Η "ΣΚΟΤΕΙΝΗ" ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ

Η "ΣΚΟΤΕΙΝΗ" ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ

Μη  βιώσιμο είναι πλέον το χρέος των ιδιωτών προς το Κράτος. Συγκεκριμένα, στο 143% των φορολογικών εσόδων έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες το 2013.

Τα «φέσια» των ιδιωτών προς την εφορία έφτασαν πέρσι τα 63,8 δις ευρώ έναντι 44,6 δις ευρώ που ήταν τα συνολικά φορολογικά έσοδα.  Μ’ άλλα, λόγια τα «φέσια» είναι σχεδόν μιάμισι φορά περισσότερα από τα ποσά που εισέπραξε το κράτος μέσω της φορολογίας εισοδήματος κα περιουσίας, του ΦΠΑ και των διαφόρων εμμέσων φόρων. Η διαφορά αυτή σχεδόν 20 δις ευρώ δείχνει πόσο μηδαμινή «επιτυχία» είναι η επίτευξη του περιβόητου πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2013 ύψους 1 δις ευρώ.

Από τη μια μεριά η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, εδώ και τρία χρόνια, και από την άλλη η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία οδήγησε στην εκτίναξη του λόγου μεταξύ των δύο μεγεθών. Το 2011 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούσαν μόλις το 87% των φορολογικών εσόδων. Το 2012 οι εν λόγω οφειλές έφτασαν στο 119% των φορολογικών εσόδων, ενώ το 2013 εκτινάχτηκαν στο 143%.

Το μόνο «θετικό» σημείο, το οποίο υπερτονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, φέτος σε σχέση με πέρσι είναι ότι φάνηκε μία ελαφρά κάμψη του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με πέρσι (13,7% έναντι 24,1%). Ταυτόχρονα, όμως, τα φετινά φορολογικά έσοδα, αν και ξεπέρασαν λίγο τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν κατά 5,6% λιγότερα σε σχέση με πέρσι.  Αυτή είναι η μεγαλύτερη καθίζηση που καταγράφεται από το 2011 και έπειτα, οπότε και ξεκίνησε η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Αυτό, όμως, «ξέχασαν» να το πουν οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως τα «φέσια» των 63,8 δις ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Αν σκεφτεί κανείς πως ως «ληξιπρόθεσμο» αυτό το χρέος δύναται να καταστεί άμεσα εισπρακτέο, τότε θα έπρεπε όλοι μας να δώσουμε το 1/3 των ετήσιων εσόδων στο Κράτος. Αν σ’ αυτό το «ληξιπρόθεσμο» χρέος προστεθεί και εκείνο που έχουμε προς τις τράπεζες (75 δις ευρώ) και εκείνων των αφεντικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (10 δις ευρώ), θα καταλάβει κανείς πως το ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιωτών προς το Κράτος, τα ταμεία και τις τράπεζες αγγίζει το 80% του ΑΕΠ.

Δ.Κ.