Αναφερόμενο στις διεργασίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

Σχετικά με την ματαίωση της Ανεξάρτητης εργατικής συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 4/11/2021

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία 4 εργατικών Σωματείων αναλήφθηκε κοινή προσπάθεια για σύσκεψη στο ΕΚΑ (27/10) με κάλεσμα – απεύθυνση και σε άλλα πρωτοβάθμια Σωματεία, συλλογικότητες και σχήματα, με σκοπό την οργάνωση ανεξάρτητης εργατικής συγκέντρωσης με συμφωνημένο διεκδικητικό πλαίσιο, αιτήματα, στόχους, συνθήματα.

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη των συνδικάτων που βρίσκονται στην επιρροή του ΠΑΜΕ στο Σπόρτιγκ (5/10) και στην οποία είχαν παραβρεθεί και συνδικάτα που δεν βρίσκονται στο δικό του μπλοκ.

Από την κατάληξη αυτής της σύσκεψης έγινε φανερό ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός κοινού αγωνιστικού σχεδιασμού και πλαισίου για την προετοιμασία, την οργάνωση της μάχης που πρέπει να δοθεί έστω και εκ των υστέρων στο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη.

Επίσης δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αγωνιστικών σωματείων για κήρυξη Πανεργατικής Πανελλαδικής απεργίας μέσα στον μήνα Οκτώβρη 2021.

Τέλος η κεντρική γραμμή και το σύνθημα που πρόβαλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Σπόρτιγκ απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη ήταν αυτός να μην εφαρμοστεί («να μείνει στα χαρτιά»), θέση η οποία επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά αλλά κυβέρνηση – κεφάλαιο τις νομοθετικές αντεργατικές ρυθμίσεις τους τις εφαρμόζουν απαρέγκλιτα….

Παράλληλα σε μεγάλες οργανώσεις που το ΠΑΜΕ είναι πρώτη δύναμη, π.χ. Ε.Κ. Πειραιά, σε συμφωνία με το συνδικαλιστικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν 4 μήνες πρόωρα το εκλογικό – απολογιστικό συνέδριο για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τον νόμο Χατζηδάκη και από το 2022 το μπαλάκι της απειθαρχίας το πετάνε στα πρωτοβάθμια σωματεία!!

Στα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και αυτών των συλλαλητηρίων (αφού πρώτα μετέτρεψαν το Παναττικό συλλαλητήριο σε διάσπαρτες συγκεντρώσεις σε Αθήνα – Πειραιά – Λαύριο), κατέστησαν σαφές ότι αρνούνται τον κοινό συντονισμό, την κοινή δράση που πρέπει να οργανωθεί από Πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα με την ισότιμη συμμετοχή όλων των αγωνιστικών δυνάμεων.

Ακριβώς στο έδαφος αυτής της πραγματικότητας αναλήφθηκε η πρωτοβουλία των 4 Σωματείων.

Όπως προκύπτει από το κοινό κάλεσμα των 4 Σωματείων για την σύσκεψη στο ΕΚΑ είναι απολύτως ξεκάθαρα τα παρακάτω:

  • Η αποστασιοποίησή μας από την γραμμή που προκρίνει το ΠΑΜΕ δίνοντας ρόλο νεροκουβαλητή στις άλλες αγωνιστικές δυνάμεις στα σωματεία.
  • Στο σύνθημά μας για ανατροπή – κατάργηση του νόμου και απειθαρχία μέχρι το τέλος, απέναντι στο σύνθημα «να μείνει στα χαρτιά».
  • Στην ανεξάρτητη συγκέντρωση την ίδια μέρα και ώρα ώστε και τα δύο εργατικά μπλοκ να δώσουν στους δρόμους του αγώνα το αγωνιστικό τους παρόν διαδηλώνοντας ενάντια στον νόμο με τα δικά τους όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνθήματα.
  • Τέλος η ανάδειξη της αναγκαιότητας η μάχη ενάντια στον νόμο να έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την οργάνωση των απεργιακών αγώνων και όχι μία από τα ίδια (συγκέντρωση – συλλαλητήριο) τα οποία δεν δημιουργούν τους όρους μιας δυναμικής για την αναγκαία αναμέτρηση – σύγκρουση και πολύ περισσότερο για την ανατροπή – κατάργηση του νόμου.

Η ημερομηνία που καλέστηκε η σύσκεψη στο ΕΚΑ, τόσο οι οργανωτές (4 Σωματεία) όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτή, γνώριζαν τον σχεδιασμό του ΠΑΜΕ και την πολυδιαφημιζόμενη πανεργατική απεργία που την πηγαίνουν για τον μήνα Δεκέμβρη, χωρίς να αποκλείεται σε αυτή να συμπορευτεί και το υπόλοιπο εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλιστικό κατεστημένο σύμφωνα με τον επετειακό απεργιακό χαρακτήρα (ψήφιση προϋπολογισμού).

Το τι έγινε στις 3 Ιούνη τους είναι γνωστό, υποθέσαμε ότι όλες οι άλλες ταξικές δυνάμεις στο σ.κ, πέρα του ΠΑΜΕ, θα είχαν βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα…

Παρά ταύτα στην σύσκεψη του ΕΚΑ ένα μπλοκ δυνάμεων μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Κ. Σωτηρίου σε πλήρη δυσαρμονία και αντίθεση τόσο με την συνεννόηση που είχε προηγηθεί όσο και από το σχετικό κάλεσμα των 4 Σωματείων διαφοροποιήθηκε ανοιχτά διατυπώνοντας μια άλλη γραμμή που οδηγούσε απροκάλυπτα σε ανοιχτή συμπόρευση με τον σχεδιασμό, το πλαίσιο , την γραμμή, τις θέσεις και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ!

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό στο κλείσιμο της σύσκεψης έγινε ομόφωνα αποδεκτή η σχετική τους πρόταση ότι η κατάληξη της συγκέντρωσης της Πλατείας Κλαυθμώνος θα είναι στην Βουλή την ώρα που τα άλλα συνδικάτα θα κάνουν εκεί την δική τους συγκέντρωση.

Όμως και αυτό όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό, αφού στην συνέχεια επιχειρήθηκε έως το τέλος η ανατροπή ακόμη και αυτής της συγκέντρωσης (με τον χαρακτήρα που προαναφέρουμε) και στην ουσία μας ζητήθηκε να συνδιοργανώσουμε μια προσυγκέντρωση και με τον τρόπο αυτό να λειτουργήσουμε ως συμπληρωματικό δυναμικό του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ο καθένας μπορεί και πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με την αποτυχία του ανεξάρτητου σχεδιασμού και οργάνωσης των δυνάμεων  που συμμετείχαν στην σύσκεψη του ΕΚΑ στις 27/10.

Πειραιάς 4/11/2021

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ. Οι ειλημμένες αποφάσεις και η κατεύθυνση αυτών των ίδιων δυνάμεων επιβεβαιώνονται πλήρως με την προσυγκέντρωση που έχουν αναγγείλει για τις 4 Νοέμβρη στην Πλατεία Κλαυθμώνος!