Η ΕΚΤ αποφασίζει να «γυρίσει» το τιμόνι οριστικά

Η ΕΚΤ αποφασίζει να «γυρίσει» το τιμόνι οριστικά

Η ΕΚΤ αποφασίζει να «γυρίσει» το τιμόνι οριστικά

Προς έκπληξη της πλειονότητας των αναλυτών, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έκανε μία σοβαρή αλλαγή στη «ρητορική» του που αφορά στο τι θα κάνει στο μέλλον.
Ανακοίνωσε την Πέμπτη 8/3 ότι θα συνεχίσει στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχει ήδη ανακοινώσει, δηλαδή την σταδιακή απομείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτήν τη φορά όμως, αντίθετα από ό,τι έκανε μέχρι τώρα, η ΕΚΤ διέγραψε την διατύπωση ότι παρ’ όλα αυτά, αν η κατάσταση το απαιτήσει δεν θα διστάσει να ανατρέψει τις αποφάσεις της και να επεκτείνει αν χρειασθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το QE.
Αυτή η φράση διαγράφτηκε από το πλαίσιο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δρομολογεί με οριστικό τρόπο την αναστροφή της νομισματικής της πολιτικής με απώτερο στόχο την διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης και του QE.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ήδη από τον Μάρτιο η ΕΚΤ άρχισε την σταδιακή μείωση του QE, ήτοι των αγορών κρατικών και ιδιωτικών τίτλων χρέους από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης (εκτός της Ελλάδας). Το πρόγραμμα αγορών θα τελειώσει σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα ανακοινώσει το πώς και πότε θα αρχίσει να αυξάνει και τα επιτόκια δανεισμού που μέχρι σήμερα παραμένουν μηδενικά. Με άλλα λόγια η ΕΚΤ αρχίζει να αναστρέφει την νομισματική πολιτική με την οποία μαζί με τις άλλες κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να ανακόψουν τις συνέπειες της κρίσης του 2008. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για το «μάζεμα» των 15 και πλέον τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ξοδέψει -και συνεχίζει να ξοδεύει μέχρι τον Σεπτέμβριο- για να αντιμετωπίσει την μαύρη τρύπα του κρατικού και ιδιωτικού χρέους την τελευταία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τα κεφάλαια αυτά έχουν μέσω του τραπεζικού συστήματος πολλαπλασιασθεί ως εργαλεία χρέους ξεπερνώντας σε τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα 80 τρις ευρώ. Το «ξεφούσκωμα» αυτού του χρέους ισοδυναμεί με την καταστροφή κάθε είδους «επενδύσεων» εντός και εκτός Ευρωζώνης που έχουν παραχθεί από την κεφαλαιακή αυτή ροή.
Η επιλογή της ΕΚΤ να ανακοινώσει την Πέμπτη 8/3 ότι η διαδικασία αυτή είναι πλέον μη αντιστρεπτή, δρομολογεί οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δεν έχουν το προηγούμενό τους στη μεταπολεμική περίοδο.
Γ. Aγγ.