Η Haydée Tamara Bunke Bider, γνωστή ως Τάνια η αντάρτισσα, ήταν Γερμανοεβραία αντάρτισσα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Βολιβίας, υπό την ηγεσία του Τσε Γκεβάρα. Ως η μοναδική γυναίκα αντάρτισσα, πολλές φήμες και μυστήριο περιβάλλουν τη ζωή της και το ρόλο της στο μαρξιστικό επαναστατικό κίνημα στη Νότια Αμερική.

Η Bunke γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1937 στο Μπουένος Άιρες από Γερμανούς κομμουνιστές που διέφυγαν από τους Ναζί. Το 1952, η οικογένεια Bunke επέστρεψε στην Ανατολική Γερμανία. Η Bunke εργάστηκε στο Διεθνές Τμήμα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, και επειδή μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες, συχνά εκτελούσε χρέη μεταφράστριας για τους αξιωματούχους που επισκέπτονταν τη χώρα.

Το 1960, η Bunke ήταν η μεταφράστρια του Τσε Γκεβάρα κατά την επίσκεψή του στην Ανατολική Γερμανία. Της άρεσε τόσο πολύ ο σκοπός του που μετακόμισε στην Κούβα και στρατολογήθηκε για την Επιχείρηση Fantasma, στόχος της οποίας ήταν να προκαλέσει μια εξέγερση των λαών σε όλη τη Νότια Αμερική, εμπνευσμένη από την Κουβανική Επανάσταση. Η Bunke ανέλαβε να συγκεντρώσει πληροφορίες για την άρχουσα τάξη της Βολιβίας και τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.

Για να προετοιμαστεί για την αποστολή της, η Bunke εκπαιδεύτηκε στην κατασκοπεία, τις μυστικές επιχειρήσεις και τη διεξαγωγή πολέμου. Επέλεξε το κωδικό όνομα Τάνια προς τιμήν μιας Ρωσίδας που σκοτώθηκε πολεμώντας τους Ναζί.

Τον Οκτώβριο του 1964, η Bunke υιοθέτησε την ταυτότητα της Laura Gutierrez Bauer, μιας Αργεντίνας ειδικής στη λαογραφία. Γρήγορα εισήλθε στην ελίτ της Βολιβίας, κάνοντας μάλιστα διακοπές με τον πρόεδρο Ρενέ Μπαριέντος στο Περού. Η Bunke χρησιμοποιούσε κρυφό ραδιοεξοπλισμό και κωδικοποιημένα μηνύματα για να επικοινωνεί με την Αβάνα και τα αντάρτικα στρατεύματα στη Βολιβία.

Τον Μάρτιο του 1967, η Bunke αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λα Παζ. Αντικρουόμενες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι η κάλυψή της αποκαλύφθηκε είτε από έναν προδότη των ανταρτών είτε από έναν αντάρτη που είχε συλληφθεί και ανακριθεί. Όπως και να ‘χει, με την ταυτότητά της εκτεθειμένη, η Bunke ενσωματώθηκε στον Guevara και τα στρατεύματά, η μόνη γυναίκα. Τον Απρίλιο, ο Γκεβάρα τοποθέτησε την Bunke, τραυματισμένη και γεμάτη παράσιτα, σε μια φάλαγγα με άλλους άρρωστους μαχητές για να μπορέσουν οι υγιείς στρατιώτες να κινηθούν γρηγορότερα μέσα στα δάση.

Στις 31 Αυγούστου 1967, η φάλαγγα της Bunke έπεσε σε ενέδρα από τον υποστηριζόμενο από τη CIA βολιβιανό στρατό στο Vado del Yeso, μια περιοχή κατά μήκος του Rio Grande. Η Bunke, μόλις 30 ετών, πυροβολήθηκε, σκοτώθηκε και θάφτηκε σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλους πεσόντες μαχητές. Ο Φιντέλ Κάστρο την ανακήρυξε ήρωα της Κουβανικής Επανάστασης.

Στις 13 Οκτωβρίου 1998, το πτώμα της Bunke εντοπίστηκε στον ομαδικό τάφο και μεταφέρθηκε στην Κούβα. Αυτή και εννέα άλλοι αντάρτες ενταφιάστηκαν με στρατιωτικές τιμές στο μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα στις 30 Δεκεμβρίου 1998. Προεξάρχοντος του αντιπροέδρου Ραούλ Κάστρο, η Bunke είχε αρχηγικές τιμές.

Η Bunke έγινε κάτι σαν λαϊκός θρύλος στην Ανατολική Γερμανία και τη Λατινική Αμερική, που τη θυμούνται ως Tania la Guerillera, επαναστάτρια και κατάσκοπος. Ο Αργεντινός τραγουδοποιός Suni Paz την μνημόνευσε το 1973 σε ένα λαϊκό τραγούδι με τίτλο “Tania, Guerrillera”, ως “flor nueva de Bolivia” — το νέο λουλούδι της Βολιβίας.

Πηγές

Specogna, Heidi, director. Tania la Guerrillera. Fama Film AG, 1991. 90 min.

Paz, Suni. “Tania, Guerrillera.” Raíces, 1973, accessed July 1, 2022.

Hosek, Jennifer Ruth. “Touring Revolution and Resistance: Tamara Bunke and Che Guevara.” In Sun, Sex, and Socialism, 146-180. Toronto: University of Toronto Press, 2012.

Paterson, Tony. “Mother fights Che film over ‘lover’ claims.” The Telegraph, March 17, 2002.

“Cuba celebrates the life of revolutionary hero Tamara Bunke.” Morning Star, accessed July 1, 2022.

“International Women’s Day: Tamara Bunke.” Young Communist League, accessed July 1, 2022.

“Cuba honors 10 who fought with Che Guevara.” Tampa Bay Times, updated September 14, 2005.

Toomey, Christine. “Lover, traitor, soldier, spy?” Sunday Times, August 10, 2008.

Estrada, Ulises. Tania: Undercover with Che Guevara in Bolivia. Melbourne: Ocean, 2005.

James, Daniel. “The Girl Who Betrayed Che Guevara.” Cosmopolitan, September 1969.

Πηγή: Tο διαδικτυακό περιοδικό shades magazine.

To κείμενο έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά από το : Jewish Women Archive