Πηγή: Twitter/ Hansi Sathsara

της Κατερίνας Μάτσα

Αποκαλυπτικές οι εικόνες της εισβολής του πλήθους των διαδηλωτών στο παλάτι του προέδρου της Σρι Λάνκα – και της δροσιστικής βουτιάς που έκαναν πολλοί από αυτούς στην ωραία πισίνα του μεγάρου, εξευτελίζοντας την εξουσία και κάνοντας κοινό αγαθό το προνόμιο των ελάχιστων, μιας οικογενειοκρατίας πάμπλουτων πολιτικάντηδων! (Σίγουρα και η γνωστή οικογένεια που διαφεντεύει την Ελλάδα θα ένιωσε ρίγη με το θέαμα του Μεγάρου στο Κολόμπο. Η Σρι Λάνκα δεν είναι και τόσο μακριά, όσο νομίζουνε!)

Το Προεδρικό Μέγαρο στη Σρι Λάνκα, τελικά, τυλίχτηκε στις φλόγες… Η οργή του λαού έχει πάρει απροσμέτρητες διαστάσεις. Η πείνα γίνεται βασανιστήριο. Σε μια έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι το 70% των κατοίκων της Σρι Λάνκα είναι αναγκασμένο να περικόπτει τα κύρια γεύματα μέσα στη μέρα, αφού ο πληθωρισμός φτάνει το 57% και οι τιμές των τροφίμων έχουν γίνει απρόσιτες. (Ουάσινγκτον Ποστ  6-7- 2022)

Η Σρι Λάνκα έχει χρεοκόπησε κάτω από ένα βουνό γιγάντιου χρέους. Το χρέος της χώρας υπερτριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Από 20,7 δις δολάρια το 2012 έφτασε τα 65,5 δις το 2020. Η κρίση επιδεινώθηκε από την πανδημία και τις συνέπειές της ιδιαίτερα στον τουρισμό και ακόμα περισσότερο από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση με την έξαρση του πληθωρισμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Μάη του 2022 η χώρα κήρυξε επίσημα χρεοκοπία, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει σαν ανεξάρτητο κράτος. Ανίκανη να πληρώσει τις εισαγωγές της, ανακοίνωσε μέτρα απελπισίας. Στο 1,5 εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους πρόσφερε τη δυνατότητα μιας άδειας 5 ετών από την εργασία τους, χωρίς αποδοχές, για να μπορούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, να δουλέψουν και να στείλουν χρήματα στη χώρα τους! Επίσης ένα επιπλέον ρεπό την εβδομάδα για να φυτέψουν φαγώσιμα στην αυλή τους! (Λέτε, κάτι τέτοια να δίνουν ιδέες στον Κούλη και τον Χατζηδάκη, στην επίσης χρεοκοπημένη Ελλάδα;)

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει καθόλου καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού εμπορεύματα. Στις 20 Ιουνίου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Κράτησαν δέκα μέρες και δεν κατέληξαν πουθενά.

Η ραγδαία κατάρρευση της χώρας είναι αλληλένδετη με μια σειρά εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, με κορυφαίο μέχρι τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Το ίδιο και η κλιματική κρίση. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Οxfam και η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» ανακοίνωσαν το Μάιο του 2022 ότι κάθε 48 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα άτομο από πείνα στις χώρες που πλήττονται από ξηρασία, Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία.

Ο αριθμός των ατόμων που λιμοκτονούν σε αυτές τις χώρες έχει υπερδιπλασιαστεί από πέρσι. Ήταν 10 εκατομμύρια και έχουν φτάσει φέτος τα 23 εκατομμύρια.

Η Σρι Λάνκα είναι επίσης αντιμέτωπη με τη λιμοκτονία. Οι μάζες δεν έχουν άλλη διέξοδο από την εισβολή στα παλάτια των αρχόντων και στα κέντρα της εξουσίας τους.

Μπορεί οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους να θεωρούν επίκεντρο της επιθετικής τους επέμβασης την Ουκρανία, και να στέλνουν όλο και μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να συνεχιστεί ο πόλεμος του ΝΑΤΟ. Μπορεί όλοι να αναγορεύουν την Ουκρανία σε επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης, όμως η έκρηξη της στη Σρι Λάνκα έδειξε ότι το επίκεντρο μπορεί να μετακινείται διαρκώς και παντού. Να βρίσκεται σήμερα στην Σρι Λάνκα μακριά από τις Μητροπόλεις αλλά σύντομα να επισκέπτεται τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Η διεθνής αλυσίδα είναι γεμάτη σάπιους κρίκους που έσπασαν ή σπάζουν.

Οι εικόνες σήμερα από την Σρι Λάνκα είναι εικόνες από το κοντινό μέλλον σε όλο τον πλανήτη.