Μαρξιστική Εργατική Ένωση Φινλανδίας (MTL)

[ Το παρακάτω κείμενο είναι η ανακοίνωση που έκανε η Μαρξιστική Εργατική Ένωση Φινλανδίας (MTL) στο συνέδριο που διοργάνωσε το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Christian Rakovsky και ο ιστότοπος RedMed με θέμα Η Κληρονομιά του Λένιν (Lenin’s Legacy 100 years on). Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά στις 21 Ιανουαρίου 2024, ακριβώς 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, με μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές θεωρητικές συνεισφορές τις οποίες η neaprooptiki.gr δημοσιεύει σε ελληνική μετάφραση. Για το συνέδριο βλέπε το ανακοινωθέν: https://www.neaprooptiki.gr/i-klironomia-tou-lenin-100-chronia-meta/ ]

Τι σημαίνει η κληρονομιά του Λένιν εκατό χρόνια μετά το θάνατο του μπολσεβίκου ηγέτη; Η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε τη δυνατότητα στη Φινλανδία να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο αστικό κράτος με την υπογραφή του Λένιν. Οι συμφωνίες του Μπρεστ Λιτόφσκ, η αφέλεια και η απειρία της ηγεσίας της εργατικής τάξης καθώς και η παρέμβαση των Γερμανών, συνέβαλαν στο να παραδώσει ο Λένιν το έγγραφο ανεξαρτησίας της χώρας, όχι στους εκπροσώπους των εργατών, όπως αυτός ήθελε, αλλά απ’ ευθείας στην αστική τάξη. Ο εμφύλιος που ξεκίνησε αμέσως μετά την ήττα των Κόκκινων, έστειλε τους αντάρτες στην παρανομία, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάποιους, πρόσφυγες στη Σοβιετική Ρωσία. Εκεί τότε, στη Μόσχα, ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας (SKP) με το τέλος του εμφυλίου πολέμου και το οποίο ευθύς εξ αρχής κηρύχθηκε εκτός νόμου στη Φινλανδία.

Μετά τον θάνατο του Λένιν, η σταλινική γραφειοκρατία άρχισε να ενισχύει τη θέση της και έτσι η χειραγώγηση του SKP ήταν εύκολη υπόθεση. Η στάση της αστικής τάξης της Φινλανδίας απέναντι στη Ρωσία ήταν επιθετική και εχθρική. Ο τυχοδιωκτισμός του Στάλιν στον πόλεμο του χειμώνα του 1939 τροφοδότησε περαιτέρω το αντιρωσικό μίσος στην κοινωνία καθιστώντας την ρωσοφοβική. Με το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου, επικράτησαν ειδικές σχέσεις μεταξύ της φινλανδικής αστικής τάξης με τη σταλινική γραφειοκρατία (η λεγόμενη φινλανδοποίηση) οι οποίες διατηρήθηκαν μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από αυτό, η φινλανδική μπουρζουαζία επέστρεψε στις αντιρωσικές της θέσεις, εντάχθηκε στην ΕΕ και, από πέρυσι, εντάχθηκε τελικά και στο ΝΑΤΟ. Εν αναμονή και της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αναμένεται η Βαλτική Θάλασσα να μετατραπεί σε εσωτερική λίμνη του ΝΑΤΟ.

Έχοντας σκορπίσει τεράστια σύγχυση στη διεθνή αριστερά και ακόμη περισσότερο στο προλεταριάτο, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε την αριστερά σε διεθνές επίπεδο, σε απόρριψη της θεωρητικής και πολιτικής κληρονομιάς τού Λένιν βλέποτας τον λενινισμό ως αιτία όχι μόνο της καταστροφής του 1991, αλλά και του ίδιου του φαινομένου του σταλινισμού. Όμως παρά τις ψευδαισθήσεις αυτές, η κληρονομιά του Λένιν είναι ζωντανή σήμερα, τόσο θεωρητικά όσο και ως ζωντανή δύναμη στην ταξική πάλη. Αυτό αποδικνύεται από το γεγονός ότι οι κύριες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, που βρίσκεται σε έσχατο στάδιο παρακμής, όσο και τα ολιγαρχικά μετασταλινικά κράτη, μισούν και φοβούνται τον Λένιν. Η δύναμη του λενινισμού έγκειται πρώτα στη δυναμική τής μαρξιστικής μεθόδου και στις δυνατότητες της ταξικής πάλης για βαθύ μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτά τα δύο στρατόπεδα, ο ιμπεριαλισμός και οι ολιγάρχες και τα δύο σε μια υπαρξιακή κρίση, βρίσκονται αντιμέτωπα στην Ουκρανία. Μια πιθανή νίκη του ιμπεριαλισμού εκεί θα έφερνε τον κόσμο πιο κοντά στην παγκόσμια βαρβαρότητα. Η ήττα του συνεπώς είναι αναγκαιότητα τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για ολόκληρο τον πολιτισμό. Οι πληρεξούσιοι του ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια μοιραία ήττα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος εξόδου για τον ιμπεριαλισμό τώρα. Αυτός είναι ο δρόμος της κλιμάκωσης του πολέμου.

Η ήττα του ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία κάνει ακόμα πιο επίκαιρη τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Ρόμπερτ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε χωρίς δισταγμό: «Ας προετοιμαστούμε για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Τα 1.340 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων Φινλανδίας με τη Ρωσία έχουν παραδοθεί στον αμερικανικό στρατό. Οι ΗΠΑ κατέχουν τώρα 15 περιοχές στρατιωτικών βάσεων για δική τους χρήση. Τα αμερικανικά στρατεύματα μονιμοποιούν έτσι την παρουσία τους στη Φινλανδία. Ακόμη και σενάρια αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στη Φινλανδία είναι πιθανά. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία του. Οι στρατιωτικές ασκήσεις “Steadfast Defender 24” θα πραγματοποιηθούν από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 21 Απριλίου. Περισσότεροι από 90.000 στρατιώτες θα συμμετετάσχουν στην άσκηση αυτή. Είναι μια πρόβα για τον προγραμματισμένο πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, το ανατολικό μέτωπο της κλιμάκωσης εκτείνεται κατά μήκος του άξονα από τη Φινλανδία μέχρι τη Ρουμανία. Ένα δεύτερο μέρος της άσκησης αυτής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Μιας μικρότερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, το “Winter-24”, ξεκίνησε στην Εσθονία ήδη από τον Ιανουάριο. Σε αυτήν συμμετέχει και ο εσθονικός στρατός. Οι εν λόγω στρατιωτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο.

NATOικά πολεμικά πλοία στο Ταλίν (associative image) / AP

Κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει τα κλειδιά της εξουσίας στο προλεταριάτο. Η εξουσία κατακτιέται μόνο με τη βία των μαζών. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι μέρος της ίδιας εξέλιξης κλιμάκωσης προς τα ανατολικά. Εκτός από την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, στόχος τους είναι ο Λίβανος, το Ιράν, η Κεντρική Ασία και μέσω αυτής η Κίνα. Ενάντια στη Ρωσία θα επιχειρηθεί επίθεση από τα μέτωπα της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Παραμονές ενός τέτοιου Μεγάλου Πολέμου, η παρούσα στιγμή εμπεριέχει και τις δύο όψεις, αυτή της μαζικής καταστροφής αλλά και τη δυνατότητα μιας βαθιάς κοινωνικής μεταμόρφωσης. Αυτοί είναι οι σπόροι της μετάβασης σε μια νέα ιστορική εποχή. Αυτός είναι ο δρόμος περνάει μέσα από την κατάρρευση του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και καταλήγει στη χειραφέτηση του εργαζόμενου πληθυσμού, δηλαδή στη σοσιαλιστική εποχή. Για αυτό το έργο χρειαζόμαστε την κληρονομιά του Λένιν, την ανάλυση της κυρίαρχης κατάστασης, τη δύναμη της ταξικής πάλης, τη σωστή οργάνωση και τον προσανατολισμό προς τον διεθνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προετοιμάσουμε τη δική μας σοσιαλιστική επανάσταση αφήνοντας πίσω τις αυταπάτες για ταξική συνεργασία και συμβιβασμό.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος και μια πυρηνική καταστροφή. Αν όμως αυτός ξεσπάσει, πρέπει να τον μετατρέψουμε σε σοσιαλιστική επανάσταση. Αυτή είναι η επαναστατική πρόκληση του λενινισμού σήμερα. Γι’ αυτό και η κληρονομιά του Λένιν είναι πολύ κρίσιμη. Ο διάδοχος του λενινισμού και του μπολσεβικισμού, δηλαδή ο τροτσκισμός είναι επικίνδυνος και για την αστική τάξη και για τους ολιγάρχες. Η διεθνής εργατική τάξη και οι πρωτοπορίες της πρέπει να ολοκληρώσουν την σοσιαλιστική παγκόσμια επαναστατική αλλαγή που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1917 και παρέμεινε μέχρι τώρα ημιτελής. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν καταφέρουμε να σφυρηλατήσουμε το αναντικατάστατο και ζωτικό εργαλείο για αυτό το σκοπό: την επαναστατική Διεθνή της εποχής μας, που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είναι η 4η Διεθνής!

20/1/2024

Δημ. Μιζ. για την MTL