Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

Το 2015 έρχεται, οι άνεμοι της εξέγερσης του Δεκέμβρη φυσούν.  Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Κορκονέα η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης. Οι αγώνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, οι  μαζικές πορείες και το κίνημα αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Ν. Ρωμανό που έβαλε το σώμα του για οδόφραγμα όχι μόνο για τον ίδιον αλλά για την ελευθερία όλων, είναι προμήνυμα της εξέγερσης που έχουμε μπροστά μας.  

Οι μαθητές και οι φοιτητές βιώνουν την κρίση, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι απολύσεις εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση τομέων των  ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, κάνουν αδύνατη τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Ενώ από το Σεπτέμβρη του 2013 οι μαθητές της A’ λυκείου έρχονται αντιμέτωποι με το νέο λύκειο  και την τράπεζα θεμάτων, τον Οκτώβρη του 2014, προχωρούν στην αρχή ενός αγώνα με δεκάδες καταλήψεις σε όλη τη χώρα. 

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι μπροστά στη χρεοκοπία και το λουκέτο, μη έχοντας λεφτά ούτε για στοιχειώδη λειτουργία, με τα κονδύλια να πέφτουν σε σχέση με το 2009 κατά 1/3  το 2015. Το σχέδιο Αθηνά έχει ήδη κλείσει 150 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο Αθηνά 2 με 100 τμήματα ΤΕΙ-ΑΕΙ να καταργούνται.   Την ίδια στιγμή οι φοιτητές βιώνουν  το νόμο-πλαίσιο με απειλές για διαγραφές και κατάργηση του άσυλου. Οι εισαγγελείς επεμβαίνουν  ενάντια στους μαθητές που αγωνίζονται στις καταλήψεις.  

Τι θα γίνει το 2015; Πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία;
τι θα γίνει με την σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών ; Ποια είναι η ζωή και η προοπτική της νεολαίας σε μια κοινωνία που καταστρέφεται από την καπιταλιστική χρεοκοπία;  

Όλα τα σημερινά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Καμιά λύση στην κρίση δεν υπάρχει στον παρακμασμένο καπιταλισμό-κανένα παρόν και μέλλον για τη νεολαία μέσα σε αυτό το σύστημα.  Η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και στους νέους στο 65%, η ελαστική και μαύρη εργασία έχουν γίνει ο κανόνας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. 

Η νεολαία δεν είναι μια χαμένη γένια όπως την αποκαλούν,  είναι μια γένια που έχει βγει στο δρόμο, έχει την εμπειρία από την εξέγερση το 2008 αλλά και τις καταλήψεις σχολών του 2006-7, από τους σκληρούς αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.  Η προλεταριακή νεολαία στην πρώτη γραμμή του εξεγερμένου λαού βρίσκεται στους δρόμους στο Μεξικό απαιτώντας δικαιοσύνη για τη φρικτή δολοφονία των 43 φοιτητών, στις ΗΠΑ απαιτώντας δικαιοσύνη ενάντια στο κράτος που αθωώνει τους δολοφόνους μπάτσους του 18χρονου αφροαμερικάνου Μάικλ Μπράουν  και του  Αντόνιο Μάρτιν, στην Γαλλία ενάντια στην δολοφονία από την αστυνομία του Ρέμι Φρέις, στην Τουρκία ενάντια στο κράτος των δολοφόνων του Μπερκίν Ελβάν, στην Ουκρανία ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και των φασιστών στους εργάτες και το λαό στα ανατολικά και σε όλη τη χώρα.      

Στην Ελλάδα, το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε αποσύνθεση και η τροϊκανή Κυβέρνησή του σε κατάρρευση.  Όπως σε όλη την Ευρώπη που συγκλονίζεται από την καπιταλιστική κρίση, μπροστά στην απειλή της κοινωνικής επανάστασης, η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα κινητοποιεί την τελευταία της εφεδρεία, τους φασίστες, ενώ στις συνοικίες και τις διαδηλώσεις, αυξάνει την κρατική καταστολή. 

Είμαστε μέσα σε μια ιστορική αναμέτρηση. Μπροστά σε μια νέα κοινωνική εξέγερση.  Η ανατροπή του συστήματος από την εργατική τάξη και το Επαναστατικό της Κόμμα, η εργατική εξουσία, για τη διαγραφή του χρέους και τη σοσιαλιστική αναδιοργάνωση της κοινωνίας, είναι η μόνη λύση για την νεολαία. Να  παλέψουμε δυναμικά, παίρνοντας τους αγώνες και τη ζωή στα χέρια μας, με την γενική πολιτική απεργία διαρκείας, προετοιμάζοντας τη διαρκή επανάσταση, κάνοντας την έφοδο στον ουρανό! 

Ειρήνη Κ.