ΗΠΑ – Στιγμιότυπα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση μετά την εισβολή του φασιστικού όχλου στο Καπιτώλιο, το 79% όλων των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των Ρεπουμπλικάνων και των ψηφοφόρων του Τραμπ, χαρακτήρισε τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του προέδρου που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη «εγκληματίες» ή «ανόητους». Η άποψή μας είναι ότι μεταξύ άλλων ήταν και τα δύο.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλουν την απομάκρυνση του Τραμπ αφού έπαιξε ηγετικό ρόλο στην υποκίνηση του ακροδεξιού όχλου την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το 57% των ερωτηθέντων που απάντησαν στην εθνική δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου. Φυσικά, υπήρχε σημαντική διακύμανση ανάλογα με τους κομματικούς δεσμούς, με το 88% των Δημοκρατικών αλλά μόλις το 24% των Ρεπουμπλικάνων να επιθυμούν την απομάκρυνση του Τραμπ. Λίγο πάνω από το 50% των «ανεξάρτητων» ευνοούσαν την εκδίωξη του Τραμπ.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του, το 30% ήθελε την επίκληση της 25ης τροπολογίας, το 14% τάχθηκε υπέρ της μομφής και το 13% είπε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραιτηθεί. Το υπόλοιπο 43% ανέφερε ότι ο πρόεδρος πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Το 70% των ερωτηθέντων που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου δήλωσε ότι αποδοκιμάζει τις ενέργειες του προέδρου. Ωστόσο, το 12% που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι στηρίζει την εξέγερση του Καπιτωλίου, με το 5% να αποκαλεί τους ταραξίες πατριώτες. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (59%) ανέφεραν ότι οι «εξεγερμένοι» ήταν εγκληματίες. Το 79% όλων των ερωτηθέντων -συμπεριλαμβανομένων του 66% των Ρεπουμπλικάνων και των ψηφοφόρων του Τραμπ περιέγραψε τον όχλο στο Καπιτώλιο ως εγκληματίες ή ανόητους.

Ενθαρρυμένοι από εκκλήσεις του Τραμπ και των συμβούλων του «να πάρουμε πίσω τη χώρα μας» σε μια «δοκιμασία μέσω μάχης», εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ενώ οι νομοθέτες προσπαθούσαν να πιστοποιήσουν τις ψήφους του Εκλογικού Κολεγίου επικυρώνοντας την εκλογή του Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο. Η επίθεση, στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, καθώς ο ακροδεξιός όχλος λεηλατούσε το κτίριο πριν… αποκατασταθεί η τάξη.

Μετά την επίθεση, υπήρξε ένα κύμα παραιτήσεων από την κυβέρνηση Τραμπ και αυξανόμενες εκκλήσεις είτε για μομφή είτε για απομάκρυνση του προέδρου σύμφωνα με την 25η Τροπολογία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος Πενς δεν στηρίζει το δεύτερο. Τέλος, σύμφωνα με πολλές αναφορές, οι Δημοκρατικοί της Βουλής σχεδιάζουν να εισαγάγουν κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου δεύτερη μομφή για τον Τραμπ.

Twitter και Τραμπ

Μετά από χρόνια αντίστασης στα αιτήματα αναστολής, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχει το TWITTER δήλωσε ότι η κίνησή της «οφείλεται στον κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης βίας». Προφανώς ένα τμήμα της άρχουσας τάξης είναι κατά των κινήσεων Τραμπ και έτσι βλέπουμε αυτές τις κινήσεις από εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, που δεν είναι γνωστές για τα… δημοκρατικά τους αισθήματα.

Καθώς το Κογκρέσο και το Υπουργικό Συμβούλιο του Τραμπ αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για να τον απομακρύνουν αμέσως από το αξίωμά του για υποκίνηση βίαιης εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή 8/1 ότι αναστέλλει μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου, για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας.

Το Twitter ανέστειλε επίσης οριστικά τους λογαριασμούς του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Φλυν και του δικηγόρου του Πάουελ, σημειώνοντας ότι «τόσο ο Φλυν όσο και ο Πάουελ έχουν προωθήσει ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας». Οι αναστολές αυτές χαιρετίστηκαν από μια σειρά πολιτικών ομάδων. Επίσης το Facebook, το οποίο επίσης κατέχει το Instagram, τουλάχιστον προσωρινά ανέστειλε τους λογαριασμούς του Trump μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Ήταν κινήσεις φυσικά που θα έπρεπε να είχαν συμβεί νωρίτερα, πολύ νωρίτερα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την έναρξη της προεδρικής εκστρατείας του, ο Τραμπ δυσφήμισε Μεξικανούς ως βιαστές, εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών, μέχρι την απελπιστική ύστατη στιγμή της προεδρίας του, καθώς προέτρεψε λευκούς ρατσιστές να διαπράξουν λεηλασίες τουλάχιστον. Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το λογαριασμό του στο Twitter για να υποκινήσει βία, να πει ψέματα για το εκλογικό αποτέλεσμα, να ενθαρρύνει τους ρατσιστές και να διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να δηλώνουν ότι η παύση του λογαριασμού του ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί πολύ καιρό πριν.

Οι φασίστες τους Τραμπ και οι ρατσιστικές επιθέσεις

Φόβοι για ρατσιστικές επιθέσεις από λευκούς ρατσιστές υποστηρικτές του Τραμπ μετά την «εξέγερση» στην Ουάσιγκτον, επαληθεύτηκαν καθώς ένας όχλος οπαδών του Τραμπ επιτέθηκε άγρια σε μια μαύρη γυναίκα και άλλους έγχρωμους στο κέντρο του Λος Άντζελες το απόγευμα της Τετάρτης 6/1.

Αψηφώντας τα ρεκόρ των νοσοκομειακών νοσηλειών και των θανάτων από τον Covid-19, δεκάδες οπαδοί του Τραμπ χωρίς μάσκα βγήκαν στους δρόμους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Η.Π.Α. για να διαμαρτυρηθούν για ένα ψέμα – ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 «κλάπηκαν» από… Σοσιαλιστές, Μαύρους και Κομμουνιστές!

Η Μπερλίντα Νίμπο, μια 25χρονη κάτοικος στο κέντρο της πόλης, περπατούσε στη γειτονιά της όταν βρέθηκε στη μέση της διαδήλωσης «Σταματήστε την Κλοπή». Μερικοί από τους ακροδεξιούς άρχισαν να την παρενοχλούν και στη συνέχεια της επιτέθηκαν φυσικά.

«Μου φώναζαν λόγω του χρώματός μου, με φώναζαν με τη λέξη από «Ν» (Νέγρα, όρο που χρησιμοποιούν οι φασίστες για τους μαύρους) και «Σ»κύλα λέγοντας, «Οι ζωές των μαύρων δεν έχουν αξία». Ξαφνικά μια λευκή της φώναξε να βγάλει τη μάσκα της, εκείνη της απάντησε να βάλει μάσκα, και τότε ήταν που ο όχλος την περικύκλωσε.

«Ξαφνικά με στριμώχνουν 30, 40 άτομα», «αυτό τους έκανε όλους να πηδήξουν πάνω μου και να με σπρώξουν. Τότε μια κυρία έρχεται από το πουθενά και αρχίζει να τραβάει τα μαλλιά μου, προσπαθώντας να τα ξεριζώσει». Την χαστούκισε στο πρόσωπο και κάποιος της έριξε σπρέι πιπεριού.

«Είμαι σίγουρα συγκλονισμένη βλέποντας τους άνδρες να δέρνουν μια γυναίκα με αυτόν τον τρόπο, ειδικά δεδομένου ότι δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό», είπε η φωτορεπόρτερ Ναταλίτσιο που κάλυπτε τη διαδήλωση. «Αλλά επίσης ήταν πολύ αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, πάνω από 50 άτομα να βλέπουν αυτό που συνέβαινε και κανείς να μην παρεμβαίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν αφορούσε την επίθεση στην Νίμπο, την οποία η αστυνομία του Λος Άντζελες δήλωσε ότι «ερευνά». Η Νίμπο δήλωσε ότι η επίθεση την τρομοκράτησε και ότι φοβάται να περπατήσει στο δρόμο. «Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε «Λυπάμαι γι’ αυτό. Είμαι συγκλονισμένη από αυτό».

Η ρατσιστική ρητορική του Τραμπ και η άρνησή του να αποκηρύξει άμεσα τους λευκούς ρατσιστές έχει οδηγήσει στα αυξανόμενα εγκλήματα μίσους κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές του FBI και όχι κάποιας αριστερής ομάδας, υπήρξαν πάνω από 7.000 επιθέσεις και 51 δολοφονίες που υποκινούνταν από ρατσιστικό μίσος το 2019 – υπερδιπλάσιες του συνόλου του προηγούμενου έτους. Αν και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ισχυρίζεται ότι οι λευκοί ρατσιστές αποτελούν τη μεγαλύτερη εγχώρια τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμίσει ή αγνοήσει τον κίνδυνο που θέτουν. Λογικό! Λιγότερο από ένα μήνα στη διοίκησή του, για παράδειγμα, τόνισε την Καταπολέμηση του Βίαιου Εξτρεμισμού -ένα κυβερνητικό πρόγραμμα επιφορτισμένο με την καταπολέμηση όλων των βίαιων ιδεολογιών– αλλά αυτό αφορούσε αποκλειστικά τους ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Ο Τραμπ έχει φλερτάρει και εμπνεύσει λευκούς ρατσιστές από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2015. Όχι μόνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τους νεοναζί και τους δεξιούς εκδικητές δολοφόνους, αλλά έχει δαιμονοποιήσει το κίνημα Black Lives Matter και έχει αποκαλέσει τους λευκούς ρατσιστές που παρευρέθηκαν στο συλλαλητήριο στο Σάρλτοσβιλ της Βιρτζίνια το 2017, όπου δολοφονήθηκε η αντιφασίστρια Χέγιερ, «πολύ καλοί άνθρωποι».

Το βίντεο της ρατσιστικής επίθεσης φαίνεται:

Αρ. Μα.