της Κατερίνας Μάτσα

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κολομβίας, την Μπογκοτά, τη Μεντεγίν, το Κάλι και αλλού, η εξέγερση των καταπιεσμένων έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Όλος ο λαός βρίσκεται στους δρόμους και συγκρούεται με την αστυνομία και τις παρακρατικές συμμορίες.

Το κίνημα ξεκίνησε στις 28 Απρίλη, όταν τα συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία ενάντια σε ένα λαοκτόνο φορολογικό νομοσχέδιο. Η απεργία είχε καθολική επιτυχία, παρά την άγρια καταστολή, ο υπουργός οικονομίας υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αλλά ο λαϊκός αναβρασμός δεν κόπασε. Οι φτωχοί σε αυτή τη χώρα πεθαίνουν στους δρόμους, ενώ η πανδημία θερίζει. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πάρει διαστάσεις πυρκαγιάς. Επικεφαλής των διαδηλωτών μπαίνουν νεολαίοι, εικοσάρηδες, που έχουν πάρει το όνομα ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ και είναι επιφορτισμένοι να προστατέψουν το πλήθος από τα άγρια χτυπήματα της αστυνομίας. Πέτρες είναι τα κύρια όπλα της ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και βαρέλια, σταλμένα από τους εξεγερμένους της Χιλής, που τα έκοψαν στη μέση για να τα χρησιμοποιούν σαν ασπίδες. Η αστυνομία επιτίθεται άγρια, συλλαμβάνει αβέρτα, σημαδεύει στα μάτια τους διαδηλωτές, τραυματίζει, σκοτώνει. Χτυπά ακόμα και τις συνελεύσεις, όχι μόνο τις διαδηλώσεις. Ο διεφθαρμένος αρχηγός του κράτους Ντούκε έχει κατεβάσει και το στρατό στους δρόμους.

Παρολαυτά, η φωτιά της εξέγερσης απλώνεται. Όχι μόνο η νεολαία αλλά και η μεγαλύτερη γενιά παίρνει μέρος. Η τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους δεν περνά πιά «Τί έχουμε να χάσουμε; Έτσι κι αλλιώς η ζωή μας είναι κατεστραμμένη. Κανείς δεν θα μείνει στο σπίτι του μέχρι να ρίξουμε την κυβέρνηση που μισούμε» (Mediapart, 30\5\21).

Όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι είναι αποκλεισμένοι, πολλά διόδια έχουν πυρποληθεί. Η στήριξη του λαού είναι συγκινητική. Πάμπτωχοι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να μαγειρέψουν σούπες σε μεγάλα καζάνια και να οργανώσουν συσσίτια για τους διαδηλωτές. Κουβαλούν νερό, προσφέρουν γάλα στους πληγωμένους. Η αλληλεγγύη έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις.

Οι διαδηλωτές στους δρόμους έχουν οργανωθεί σε 4 γραμμές. Μετά την ΠΡΩΤΗ, ακολουθεί η δεύτερη γραμμή, που είναι μια γραμμή άμυνας. Η τρίτη είναι μια γραμμή αντεπίθεσης και η τέταρτη είναι του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, που φροντίζει τους τραυματίες.

Τίποτα δεν τους σταματά. Ο λαός θα σώσει το λαό!

  • Φωτογραφία: By Humano Salvaje – https://www.flickr.com/photos/humanosalvajefotografia/51147405944/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104781750