Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΝ

 

 

Η γενναία άμυνα των YPG (Δυνάμεων Προστασίας του Λαού) στην Aφρίν, ένα από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μαχητές και μαχήτριες δεν μπόρεσαν να αντέξουν την συνδυασμένη επίθεση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τους Τουρκμένους μισθοφόρους τους και τις δυνάμεις του FSA (Ελεύθερου Συριακού Στρατού) ο οποίος λειτούργησε επίσης ως μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν. Η πόλη Αφρίν εκκενώθηκε και ο τουρκικός στρατός και ο FSA κατέλαβαν την πόλη στις 8.30 το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου μετά από 2 μήνες πολιορκίας.

Η κατεδάφιση του κουρδικού αγάλματος του Χασενκάρ Κάουα, μυθικής μορφής Σιδερά -σύμβολο της ελευθερίας του κουρδικού λαού-, αποτέλεσε την επισφράγιση της πτώσης της πόλης.

Οι εικόνες από το πλιάτσικο των μισθοφόρων στην πόλη κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο τρόμος κυριαρχεί με απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες. Κουρδικές πηγές αναφέρουν πως για όσους κατοίκους έχουν μείνει στην πόλη οι επιλογές είναι φυλακή ή προσχώρηση στον FSA.

Το πέρασμα των YPG σε πρακτικές ανταρτοπολέμου επιβεβαιώνεται λίγες μόνο ώρες μετά την πτώση της πόλης. Ο θάνατος από έκρηξη σαράντα μισθοφόρων των FSA στην Αφρίν κατά τη διάρκεια πλιάτσικου δείχνει πως το φρόνημα του κουρδικού λαού δεν κάμπτεται και οι Κούρδοι μαχητές προχωρούν σε ενέργειες αντίστασης.

Οι καταγγελίες για αποκεφαλισμούς Κούρδων μετά την κατάληψη της πόλης αποκαλύπτουν πως οι μισθοφόροι του FSA, τους οποίους η Τουρκία και οι ιμπεριαλιστές παρουσιάζουν ως “μετριοπαθείς” δεν είναι παρά μια αναβάπτιση στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ της αλ Κάιντα και των τακφίρι και με την οπισθοδρομική ιδεολογία τους που επιβάλλει αυστηρό τρόπο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού με ένα πλήθος απαγορεύσεων, ιδίως στις γυναίκες.

Παρά την ήττα του Νταές/ISIS και τον περιορισμό των περιοχών τις οποίες ελέγχει, η ειρήνη παραμένει μακριά για τη Συρία.

 

Η Ρωσία του Πούτιν επέτρεψε την διέλευση της τουρκικής αεροπορίας από τον εναέριο χώρο των περιοχών που ελέγχει, συμβάλλοντας στη νίκη του στρατού του Ερντογάν.

Αλλά, ούτε ο “στρατηγικός σύμμαχος” των Κούρδων της Συρίας, οι ΗΠΑ, εναντιώθηκαν στην εισβολή του τουρκικού στρατού στην Αφρίν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι συνεχίζουν την υποστήριξη προς τη Ροζάβα, αλλά όχι την Αφρίν.

Η εμπειρία είναι ακριβοπληρωμένη με αίμα από τους λαούς του κόσμου, αλλά πληρώνεται ξανά: η πάλη για την εθνική ανεξαρτησία των καταπιεσμένων εθνών δεν μπορεί σήμερα να γίνει παρά σε ασυμφιλίωτη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

Ο φόρος του αίματος ήταν βαρύς για το κουρδικό κίνημα με περισσότερους από 1500 νεκρούς μαχητές σύμφωνα με αναφορά του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μαζί τους έπεσαν και 92 κυβερνητικοί Σύροι στρατιώτες.  Δεν ήταν, ωστόσο, απλή υπόθεση ούτε για την τουρκική πλευρά με 437 νεκρούς μισθοφόρους του FSA και 78 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.

Τα εγκλήματα πολέμου της τουρκικής πλευράς με το βομβαρδισμό του νοσοκομείου του Αφρίν συμπληρώνουν το μακρύ κατάλογο των πληγών. Οι πρόσφυγες από την Εφρίν ξεπερνούν τις 200.000 ενώ θα είναι μεγάλη παράλειψη να μη συμπεριλάβουμε τους 561 νεκρούς άμαχους πολίτες στη λίστα της καταστροφής.

Το καθεστώς Ερντογάν εξάγει την κρίση του στην περιοχή και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη συριοποίηση της ίδιας της Τουρκίας, όπως σχηματικά αποκαλείται ο υπόγειος ή ανοιχτός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε διαφορετικά θρησκευτικά, εθνικά και πολιτικά στρατόπεδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, με την εισβολή στη Συρία.

Η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” αποτελεί μια συνδυασμένη ένταση της επιθετικότητας του καθεστώτος Ερντογάν ενάντια στον κουρδικό λαό εκτός συνόρων, αλλά και ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, το εργατικό κίνημα και το κουρδικό κίνημα, εντός της τουρκικής επικράτειας.

Η ειρήνη και η ελευθερία στη Συρία, την Τουρκία και το Κουρδιστάν περνά μέσα από την ανατροπή του Ερντογάν, την εκδίωξη του ιμπεριαλισμού και των τακφίρι μισθοφόρων τους, τη συντριβή του σιωνιστικού κράτους και όλων των προθύμων κυβερνήσεων του ιμπεριαλισμού στην περιοχή (με πρώτες αυτές της Ελλάδας και της Αιγύπτου) για την Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των Ελεύθερων Λαών της Μέσης Ανατολής.

 

Ν.Τζ.