν στο σκαμνί δίπλα στον Ποιμενίδη, όλοι όσοι έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται στην παρ’ ολίγο δολοφονία της Αγγελικής Κουτσουμπού, όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.
Οι καταθέσεις, η μία μετά την άλλη, και παρά τους «περιορισμούς» της δικαστικής έδρας, μετέτρεψαν την διαδικασία σε έναν πραγματικό δικαστικό κόλαφο.
Κόλαφο για το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, που δένουν αρμονικά την αστυνομική βία κατά των αγωνιστών με τα τεχνάσματα των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών, επιβάλλοντας καθεστώς ατιμωρησίας για τους θύτες και τρομοκρατίας για τα θύματα. Κόλαφο, πιο ειδικά, για τον ρόλο της περιώνυμης ομάδας ΔΕΛΤΑ, ως αντιεξεγερτικού εργαλείου ενός κράτους σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που άντλησε τα μαθήματα από τα παθήματα του Δεκεμβρίου του 2008. Αλλά επίσης, κόλαφο, για τους εμπνευστές της κυνικής φαρσοκωμωδίας που θέλει μια απόπειρα ανθρωποκτονίας να δικάζεται ως τροχαία παράβαση, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει επικίνδυνα «προηγούμενα», ως βάση για την αποχαλίνωση της κρατικής βαρβαρότητας, απαραίτητο όρο για την αντιμετώπιση των εργατικών μαχών που έρχονται, ενάντια σε ένα σύστημα που σαπίζει, από τα οικονομικά θεμέλιά του ως τις ανώτατες θεσμικές του σφαίρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η κατάσταση, όπως και η δεινότητα της θέσης που βρίσκεται το ίδιο το χρεοκοπημένο κράτος, βρίσκονται σε πολύ πιο προχωρημένο και εκρηκτικό σημείο από εκείνο του 2009, που προκάλεσε τον σοβαρότατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού.
Με την απαίτηση η τρίτη και τελευταία ημέρα της δίκης, η ημέρα των αγορεύσεων, να ολοκληρωθεί με την παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτερο δικαστήριο και την αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργηματικό επίπεδο, συμμετέχουμε ξανά μαζικά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, κτήριο 13, αίθουσα 2, στις 4 Νοέμβρη 2014, ώρα 9 π.μ.
Κ. Αποστολόπουλος