Εκδήλωση – συζήτηση στο Βόλο

της Κατερίνας Μάτσα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημιακού χώρου του ΘΟΛΟΥ, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ με θέμα Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, με βασική ομιλήτρια την Κατερίνα Μάτσα και συντονιστή της συζήτησης τον Γιάννη Χατζηγιάννη.

Στην εισήγηση αναλύθηκε ο καταστροφικός νόμος Βαρτζόπουλου που ψευδεπίγραφα ονομάστηκε «Για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»! Ψηφίστηκε άρον-άρον κατακαλόκαιρο, παρά την εναντίωση και το δυνατό κίνημα αντίστασης από φορείς της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, οικογένειες, σωματεία, κέντρα πρόληψης, κ.ά.

Ο νόμος αυτός είναι, κατά γενική παραδοχή, επιστημονικά, ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτος. Στηρίζεται στους βασικούς πυλώνες του χρεοκοπημένου θατσερισμού παλαιάς κοπής, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία, τις απολύσεις, τις ακραία ευνοϊκές ρυθμίσεις κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα, την καταστολή.

Περιλαμβάνει μέτρα που καταδικάζουν όσους πάσχουν ψυχικά να γίνουν βορά των ιδιωτών ή να στοιβαχτούν σε «αποθήκες ασθενών» και τα εξαρτημένα άτομα να συντηρούν την εξάρτηση και την εξαθλίωσή τους στο δρόμο, με ή χωρίς υποκατάστατα. Μέτρα που καταστρέφουν τα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης, που λειτουργούν επί δεκαετίες με εξαιρετικά, αναγνωρισμένα διεθνώς, αποτελέσματα, εντάσσοντάς τα όλα, μαζί με τα ιδιωτικά, σε ένα υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους-θεραπευτές σε αυτά τα προγράμματα, προβλέποντας συγχωνεύσεις- καταργήσεις δομών και υπηρεσιών και άρα απολύσεις, κατά την κρίση του Διευθυντή με τις αυξημένες αρμοδιότητες.

Καταργεί στην ουσία τους τα στεγνά προγράμματα, αφού τα «ομογενοποιεί», καταργώντας την ιδιαίτερη φιλοσοφία και την ιστορία καθενός από αυτά. Ο εξαρτημένος, κατά το νόμο, δεν θα απευθύνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που ο ίδιος έχει επιλέξει, αλλά θα μπαίνει ηλεκτρονικά στο σύστημα, που θα τον «πλοηγεί» προς όπου υπάρχει κενή θέση. Επιβάλει, δηλαδή, τη συντήρηση της εξάρτησης μέσα από τα υποκατάστατα. Λειτουργεί ως μέσον κοινωνικού ελέγχου, στο πλαίσιο της βιοπολιτικής της καπιταλιστικής εξουσίας. Πολεμά, όχι την Εξάρτηση ως κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο, εμβληματική παθολογία της νεωτερικότητας, αλλά τα εξαρτημένα άτομα και τη δυνατότητά τους, μέσα από την απεξάρτηση, να γίνουν μαχητές της ζωής, επανενταγμένοι ισότιμα στην κοινωνία, χωρίς ουσίες και χωρίς φυγές, με αξίες, όνειρα και στόχους.

Προτιμά τους «λειτουργικούς χρήστες», όπως λέει, τους «χρόνιους ασθενείς», που έχουν ανάγκη από το φάρμακό τους, γιατί πάσχουν από «χρονία ανίατη νόσο του εγκεφάλου, αυτοπροκαλούμενη», ανθρώπους βουλιαγμένους στη δυστυχία, κοινωνικά στιγματισμένους, περιθωριοποιημένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπει τίποτε για τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία, όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει, θα υπάρχουν μέχρι το 2027!

Όπως τονίστηκε από την εισηγήτρια, ο νόμος μπορεί να ψηφίστηκε, όμως το Κοινωνικό Μέτωπο Αντίστασης που χτίζουμε διαρκώς διευρύνεται.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν από τους συμμετέχοντες –από όλες τις γενιές κατά πλειοψηφία από νέους και νέες στην ηλικία- τα μείζονα προβλήματα της ταξικής πάλης Η βαρβαρότητα που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβληθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων και ο αγώνας ενάντια σε αυτή συνδέθηκε με τα άλλα κοινωνικά προβλήματα και πολιτικά ζητήματα. Με την κρατική καταστολή, όπως το έθεσε ο Γιάννης Μάγγος, καταγγέλλοντας τη δολοφονία από τους αστυνομικούς του αγωνιστή γιου του Βασίλη Μάγγου. Με τον αγώνα ενάντια στην καύση των σκουπιδιών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις καταστολής με πρωτοφανή αγριότητα. Με τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Με την πάλη ενάντια στην κυνική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στην καταστροφή του πληθυσμού της Θεσσαλίας μετά την θεομηνία Ντάνιελ και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Το συνολικό πνεύμα της ουσιαστικής αυτής συζήτησης από ό,τι πιο μάχιμο, ανήσυχο και ανυπόταχτο στην περιοχή του Βόλου, συνοψίστηκε στην εξής αποφασιστική και μαχητική θέση που εκφράσανε όλοι κι όλες : έστω κι αν χάνονται αγώνες, έστω κι αν διαψεύδονται λαϊκές προσδοκίες, δεν τα εγκαταλείπουμε, δεν συνθηκολογούμε σε μια “Μεγάλη Παραίτηση”. Αντίθετα «το κίνημα δεν μας χρωστάει, εμείς του χρωστάμε», όπως εύστοχα λέχτηκε στην συζήτηση.

Τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης έγινε φανερό ότι αλληλοσυνδέονται και αλληλεπιδρούν με τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, αφορούν όλα τα θύματα του καπιταλισμού και των κυβερνήσεών του. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνολικής αντεπίθεσης στη χρεοκοπημένη, αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σύστημα που υπηρετεί.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα για τη συμπαράταξη στο Κοινωνικό Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στην καταστροφή της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης ήταν πολύ θερμή, όπως ήταν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη, στο Φεστιβάλ Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, όπου συμμετείχε και η Κατερίνα Μάτσα. Ανάλογη ανταπόκριση προβλέπεται και στην εκδήλωση “Εποχή των Τεράτων” το επόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο από την Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου Ένα άμεσο βήμα στην Αθήνα είναι η εκδήλωση που οργανώνει στις 2 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο παρκάκι της οδού Τσαμαδού στα Εξάρχεια ο Σύλλογος υποστήριξης του 18 Άνω, οι Συλλογικές Δράσεις αλληλεγγύης στο 18 Άνω και το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων.