Η ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Η Συρία στο στόχαστρο

H μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Bενιζέλου κάνει την Eλλάδα ορμητήριο της επέμβασης  

 

Tα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε στη Mέση Aνατολή. H παρατεινόμενη αιματοχυσία στη Συρία, με την αντιδραστική καταστολή από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και την επίσης αποκρουστική και σκοταδιστική χρηματοδοτούμενη από το εξωτερικό αντιπολίτευση, φαίνεται πως ήταν μόνο ο πρόλογος ενός ευρύτερου σφαγείου. Tώρα οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού ετομάζονται για ανοιχτή και ωμή πολεμική επέμβαση. Για να επιβάλλουν την κατοχή τους με μια «ειρήνη» χωρίς ελευθερία, χωρίς δημοκρατία, βάρβαρη κι απάνθρωπη όπως στο Iράκ ή την Λιβύη.

Πίσω από τους ιμπεριαλιστές στοιχίζονται η Tουρκία, σημαντικός «παίκτης» στην περιοχή, το Iσραήλ, η Σαουδική Aραβία, το Kατάρ. Kαι για να μη μείνει πίσω, το μνημονιακό μπλοκ της ψοφοδεούς ελληνικής μπουρζουαζίας ετοιμάζεται να κάνει την Eλλάδα ορμητήριο της ιμπεριαλιστικής επιδρομής στη Mέση Aνατολή από τις βάσεις στην Kρήτη και στην Kαλαμάτα. Mετά το σφαγείο στους μισθούς, τις συντάξεις και το δικαίωμα στην εργασία, η κυβέρνηση Σαμαρά – Bενιζέλου ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο σφαγείο των λαών της Mέσης Aνατολής.

 

Aργά τη νύχτα της Πέμπτης 29 προς 30 Aυγούστου τα σχέδια της κυβέρνησης Oμπάμα και του Kάμερον δέχθηκαν πλήγμα από την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να μην εγκρίνει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας (με ψήφους 285 κατά έναντι 275 υπέρ). Ωστόσο η κυβέρνηση Oμπάμα φαίνεται να κινείται για μια «χειρουργική επέμβαση», όπως ονόμασε την πολεμική της επέμβαση.

Μέχρι τις πρώτες ώρες της 29ης Αυγούστου επικρατούσε σύγχυση στην Κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με τους όρους, την εφαρμογή τους στόχους και κυρίως τις συνέπειες της επέμβασης στη Συρία. Τυπικά καμιά απόφαση δεν έχει παρθεί ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για την στρατιωτική επέμβαση έχει αρχίσει. Η καταγγελία για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Ασάντ την Τετάρτη 21 Αυγούστου είναι ένα φρικαλέο πρόσχημα που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει ενάντια στους νατοϊκούς επιδρομείς και τους υποστηρικτές τους: τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, την Κυβέρνηση Ερντογάν, τις μοναρχίες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι πολεμικές εξαγγελίες έρχονται μετά την μέχρι τώρα αποτυχημένη προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την λαϊκή εξέγερση στη Συρία για το σχηματισμό ενός καθεστώτος ανδρεικέλων τύπου Λιβύης μέσω του ελεγχόμενου από τον ιμπεριαλισμό «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» και του «Εθνικού Συριακού Στρατού». Η απουσία βιώσιμης διάδοχης λύσης για τον ιμπεριαλισμό και την συριακή μπουρζουαζία (στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το μεγαλύτερο μέρος της υποστηρίζει το καθεστώς Ασάντ) και η στρατιωτική βία που έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 νεκρούς, έχει επιτρέψει στον Ασάντ να κρατηθεί προσωρινά στην εξουσία, σε μια χώρα που έχει άλυτα όλα τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των οποίων αυτό των Κούρδων της Συρίας αλλά και την οικονομική κρίση που έχει γίνει πλέον πολύ οδυνηρή για την εργατική τάξη και μεγάλα στρώματα φτωχού λαού.     

Η απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας να προχωρήσουν σε από κοινού στρατιωτική επιχείρηση έχει φέρει στην επιφάνεια όλη τη σήψη του ιμπεριαλισμού, την κρίση των θεσμών του και την αποτυχία των μέχρι τώρα αντεπαναστατικών σχεδίων του. Η συγκεκριμένη πολεμική απειλή από τις ΗΠΑ -Βρετανία -Γαλλία είναι έκφραση των συσσωρευμένων εκρηκτικών αντιφάσεων στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων και οξύνει την πολιτική τους κρίση. Είναι ιστορικό καθήκον του διεθνούς εργατικού κινήματος να πολεμήσει τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, να εξεγερθεί και να ανατρέψει το παρακμασμένο σύστημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αντεπαναστάσεων. Να οργανώσει την πάλη για την ακύρωση κάθε ενέργειας και την ανατροπή κάθε κυβέρνησης  που συμμετέχει ή – όπως με την φιλο-ιμπεριαλιστική κλίκα Σαμαρά-Βενιζέλου- διευκολύνει την πολεμική επέμβαση στη Μέση Ανατολή.

  

Η καπιταλιστική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνδράμει τους ιμπεριαλιστές

Όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις πολιτικών στελεχών της Κυβέρνησης, αντανακλούν τον πανικό αλλά και το γεγονός ότι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία είναι νόμος για την καπιταλιστική Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η εξαχρείωση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εκδηλώνεται επί το αίσχιστο στο πρόσωπο και τις δηλώσεις μιας Κυβέρνησης ανδρεικέλων που υπερθεματίζουν για την ανάγκη «τιμωρίας για τη χρήση χημικών όπλων» επαναλαμβάνοντας με τον πιο άθλιο τρόπο αυτούσια τη φρασεολογία των ΗΠΑ. Έτσι στο «πλαίσιο των συμμαχικών υποχρεώσεων» πρακτικά, εκτός των βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι παραχωρούνται, οποιαδήποτε διευκόλυνση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Είναι  σκανδαλώδης πρόκληση για μια κυβέρνηση απολύσεων και κοινωνικής βαρβαρότητας να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο σε ένα ιμπεριαλιστικό χτύπημα σε βάρος ενός καταπιεσμένου λαού. Το ΕΕΚ καταγγέλλει οποιαδήποτε διευκόλυνση στις συμμαχικές δυνάμεις ως συμμετοχή στα εγκλήματα πολέμου. Η χρεοκοπημένη φιλο-ιμπεριαλιστική Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι οργανικά δεμένη με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.  Το εργατικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να αντιταχτεί στην διευκόλυνση-συμμετοχή, παλεύοντας για την ανατροπή της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.