Η κεφαλαιακή άμπωτη συμπαρασύρει Αργεντινή - Τουρκία

 

Ούτε η «εγγύηση» της υπόσχεσης δανείου από το ΔΝΤ ύψους 50 δις δολαρίων ήταν αρκετή για να ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματος στην Αργεντινή. Η δεξιά κυβέρνηση Μάκρι υποχρεώθηκε να ζητήσει άρον άρον από το ΔΝΤ την εκταμίευση του δανείου καθώς το πέσος κατρακυλάει χωρίς φρένο έναντι του δολαρίου παρά την απότομη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στο 60% !

Στην ίδια περίπου κατάσταση και η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται διεθνώς καθώς η τουρκική οικονομία συμπιέζεται από την αδυναμία της πλέον να αναχρηματοδοτήσει το Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που πάνω από το 50% είναι σε δολάρια. Η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, εκτιμά η JP Morgan, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της πληττόμενης από την κρίση τουρκικής οικονομίας.
Η κεφαλαιακή άμπωτις που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών για απόσυρση των πολιτικών «ποσοτικής χαλάρωσης» συνθλίβει κυριολεκτικά τις αποκαλούμενες αναδυόμενες οικονομίες που στην συγκεκριμένη συγκυρία βρέθηκαν με μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να ακολουθούν και άλλες οικονομίες, με εκείνη της Νότιας Αφρικής να είναι πιο κοντά στην κατάσταση στην Αργεντινής και τους Τουρκίας, με το εθνικό της νόμισμα να διολισθαίνει χωρίς αντιστάσεις, ενώ και το ινδικό ραντ ακολουθεί στον ίδιο βηματισμό.
Η πίεση αυτή και η απόσυρση κεφαλαίων αρχίζει να αγγίζει με τον πλέον σαφή τρόπο και την αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης, την Ιταλία, της οποία το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος έχουν γίνει η κερκόπορτα για την ταχύτερη αύξηση των spreads, σε επίπεδα επικίνδυνα πλέον για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η περιβόητη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναγκαστικά «αναβάλλεται» παρά την «έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο, καθώς η αύξηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα ακολουθεί εκείνη της Ιταλίας κατά πόδας, καθιστώντας «ακριβή» την έκδοση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ και του ESM.
Γιαν. Αγγ.