της Κατερίνας Μάτσα

Βαρύς ο οδοστρωτήρας του Πλεύρη υιού περνά πάνω από το ΕΣΥ, τους γιατρούς, όλους τους υγειονομικούς, τα νοσοκομεία, για να μην αφήσει όρθιο τίποτε ως δημόσιο αγαθό.

Στα νοσοκομεία επιχειρούνται διαρκώς συγχωνεύσεις, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο υπουργός. Τελευταίο θύμα το νοσοκομείο της Ιεράπετρας που πρόκειται να συγχωνευτεί με το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ανάστατοι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, που έχουν τόση ανάγκη τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, διαδήλωσαν στις 3/2/23, κατακλύζοντας την κεντρική πλατεία της πόλης και απαιτώντας όχι μόνο να μη συρρικνωθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου, αλλά να διοριστούν άμεσα γιατροί και νοσηλευτές για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Τα σχολεία και τα μαγαζιά έκλεισαν και σύσσωμη η πόλη διαδήλωσε, εκφράζοντας την οργή της απέναντι στην κυβέρνηση και τον υπουργό εντολοδόχο των κλινικαρχών.

Στο Τζάνειο Νοσοκομείο, το Παιδοψυχιατρικό του τμήμα μεθοδεύεται να μεταφερθεί στο Αγία Βαρβάρα, πρώην Λοιμωδών Δυτικής Αττικής, που έκλεισε επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ άνοιξε μία πτέρυγα covid με επικουρικό προσωπικό στη διάρκεια της πανδημίας και δεν λειτουργεί ούτε παθολογική ούτε άλλη κλινική.

Το Παιδοψυχιατρικό του Τζανείου προσφέρει πολλά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αφού όχι μόνο διαθέτει πλήρες και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, παρέχει φροντίδα σε περίπου 1000 παιδιά και εφήβους το χρόνο, νοσηλεύει περίπου 50 παιδιά το χρόνο και επιπλέον παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες γονείς. Παράλληλα, κάνει διασυνδετική με την Παιδιατρική και την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι οι παιδοψυχιατρικές κλίνες στο ΕΣΥ είναι ελάχιστες και γι’ αυτό πολύτιμες. Η μεταφορά του θα υποβαθμίσει τη λειτουργία του, πολύ περισσότερο που το προσωπικό του Αγία Βαρβάρα δεν είναι εκπαιδευμένο και επιπλέον δεν λειτουργεί εκεί Παιδιατρική και Παθολογική Κλινική. Βέβαια, τι να περιμένει κανείς από έναν υπουργό που ανέθεσε την αξιολόγηση του τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε δύο ΜΚΟ! (όπως γράψαμε πρόσφατα).

Στο μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι μετακινήσεις των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, πολλές φορές την ίδια μέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας του νοσοκομείου που δεν έχει γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση ανάμεσα στα νοσοκομεία ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα! Οι γιατροί υποφέρουν από εργασιακή εξουθένωση και πολλοί παραιτούνται. Αντί λοιπόν να διορίζει γιατρούς, τους διώχνει ουσιαστικά από το ΕΣΥ, για να το παραδώσει στους ιδιώτες.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής απέναντι στο έγκλημα που συντελείται. Δεν είναι υπόθεση μόνο των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, αλλά ολόκληρου του λαού και του εργατικού κινήματος. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πεταχτεί στα αζήτητα της Ιστορίας.