Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Ανω καταγγέλλει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που μετατρέπουν ένα φορέα απεξάρτησης από τις ουσίες σε γραφειοκρατικό όργανο της κυβέρνησης και χορήγησης υποκατάστατων.
Η ανακοίνωση αναφέρει :

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σηματοδοτούσε το τέλος του ΚΕΘΕΑ, ως ανεξάρτητου φορέα  Απεξάρτησης, ολοκληρώνεται η καταστροφή του.

Πληροφορούμαστε ότι το διορισμένο, βάσει αυτής της ΠΝΠ, ΔΣ του οργανισμού, καταρτίζει νέο κανονισμό  λειτουργίας -που θα γίνει νόμος του κράτους-, μετατρέποντας το ΚΕΘΕΑ σε ένα ακόμα γραφειοκρατικό μόρφωμα, που καταργεί ουσιαστικά τον θεραπευτικό του  χαρακτήρα, ως στεγνό πρόγραμμα.

Οι αλλαγές που εισάγει, σε γενικές γραμμές, είναι:

– συγχωνεύει θεραπευτικές δομές, μειώνοντάς τες κατά το 1/3.

– καταργεί τις θεραπευτικές κοινότητες, μετατρέποντάς τες σε ξενώνες διαμονής και ξενώνες σωματικής αποτοξίνωσης.

– συγχωνεύει τα προγράμματα φυλακών με τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια.

– διογκώνει το διοικητικό μηχανισμό κατά 50%, με αδρή αμοιβή των μελών του ΔΣ, που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του οργανισμού και τον πειθαρχικό έλεγχο των εργαζομένων.

– καταργεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα συλλογικά όργανα.

– καταργεί τον αποφασιστικό χαρακτήρα της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα «εγκρίνει» πλέον «εκ των υστέρων», τις αποφάσεις του ΔΣ.

– καταργεί όλες τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.

Σε μια εποχή  αύξησης του αριθμού των νέων ανθρώπων που καταφεύγουν στις εξαρτήσεις για να ξεφύγουν από την κόλαση της καθημερινότητάς τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφει τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης, με προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, με ιστορία 38 χρόνων στο πεδίο των εξαρτήσεων. Βάζει ταφόπλακα στις θεραπευτικές κοινότητες και στη δημοκρατική λειτουργία τους. Φιμώνει τους εργαζόμενους αλλά και τους θεραπευόμενους. Στερεί από τον ελληνικό λαό ένα έγκυρο και δοκιμασμένο στην πράξη  φορέα απεξάρτησης, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στις ανάγκες της κοινωνίας, υπηρετώντας τις ανάγκες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής μείωσης της βλάβης και χορήγησης υποκαταστάτων.

Το Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18 ΑΝΩ καταγγέλλει την κυβέρνηση γι’ αυτό το έγκλημα και απαιτεί την κατάργηση της ΠΝΠ  και την επαναλειτουργία του ΚΕΘΕΑ  με το χαρακτήρα, τη φιλοσοφία και τις αρχές που είχε τα προηγούμενα 38 χρόνια.

    12-4-21