Ανακοίνωση του ΕΕΚ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετέχει στο θρήνο των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, στη συντριπτική πλειοψηφία φοιτητές και φοιτήτριες, στο τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, τη νύχτα της Τρίτης 28/2 προς Τετάρτη 1/3. Είναι μια τραγωδία για τις οικογένειες των νεκρών, των αγνοουμένων και των  τραυματιών. Αλλά επίσης όλου του λαού και της εργατικής τάξης.

Ναι, τώρα είναι η ώρα της θλίψης και του πένθους. Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, η εργατική τάξη θρηνεί στα συντρίμμια της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών, τα δικά της παιδιά, τον ανθό και την ελπίδα της. Θρηνούμε τα παιδιά μας, που ανέβηκαν σε ένα τρένο για να πάνε στις σχολές τους και αντί για τις σχολές τους οδηγήθηκαν κατευθείαν στην κόλαση του Δάντη. Η εργατική τάξη θρηνεί για τους 7 εργαζόμενους μηχανοδηγούς που έχασαν κι αυτοί τη ζωή τους. Αυτούς που ξεκίνησαν για το μεροκάματο της οικογένειας και δεν θα γυρίσουν σπίτι ποτέ.

Όμως, τώρα είναι και η ώρα της αλήθειας, της αλήθειας που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυφθεί πίσω από ψεύτικα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνώντων. Να το πούμε καθαρά: το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με 43 μέχρι στιγμής νεκρούς, 19 αγνοούμενους, δεκάδες τραυματίες είναι ένα προαναγγελθέν ΕΓΚΛΗΜΑ.

Πρόκειται για ένα ταξικό έγκλημα. Γιατί όλα αυτά συνέβησαν, επειδή στις αρχές του 21ου αιώνα, στον ιδιωτικοποιημένο φορέα που ανέλαβε τους σιδηροδρόμους με τις μνημονιακές ξεπουληματικές συμβάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στον ιδιωτικό φορέα που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος «δεν λειτουργεί τίποτα», «όλα είναι χειροκίνητα», όπως με κατηγορηματικό τρόπο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων. Οι καταγγελίες των σωματείων των εργαζομένων για τη μη λειτουργία σηματοδοτών, και παλαιότερα και επίσης στις αρχές Φεβρουαρίου, αντιμετωπίστηκαν με τη συνήθη σιωπή και αδιαφορία. Στο αποκορύφωμα της τραγικής ειρωνείας ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να φωτογραφηθεί και να κάνει δηλώσεις στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, το ίδιο κέντρο που εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Τώρα, ταχυδακτυλουργικά επιχειρούν να πείσουν ότι ευθύνεται ο “ανθρώπινος παράγοντας”, το λάθος του Σταθμάρχη… Αλλά ακόμη και ο σταθμάρχης με τις όποιες αβλεψίες ή λάθη είναι δικό τους δημιούργημα, δημιούργημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που σήμερα ρίχνει τον εργαζόμενο από τον ΟΣΕ στο υπουργείο Παιδείας, και μετά ξανά στον σιδηρόδρομο, με ελλιπή εκπαίδευση σε ένα τόσο σοβαρό κόμβο, στη Λάρισα, σε εργασία χωρίς αργίες, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Και έχουν το θράσος να κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που επί 20 χρόνια άφησαν το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς χρήση Κέντρου Τηλεδιοίκησης, χωρίς καν φωτοσήμανση… Διακηρύσσουν ότι είναι υπέρμαχοι του “εκσυγχρονισμού”, όμως κανένα σύγχρονο τεχνολογικό μέσο δεν χρησιμοποιείται για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις των τρένων. Ο μόνος “εκσυγχρονισμός” τους περιορίζεται στο ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού στις πολυεθνικές του κεφαλαίου για ασύδοτη εκμετάλλευση.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι μαζικές μεταφορές θεωρήθηκαν εμπόρευμα σύμφωνα και με το σκληρό νεοφιλελεύθερο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επέβαλε το ξεπούλημα των τρένων στην Ιταλική πολυεθνική, της Ε.Ε. στην οποία δηλώνουν πίστη και υποταγή τα κόμματα που σήμερα κάνουν πως θλίβονται και  «αγανακτούν» από τις συνέπειες των δικών τους πολιτικών. Για τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική “λογική”, όλα, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, είναι εμπορεύματα. Η αρχή τους είναι θανατοπολιτική: «Τίποτα δεν έχει αξία – ούτε ο Άνθρωπος – αν δεν υπάρχει Κέρδος», αν τα τρωκτικά του καπιταλισμού δεν μπορούν να  θησαυρίζουν την ώρα που χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Το έγκλημα αυτό, η εργατική τάξη δεν πρέπει να το αφήσει αναπάντητο. Χαιρετίζουμε τους απεργούς της ΠΟΣ και του ΣΕΛΜΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Σωματείο Εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες). Κάτω τα χέρια από τα εργατικά σωματεία, κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους που φωνάζουν με όλες τις δυνάμεις τους, σε αυτιά που είναι σφραγισμένα με πείσμα και μένος, απέναντι στη φωνή τους.

Καλούμε την εργατική τάξη, τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες να μην παραμείνουν βουβά. Να κηρυχτεί Γενική Απεργία εδώ και τώρα. Άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση της Hellenic Train, των σιδηροδρόμων και όλων των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών του ΟΣΕ. Δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για το λαό –  Σύγχρονα σιδηροδρομικά δίκτυα που να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού – Η τεχνολογική πρόοδος στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του επιχειρηματικού κέρδους.

Δεν αρκεί η παραίτηση Καραμανλή – Να παραιτηθεί τώρα ο Μητσοτάκης

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

2/3/2023