Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ROJAVA

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ROJAVA

DIP – Toυρκία

Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου του 2014 αντιπρόσωποι του κουρδικού πληθυσμού από την Κωνσταντινούπολη επισκέφτηκαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με τη Ροχάβα (Rojava – συριακό ή νοτιοδυτικό Κουρδιστάν) για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό πληθυσμό του Κομπάνι, ενός από τα τρία καντόνια της Ροχάβα που αυτή τη στιγμή δέχεται την επίθεση του ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε). Ανάμεσά τους βρισκόταν και αντιπροσωπεία του DIP, του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, που συμμετείχε στην αποστολή ως μια δήλωση του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης προς τον καταπιεσμένο Κουρδικό λαό.

Την Παρασκευή ένα μέρος της αποστολής πέρασε τα σύνορα προς τη Ροχάβα για να επισκεφθεί τα χωριά που βρίσκονται γύρω από την πόλη του Κομπάνι. Εκεί η αντιπροσωπεία του DIP χαιρέτησε και δήλωσε την αλληλεγγύη της στις Δυνάμεις Προστασίας (YPG), τη δύναμη που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί την  αυτόνομη Ροχάβα.

Για να καταλάβουμε την πλήρη σημασία των γεγονότων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κουρδιστάν από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο είναι μια χώρα τεμαχισμένη και αποικιοποιημένη από τέσσερις χώρες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Το νότιο ή ιρακινό Κουρδιστάν έγινε αυτόνομο μέσα σε ένα ομοσπονδιοποιημένο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, το οποίο τώρα διοικείται από τον Μασούντ Μπαρζανί, έναν αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, μαζί με τον μικρότερο συνέταιρο των ΗΠΑ στην περιοχή, την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Η Ροχάβα ή αλλιώς το Συριακό Κουρδιστάν, η δεύτερη περιοχή του Κουρδιστάν που αυτονομείται το 2012, έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο. Διοικείται από το PYD, ένα κόμμα που συνδέεται με το PKK, ένα κόμμα με σοσιαλιστική αφετηρία που εδώ και τρεις δεκαετίες διεξάγει ανταρτοπόλεμο ενάντια στην τουρκική καταπίεση των Κούρδων. Παρόλο που αφ’ ότου αιχμαλωτίστηκε ο ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε ένα νησί-φυλακή από 1999, έχει κινηθεί προς τα δεξιά, ποτέ δεν έγινε σύμμαχος των ΗΠΑ και παρόλο που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για μια συμφωνία ειρήνης συνεχίζει να έχει πολύ καλές σχέσεις με την τούρκικη αριστερά. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεγάλα κομμάτια του Κουρδικού πληθυσμού στην Τουρκία και το Συριακό Κουρδιστάν βρίσκονται σε συνεχή αγώνα ενάντια στο αμερικανικό status quo στη Μέση Ανατολή.

Η Ροχάβα είναι ένα αγκάθι στα πλευρά της αντιδραστικής τουρκικής κυβέρνησης και η αχίλλειος πτέρνα της επονομαζόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να χωνέψει την de facto αυτονομία αυτής της περιοχής, που δημιουργεί ένα πρότυπο και ένα προγεφύρωμα για την περαιτέρω απελευθέρωση του υπόδουλου κουρδικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό η τουρκική κυβέρνηση παρέχει στο ISIL όλα τα είδη της υλικοτεχνικής υποστήριξης στον πόλεμο κατά της Rojava· συγχρόνως, χρησιμεύει ως πρόσχημα για την τουρκική κυβέρνηση να επιμείνει στην λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» ή «νεκρή ζώνη» στο εσωτερικό της Συρίας, μια διεκδίκηση που τίθεται για να εισβάλει στη Rojava και να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, με στόχο να δημιουργήσει μια φιλοσουνιτική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, η τουρκική κυβέρνηση επέμενε να μείνει έξω από τη συμμαχία που σχηματίζουν οι ΗΠΑ κατά του ISIL. Τώρα έχει αλλάξει η στάση της και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον πόλεμο των ΗΠΑ για να αναζοπυρώσει τη διαμάχη του με το καθεστώς Άσαντ και να νικήσει την Rojava.

Το DIP απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο την τουρκική επέμβαση στη Συρία, χωρίς αυτό να σημαίνει πολιτική υποστήριξη για τον Άσαντ, και ακόμη περισσότερο απορρίπτει τη δημιουργία της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, η οποία ισοδυναμεί με την τουρκική στρατιωτική κατοχή της Rojava. Ζητάμε το σεβασμό προς την νεοαποκτηθείσα αυτονομία των Κούρδων της Συρίας καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των Κούρδων της Τουρκίας. Εμείς υποστηρίζουμε την απελευθέρωση όλου του Κουρδιστάν ως ένα αδιαίρετο σύνολο. Αυτό εξηγεί την πιο αντιδραστική πτυχή της πολιτικής του Μπαρζανί, του πρωτοπαλίκαρου των ΗΠΑ, ο οποίος αγνοεί την πάλη για τη χειραφέτηση του υπόλοιπου έθνους ή ακόμα και συνεργάζεται με τους καταπιεστές του εκτός του ιρακινού Κουρδιστάν.

Αυτό δίνει όλο το νόημα της παρουσίας της αντιπροσωπείας του DIP στο Κομπάνι της  Ροχάβα. Οι σύντροφοί μας ένωσαν τα χέρια με χιλιάδες Κούρδους, από την Κωνσταντινούπολη και από άλλες κουρδικές περιοχές της χώρας για να ρίξουν τα συρματοπλέγματα των συνόρων και να ποδοπατήσουν τα τεχνητά σύνορα που έχουν συσταθεί μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του Κουρδιστάν, να βαδίσουν στη Ροχάβα και να αγκαλιάσουν τους Κούρδους της Κομπάνι που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία τους. Όλοι οι άλλοι σοσιαλιστές που ήταν παρόντες ήταν οπαδοί των κομμάτων που αποτελούν την ουρά του κουρδικού κινήματος, συγχωνεύονται σε αυτό και σταδιακά αφομoιώνονται. Ήταν το DIP, το τουρκικό μαρξιστικό κόμμα που υποστηρίζει την Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος, εκπροσώπησε την πολιτική γραμμή του προλεταριακού διεθνισμού σε αυτή την ένδοξη δράση που θα θυμόμαστε για την τολμηρή δήλωση υποστήριξης της χειραφέτησης του καταπιεσμένου κουρδικού έθνους σε όλα τα μέρη της χώρας, που χωρίστηκε και λεηλατήθηκε από τέσσερα αντιδραστικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής!

Η σοσιαλιστική ουρά της ηγεσίας του κουρδικού κινήματος δείχνει τους κινδύνους της πιο καθαρά από ότι η αμφίσημη στάση του κουρδικού κινήματος σε σχέση με την παρέμβαση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο ηγέτης του PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, έχει κάνει έκκληση για στρατιωτική παρέμβαση του ιμπεριαλισμού για την υπεράσπιση της Ροχάβα, ονομάζοντας το ΝΑΤΟ ρητά! Το PYD είναι αδελφό κόμμα του PKK, το οποίο καθιστά την πολιτική του συνόλου του κουρδικού εθνικού κινήματος ευάλωτο σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Πέρα από αυτό, το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από το κουρδικό κίνημα, σε συνεργασία με σχεδόν μια ντουζίνα από τουρκικά σοσιαλιστικά κινήματα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κινείται κατά μήκος της ολισθηρής κατηφόρας της στήριξης προς τον Ερντογάν και το AKP. Καλούμε το κουρδικό κίνημα, τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τη νεολαία του Κουρδιστάν να σταθούν ενάντια σ’ αυτή τηνς οπισθοδρομική πολιτική της συνθηκολόγησης με το αντιδραστικό περιφερειακό status quo.

Κάτω το χωριστικό και αντιδραστικό ISIL!

Να καταπολεμήσουμε τη διάσπαση στη βάση της προλεταριακής αδελφότητας και της υπεράσπισης των καταπιεσμένων εθνών!

Να διώξουμε τους ιμπεριαλιστές από τη Μέση Ανατολή!

Για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού!

Ζήτω η Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής!

Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!

Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα Τουρκίας
(DIP)