Σωματείων και Εργατικών Συλλογικοτήτων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου η πρώτη συνάντηση για το 2023 της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Σωματείων και Εργατικών Συλλογικοτήτων στον λαό της Παλαιστίνης. Η Πρωτοβουλία σχηματίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, η οποία είναι τόσο δραματική για τον Παλαιστινιακό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται κάτω από την μπότα του Ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ και της ακροδεξιάς νέας κυβέρνησης Νετανιάχου, ώστε ανάγκασε τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ να αποδοκιμάσει τα πρόσφατα ισραηλινά μέτρα, κυρίως για την οπλοφορία, που μπορεί να οδηγήσουν σε “περισσότερη βία και αιματοχυσία”, δήλωση για την οποία επικρίθηκε από την πλευρά του Ισραήλ ως μεροληπτική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν συγγενείς των δραστών επιθέσεων. Για τον Τουρκ, αυτές οι διατάξεις προσομοιάζουν με “συλλογική τιμωρία”. Θυμίζουμε επίσης, ότι την επομένη της επίθεσης της 27ης Ιανουαρίου που σημειώθηκε κοντά σε συναγωγή, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς, επίσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά την πλέον πολύνεκρη επιδρομή του ισραηλινού στρατού εδώ και χρόνια στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία δέκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές και μια άμαχη 60 ετών, σκοτώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα αυτού του κατεχόμενου από το 1967 παλαιστινιακού εδάφους. Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 35 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους μαχητές και άμαχοι, αλλά και ανήλικοι), έξι Ισραηλινούς πολίτες (από τους οποίους ένας ανήλικος) και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η σύγκρουση στοίχισε τη ζωή 235 ανθρώπων το 2022, σχεδόν το 90% αυτών ήταν Παλαιστίνιοι (πηγή News247).

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Η λειτουργία blog για την ανάρτηση των ανακοινώσεων της Πρωτοβουλίας και σχετικού πληροφοριακού υλικού.
  2. Η δημιουργία αφίσας για την προπαγάνδιση των στόχων της Πρωτοβουλίας.
  3. Η διοργάνωση συζήτησης – εκδήλωσης μέσα στο Μάρτιο με θέμα την καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ, με σκοπό την πλατύτερη ενημέρωση του ελληνικού λαού γύρω από το θέμα και την σύσφιξη και αναζωογόνηση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη γι’ αυτόν.
  4. Η προετοιμασία και άλλων κινηματικών δράσεων που να αγκαλιαστούν από τη νεολαία και την κοινωνία.

Η Πρωτοβουλία θα προχωρήσει σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις για κάθε μία από τις δράσεις που έχει αποφασίσει.