Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Μια σημαντική αλλαγή και μετατόπιση του συσχετισμού δυνάμεων φαίνεται να έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα στην συνεχιζόμενη πολεμική αντιπαράθεση με την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό για την απάνθρωπη γενοκτονία που διεξάγουν τα αντιδραστικά καθεστώτα των μοναρχιών που προστατεύουν οι Αμερικάνοι (και το Ισραήλ) κατά του λαού της Υεμένης, που έχει προκαλέσει εκατομμύρια λιμοκτονούντες και χιλιάδες νεκρών, εκτοπισμένων και προσφύγων.

Ωστόσο, βλέπουμε και την αποφασιστική αντίσταση των σιϊτών ανταρτών Χούτι, που έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις Σαουδαραβικές δυνάμεις και στους ντόπιους συμμάχους του Ριαντ και έχουν κάνει τον πόλεμο ατελέσφορο και αδιέξοδο για τον Μπιν Σαλμάν και την μοναρχία του.
Η πλέον σημαντική εξέλιξη όμως ήρθε στις αρχές Σεπτεμβρίου με το εντυπωσιακό χτύπημα που έκαναν δεκάδες drones κατευθυνόμενα από τους Χούτι προς τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διΰλισης αργού πετρελαίου του κόσμου, αυτές της ARAMCO.
Για να καταλάβουμε λίγο την σημασία τους ας αναλογιστούμε ορισμένα πράγματα:
• Η ARAMCO είναι η μεγαλύτερη οικονομική οντότητα του πλανήτη Γη με ετήσιο τζίρο εργασιών 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ας το επαναλάβω άλλη μια φορά για να μην μπερδευτεί ο επιμελητής της εφημερίδας και οι αναγνώστες: 10 τρισεκατομμύρια! (όχι δισεκατομμύρια) Για να κάνουμε την σύγκριση, αυτό το ποσό ισούται με δύο φορές περίπου το ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το 2019 που είναι 5,1 τρις! Είναι η μεγαλύτερη από τις εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας στο χώρο της ενέργειας με την χώρα να διαθέτει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου!
• Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ARAMCO, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας (αν και στη μοναρχία αυτή είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο κρατικό θησαυροφυλάκιο και το προσωπικό πορτοφόλι του μονάρχη…) δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της WALL STREET. Μιλάμε δηλαδή για έναν πακτωλό δολαρίων που δεν βρίσκεται μέσα στην σφαίρα της άμεσης χρηματιστηριακής ανταλλαγής με απόφαση του οίκου των Σαούδ για να κρατάνε μια σχετική αυτονομία κινήσεων, έναντι του διεθνούς ιμπεριαλισμού και για να μπορούν να παζαρεύουν μαζί του τους όρους συνύπαρξης στο παιχνίδι του. Φυσικά τα αποτελέσματα της οικονομικής της δραστηριότητας έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
• Η πρώτη ενέργεια του Τραμπ με την εκλογή του, ήταν η επίσκεψη στο Ριάντ για την συγκρότηση του αντιδραστικού άξονα, των Σαουδαράβων και των άλλων καθεστώτων του Κόλπου, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (και σε ρόλο κομπάρσου τρίτης σημασίας την Αθήνα) ενάντια στην Ρωσία, το Ιράν, τον Άσαντ και ενδεχομένως και ενάντια σε Τουρκία και Κατάρ στον βαθμό που θέλουν να αυτονομηθούν. Το deal του παράφρονα Αμερικανού προέδρου είναι να δώσει αφενός το χρίσμα της πρωτοκαθεδρίας του Ριαντ στον Σουνιτικό κόσμο – τουλάχιστον στην αραβική χερσόνησο – και απέναντι στο Ιράν με το πράσινο φως σε κάθε είδους άθλια επιδίωξη του. Αυτό δεν έχει εφαρμογή μόνο στην Υεμένη, αλλά και έναντι του Κατάρ και της Τουρκίας και ενδεχομένως και αλλού. Σε αντάλλαγμα οι Σαούδ θα συναινέσουν σε μια είσοδο της ARAMCO στην αμερικάνικη χρηματαγορά για να δοθεί ένα τονωτικό ενάντια στην παγκόσμια κρίση μέσα από μια γιγαντιαία χρηματιστηριακή αναμόχλευση.

Μακροχρόνιες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για αυτή την είσοδο γίνονται στο φόντο των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή. Και αυτές είναι που έχουν οξύνει στα όρια του θερμού πολέμου την σχέση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν που στηρίζει τους ομόθρησκους σιϊτες Χούτι και προσδοκά και στον σιϊτικο πληθυσμό των ανατολικών παραλιακών εκτάσεων της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του Μπαχρέϊν.
Η επίθεση αυτή στις εγκαταστάσεις της ARAMCO, είχε έντονο το άρωμα της στρατιωτικής εμπλοκής του Ιράν. Ας αναλογιστούμε λίγο το είδος της:
Δεκάδες drones εκτοξεύθηκαν από κάποιους «κουρελήδες ορεσίβιους» αντάρτες, πέταξαν επί 120 χιλιόμετρα μακριά από τα Υεμενίτικα σύνορα μέσα στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, εξευτελίζοντας τα πανάκριβα αμερικανικά συστήματα αντι-αεροπορικής προστασίας της και χτύπησαν αποφασιστικά τις καλύτερα φυλασσόμενες βάσεις διύλισης στον κόσμο. Όπως σημείωνε στις 8 Ιουλίου το βρετανικό στρατιωτικό think tank «Jane», τα συγκεκριμένα drones που είχαν παρουσιαστεί από το Ιράν πριν λίγους μήνες φαίνεται πως κερδίζουν την μάχη των drones για λογαριασμό της Τεχεράνης. Η επίθεση αυτή φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι ισοπεδωτική και να επαναληφθεί σε μια επόμενη φάση, εάν δηλαδή το επέλεγε το Ιράν αλλά αυτό ίσως να είναι πρόωρο ακόμη και να προκαλέσει μεγαλύτερη από την επιθυμητή αναταραχή στην πετρελαϊκή αγορά. Ήρθε δε, εν τω μέσω του καλοκαιρινού «μη συμβατικού πολέμου των τάνκερ» με απαγωγές αποκλεισμούς και ρεσάλτα σε δεξαμενόπλοια του Ιράν και δυτικών δυνάμεων που διεξάγεται από το Γιβραλτάρ μέχρι τα στενά του Ορμούζ.
Πριν μια εβδομάδα μάλιστα «άγνωστοι» χτύπησαν με πυραύλους Ιρανικό τάνκερ στα ανοιχτά του μεγάλου Σαουδαραβικού λιμανιού της Τζέντα.
Στα γεγονότα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και την αντεπίθεση των ανταρτών Χούτι στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία όπου φαίνεται πως έχουν καταλάβει μεθοριακά φυλάκια του Σαουδαραβικού στρατού και μεμονωμένα χωριά. Μάλιστα πριν λίγες μέρες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την μεγάλη τους επίθεση και ισοπέδωση μιας Σαουδαραβικής στρατιωτικής φάλαγγας που κατέληξε σε δεκάδες νεκρούς Σαουδαράβες και 100 αιχμαλώτους!

Αυτό δείχνει πως όχι μόνο το Ριαντ δεν μπορεί να νικήσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά ο συνδυασμός του συσχετισμού των δυνάμεων στο έδαφος, του ηθικού των ανταρτών και η αλλαγή στις ευρύτερες στρατιωτικές ισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν μια τεράστια γεωπολιτική και επαναστατική ανατροπή απρόβλεπτων διαστάσεων. Ίσως μάλιστα αυτά που βλέπουμε στην Ροτζάβα αυτές τις μέρες να συνδυάζονται με αυτά τα γεγονότα στην νότια άκρη της Μέσης Ανατολής.

Γ. Χλ.