Η περίπτωση του ΜartinD., θεραπευόμενου του 18ΑΝΩ

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Είναι σύνηθες, δυστυχώς, θεραπευόμενοι των προγραμμάτων απεξάρτησης από ουσίες να ρίχνονται στις φυλακές για παλιά παραπτώματα, στα οποία υπέπεσαν την περίοδο που ήταν εξαρτημένοι. Η εξάρτηση, ενώ είναι κατά βάση ασθένεια, και έτσι θάπρεπε να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία, τις αρχές και το δικαιικό σύστημα, σχεδόν πάντα, συνδέεται με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, στα οποία υποπίπτουν οι εξαρτημένοι προκειμένου να προμηθευτούν τη δόση τους.

Οι αρχές και το δικαιικό σύστημα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίζουν τους εξαρτημένους, τα «πρεζάκια», ως εγκληματίες. Με μια νοοτροπία άτεγκτου Ιαβέρη βγαλμένου από τις σελίδες του Βίκτορα Ουγκώ, παλιά παραπτώματα και εμπλοκές με τον νόμο χρησιμοποιούνται από τις αρχές για την συνεχή δίωξη των εξαρτημένων, ακόμη και όταν βρίσκονται σε θεραπευτικά προγράμματα ή και έχουν αποθεραπευτεί…

Κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τον Martin D., ένα νέο που βρίσκεται στην τελευταία φάση του προγράμματος απεξάρτησης του 18 Άνω, 500 ημέρες καθαρός. Αυτό το «500 ημέρες καθαρός» ίσως να μη λέει κάτι σε πολλούς. Μπορεί όμως να το καταλάβει όποιος και όποια έχει γνωρίσει παιδιά των προγραμμάτων, πόσο περήφανα είναι όταν μπορούν να φωνάξουν το «… 500 μέρες καθαρός!».

Όπως μας πληροφορεί σχετικό δελτίο τύπου της θεραπευτικής ομάδας του 18 Άνω, της 19-6-2022:

«Την Πέμπτη 16/6/2022 ο θεραπευόμενος του 18ΑΝΩ Martin D. ετών 35, συνελήφθη λόγω εντάλματος που εκκρεμούσε εις βάρος του για μη αντικατάσταση περιοριστικών όρων και παραμένει κρατούμενος, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή.»

Προφανώς, η διακοπή της θεραπείας, η ψυχολογική πίεση στο κρατητήριο και μετά στη φυλακή, θα έχει δραματικά αποτελέσματα σε βάρος της ψυχικής υγείας του Martin και είναι μαθηματικά προβλέψιμη η παλινδρόμησή του στην εξάρτηση.

Όπως μας πληροφορεί το δελτίο, ο θεραπευόμενος βρίσκεται στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης, την τελευταία φάση του Προγράμματος, συμμετέχει σε όλες τις θεραπευτικές διαδικασίες, απέχει από οποιαδήποτε ουσία 500 ημέρες, εργάζεται και θέτει στόχους βάζοντας σε νέα βάση τη ζωή του.

«Ο Martin έχει ελπίδες και όνειρα και αγωνιζόταν γι’ αυτά, άραγε σήμερα μέσα στη φυλακή συνεχίζει να τα κάνει; Μπορεί η φυλακή να λειτουργήσει θεραπευτικά ή θα τον θέσει σε κίνδυνο υποτροπής;

Ως θεραπευτική ομάδα του 18 Άνω θεωρούμε την φυλάκισή του καταστροφική καθώς ενέχει τον κίνδυνο της υποτροπής και γι’ αυτό ζητάμε να επανέλθει άμεσα στις θεραπευτικές διαδικασίες με στόχο να συνεχίσει τη θεραπεία του, να αποφύγει τον κίνδυνο της υποτροπής και να μην στερήσει την ελπίδα από τον εαυτό του αλλά και από όλους τους εξαρτημένους.

Ζητάμε την άμεση αποφυλάκισή του και ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι θα αναγνωρίσουν την προσπάθειά του και θα του δώσουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψει εκεί απ’ όπου θέλησε να ξεφύγει ερχόμενος στο θεραπευτικό πρόγραμμα της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω.

Η Θεραπευτική Ομάδα της

Μονάδας Απεξάρτησης 18Ανω»

Επειδή αυτές τις ημέρες -στις 26 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών- θα ακούσουμε πολλούς λόγους και λογύδρια, μήπως κάποιος/οι υπεύθυνοι να έκαναν κάτι για την περίπτωση του Martin D.; Η φυλακή δεν είναι λύση, ούτε συνιστά δικαιοσύνη. Η φυλακή αναπαράγει το έγκλημα. Ο Martin D. να γυρίσει στο θεραπευτικό πρόγραμμα του 18 Άνω.