Σε νέο κύκλο αγωνίας βάζει το αστικό πολιτικό σύστημα -μαζί και οι δικαστές- τους συνταξιούχους. Αφετηρία του κύκλου αυτού δεν είναι άλλη από την πρόσφατη δημοσίευση των περιλήψεων των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου. Οι αποφάσεις αυτές, εν ολίγοις, “βγάζουν λάδι” τόσο τις προηγούμενες Μνημονιακές Κυβερνήσεις (μαζί και του ΣΥΡΙΖΑ), της περιόδου Μάη 2010 – Ιουλίου 2019, όσο και τη νέα Μετα-Μνημονιακή /Μνημονιακή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτό γιατί το ΣτΕ, λίγο -πολύ εγκρίνει τις έως τώρα περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις, αλλά και τον λογιστικό επανυπολογισμό των παλιών κύριων συντάξεων, καθώς -σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας- καλώς ελήφθησαν ως βάση υπολογισμού τα επίπεδα των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή αφού είχαν κοπεί (το 2011 – 2012). Η δε κρίση του ΣτΕ περί χαμηλής ανταποδοτικότητας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή δεν ισχύει από το Μάη του 2016, οπότε εφαρμοστηκαν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.
Δηλαδή, ισχύει από την ημερομηνία της δημοσίευσης των τελικών αποφάσεων του ΣτΕ. Επίσης το ΣτΕ εγκρίνει τις περικοπές που έγιναν μετά το 2011 -2012.
Μόνη εξαίρεση οι περικοπές (βάσει των διατάξεων του 2011 – 2012) στις παλιές συντάξεις μεταξύ Ιούλη 2015 – Απρίλη 2016, καθώς από ”αβλεψία” του Κατρούγκαλου, οι διατάξεις δεν τέθηκαν σε εφαρμογή και για τις συντάξεις που καταβαλλόνταν από τον Ιούλιο του 2015.
Το ΣτΕ, παράλληλα, δεν βγάζει άχνα για το ΕΚΑΣ που έχασαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το 2016 – 2019.
Επίσης, κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το 2016, μόνο και μόνο γιατί δεν προηγήθηκε… αναλογιστική μελέτη.
Ούτε, όμως, οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις επικουρικές έχουν αναδρομική ισχύ από το 2016, οπότε κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις. Έχουν ισχύ από τον τρέχοντα μήνα. Από την κυβέρνηση λένε τώρα πως πρέπει να βγει νέα αναλογιστική μελέτη για να δουν τα περιθώρια επιστροφής των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του Μάη του 2016. Έτσι μπορεί το κόστος των αναμενομένων αυξήσεων να είναι πολύ χαμηλότερο από όσο διαρρέεται, δηλαδή να είναι πολύ κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το “παράθυρο” επιστροφής των περικοπών του 10μηνου μεταξύ Ιουλίου 2015 -Απριλίου 2016, αλλά σε ορίζοντα… 7 ετών σε μηνιαίες δόσεις μαζί με τις καταβαλλόμενες παλιές κύριες συντάξεις.
Δ.Κ.