Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Από τη Δευτέρα 20/10 μέχρι την Πέμπτη 23/10/14, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο κέντρο της πόλης βρισκόταν υπό κατάληψη από συλλόγους φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.
Η κατάληψη προέκυψε αυθόρμητα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στο λοκ άουτ που επέβαλε, στις 16/10, ο νέος πρύτανης και υπάλληλος της τροϊκανής κυβέρνησης, Θεόδωρος Φορτσάκης. Η απόφαση για τη συγκέντρωση αυτή πάρθηκε ύστερα από συνέλευση που καλέστηκε από το σύλλογο των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στις 17/10 στο ΕΚΑ και όπου συμμετείχαν σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη μόλις εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στο χώρο της Πρυτανείας ενάντια στις διαγραφές των “αιώνιων” φοιτητών και του οργανισμού που προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτή η κατάληψη ήρθε τη στιγμή που ένας πρώτος κύκλος γενικών συνελεύσεων στις Σχολές κλείνει. Με το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Σεπτέμβρη ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησε συνελεύσεις και υπερψήφισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επικεφάλης των πλαισίων αυτών ήταν η ΕΑΑΚ, η οποία ωστόσο προτείνοντας μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις και κάποιες συγκεντρώσεις, απέτυχε να δώσει κινηματική προοπτική στους συλλόγους. Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ), που συμμετέχει στα σχήματα της ΕΑΑΚ, πρότεινε εξ αρχής ένα πλαίσιο με βασικά σημεία του την κατάληψη διαρκείας ενάντια στις διαγραφές και την κυβέρνηση και τη μετατροπή των Σχολών σε κέντρα αγώνα ολόκληρης της φοιτητικής, μαθητικής, εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας.

Η κατάληψη της Πρυτανείας έγινε αμέσως ένα από τα βασικότερα θέματα όλων των αστικών ΜΜΕ καθώς επίσης και της ατζέντας της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με την άμεση και βίαιη καταστολή της παραμικρής φοιτητικής κινητοποίησης την προηγούμενη εβδομάδα (βλ. Νέα Προοπτική φ. 581, σελ. 16) φάνηκε, παρά τις εξαγγελίες της ίδιας αλλά και του Φορτσάκη, η πολιτική αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάληψη. Η παραμικρή σπίθα μπορεί να δημιουργήσει μια έκρηξη που θα την ανατρέψει, γεγονός που φάνηκε στη γενική συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής όπου, μετά από το βίαιο άνοιγμά της από αντιδραστικούς καθηγητές και φοιτητές, το πλαίσιο της ΕΑΑΚ υπερψηφίστηκε ξανά με 250 ψήφους (120 παραπάνω από την προηγούμενη φορά).

Την Πέμπτη 23/10 πραγματοποιήθηκε στο χώρο της κατηλειμμένης Πρυτανείας συνέλευση φοιτητών, διοικητικών του Πανεπιστημίου, συνδικαλιστών και εργαζόμενων από διάφορους χώρους, όπου αντιπαρατέθηκαν δύο γραμμές. Από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επιθυμούσε το τέλος της κατάληψης, και η μουδιασμένη ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότειναν την “ηρωική” έξοδο από το χώρο σα “νικητές” και να μεταφερθεί στους φοιτητικούς συλλόγους με το μήνυμα ότι “σπάσαμε τον τσαμπουκά του Φορτσάκη”. Αυτό που φυσικά ακολούθησε την επόμενη μέρα ήταν οι πέντε μηνύσεις από την εισαγγελική αρχή κατά διοικητικών υπαλληλών του ΕΚΠΑ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να πούμε ότι έμεινε αμέτοχο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, υποστηρίζοντας στις συνελεύσεις πλαίσια για την κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η γραμμή της ΟΕΝ και του ΕΕΚ τόνισε τα εξής σημεία: 1) συνέχιση της κατάληψης και μετατροπή της κατειλημμένης Πρυτανείας σε κέντρο αγώνα στη βάση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς και οργάνωση εξώστρεφων δράσεων σε εργατικούς χώρους, σχολεία και τον ΟΑΕΔ, 2) πάλη για καταλήψεις διαρκείας στις ερχόμενες συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, 3) κάλεσμα σε σωματεία, εργατικά και δημοτικά σχήματα και σχήματα γειτονιάς να έρθουν στην Πρυτανεία και 4) καθημερινές συνελεύσεις όλων των παραπάνω στη λογική ενός κέντρου αγώνα για την οργάνωση κοινών δράσεων και μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ενάντια στις διαγραφές, τις απολύσεις και την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτού του κινήματος και ο επαναστατικός προσανατολισμός του έχει πέσει στις πλάτες της ΟΕΝ, η οποία οργανώνει στις 23/11/14 την τέταρτη Συνδιάσκεψή της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΗΑ
ΝΑΛ