Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ

Οργιάζουν οι φήμες τα τελευταία 24ωρα για την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση και πάλι κρατικών ομολόγων μετά από 4 χρόνια αδυναμίας εξωτερικού δανεισμού.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι πρόκειται να εκδοθεί κρατικό ομόλογο, αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα για να υποστηριχθεί το παραμύθι της επιστροφής στην ομαλότητα και την στήριξη της παραπαίουσας κυβέρνησης Σαμαρά.

Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της έκδοσης αφού μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο η τρόικα «απαγόρευε» κάθε σκέψη για έκδοση ομολόγων ;

Οι λόγοι για την αλλαγή σχεδίου είναι τρείς:

· Με την έκδοση ομολόγου 2-3 δις. ευρω επιχειρείται να συντηρηθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που καταφέρνει να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από τις αγορές κεφαλαίου λόγω της χρεοκοπίας και ότι δρομολογεί έτσι την «απαλλαγή» από το μνημόνιο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με τα 2 – 3 δις. ευρω στόχος είναι να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2014 χωρίς την κάλυψη του οποίου το ΔΝΤ απειλούσε να μη δώσει το πράσινο φως για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που κρατάει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί οι ομογάλακτοι του Σαμαρά στην ευρωζώνη δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να περάσουν στα κοινοβούλιά τους επιπλέον δάνειο για την Ελλάδα πριν από τις Ευρωεκλογές.

· Η απόφαση της Fed για διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών (το περιβόητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) έχει αναστρέψει τις ροές κεφαλαίων σε διεθνή κλίμακα με αποτέλεσμα την φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες και την επιστροφή τους στα μητροπολιτικά χρηματοοικονομικά κέντρα των ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη. Μέρος αυτής τάσης είναι και τα κεφάλαια που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε περιοχές της νότιας Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Για την «τάση» αυτή είχε προειδοποιήσει από το περασμένο φθινόπωρο η Νέα Προοπτική όταν επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Fed για το tapering από τις αρχές του 2014. Τότε η Νέα Προοπτική είχε επισημάνει ότι η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις στρέβλωσης της πραγματικής εικόνας στην Ελλάδα καθώς η απομάκρυνση του κινδύνου του grexit και η «δίψα» για δανειακά κεφάλαια θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των κερδοσκοπικών funds στην αρχή και των επενδυτικών ταμείων στην συνέχεια. Αυτό άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της πρόσφατης κάλυψης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank. Η τάση αυτή είναι που αποτυπώνεται τώρα και στην προοπτική έκδοσης ομολόγων με επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν για την Ελλάδα μέχρι πρόσφατα αλλά πολύ ακριβά σε σχέση με εκείνα που δανείζεται π.χ. η Ιρλανδία ή ακόμα και η Ιταλία και Ισπανία.

· Η τάση αυτή μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται από ένα επιπλέον παράγοντα προϊόν της κρίσης, την χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΚΤ ότι έχει αρχίσει ήδη να συζητά το ενδεχόμενο να … διαδεχθεί την Fed ως προς το ότι έχει αρχίσει να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει και η ίδια σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή τι; Δηλαδή με κάποιο τρόπο είτε μειώνοντας περισσότερο τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, είτε με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολογιακών τίτλων και μετοχών, είτε με συνδυασμό αυτών και άλλων «εργαλείων» να αρχίσει να «τυπώνει» χρήμα για να αντιμετωπίσει την επικείμενη ασφυξία από την στιγμή που θα σταματήσει εντελώς η αμερικάνικη κάνουλα κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Αλλά αυτό δεν είναι άλλο παρά η παραδοχή της αδυναμίας να αντιμετωπισθεί η κρίση που ξέσπασε το 2008 και δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν με ότι μέσα και αν έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των κινήσεων θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πράγμα που με την σειρά του ενισχύει ακόμα περισσότερο την τάση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής απόδοσης όπως αυτές που παρουσιάζει η Ελλάδα βγαίνοντας από την απομόνωση της πιστωτικής ασφυξίας…

 

Αυτή λίγο πολύ είναι η αλήθεια πίσω από την «θριαμβολογία» της επιστροφής στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.