Εκ μέρους της ηγεσίας του DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) ο σύντροφος Σουνγκούρ Σαβράν έστειλε στο ΕΕΚ το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα για την τραγωδία από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου:

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας μεταφέρουμε, εκ μέρους του DIP, του αδελφού σας κόμματος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, τη βαθιά μας αγωνία και τα συλλυπητήριά μας για αυτούς που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στην Λάρισα.

Οι δύο μας λαοί, φαίνεται σαν είναι προορισμένοι να υφίστανται παρόμοιες τύχες. Φρικτοί σεισμοί που έγιναν ο ένας μετά τον άλλο από το 1999, στη συνέχεια ο Ερντογάν στην Τουρκία και μετά ο  Μητσοτάκης στην Ελλάδα και τώρα αυτές οι δύο καταστροφές η μία μετά την άλλη.

Αν και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα υποδεέστερο γεγονός σε σύγκριση με τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, μας έχει επηρεάσει δυσανάλογα στο DIP. Ο κύριος λόγος είναι ότι πριν από αρκετά χρόνια, το ίδιο «ατύχημα» συνέβη στην Τουρκία, στο Çorlu, μια πόλη της Θράκης, όχι πολύ μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και της εποπτείας των σιδηροδρόμων. Επειδή το Çorlu είναι μια βιομηχανική εργατούπολη, στην οποία κάνουμε σημαντική οργανωτική δουλειά, πόλη στην οποία οι γυναίκες συντρόφισσές μας δικάστηκαν επειδή υποστήριζαν την γυναικεία αυτοάμυνα μερικά χρόνια πριν, συμμετείχαμε σε πολλές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για εκείνους τους μαζικούς θανάτους που προκλήθηκαν.

Σημειώνεται στα (τουρκικά) ΜΜΕ ότι ο αντιδραστικός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτούν “γιατί;”. Και μου λένε “ποτέ ξανά”. Τους οφείλουμε μια ειλικρινή απάντηση». Ξέρουμε ότι ψεύδεται και κανείς δε θα λάβει μια ειλικρινή απάντηση. Αυτό συνέβη στο Çorlu, επίσης. Παρ’ όλα αυτά είναι βεβαίως ειρωνικό ότι ο Έλληνας Υπουργός Μεταφορών αναγκάστηκε να παραιτηθεί μπροστά στους 40 θανάτους, ενώ ούτε ένα πρόσωπο, ούτε ένας υπουργός, ή επικεφαλής καμιάς κυβερνητικής υπηρεσίας, δεν έχει παραιτηθεί παρά τους περισσότερους από 40 χιλιάδες θανάτους στον σεισμό στην Τουρκία!

Θα βάλουμε ένα τέλος σε όλες αυτές τις συστημικές καταστροφές στις χώρες μας κάτω με την Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία!

Συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους του ΕΕΚ, σε όλο το κόμμα!

Sungur Savran, εκ μέρους της ΚΕ του DIP

2 Μαρτίου 2023,