Συλλαλητήριο των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Θόδωρος Κουτσουμπός
Είκοσι δύο μήνες οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. 22 μήνες, αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Μητσοτάκη, τα νεοφιλελεύθερα αντεργατικά του εξαπτέρυγα έβαλαν μπρος την απαξίωση, τεμαχισμό και πώληση της ΛΑΡΚΟ. Πετώντας τους εργάτες στο δρόμο. Κλείνοντας μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.
Το αδίστακτο σχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης φάνηκε εξ αρχής από τα λόγια του τότε υπουργού Ενέργειας Χατζηδάκη: “Θα βγάλω τη ΛΑΡΚΟ από την πρίζα”. Από τότε κινούνται σ’ αυτήν την γραμμή. Και με τον Χατζηδάκη στο υπουργείο Απασχόλησης, τώρα, κινούνται γρήγορα. «Σκοτώνουν» τη ΛΑΡΚΟ, πετάνε τους εργάτες στο δρόμο και καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές (ιδίως Λάρυμνα, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη) που ζουν οικονομικά βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Το Σάββατο 13 Νοέμβρη οι εργάτες για μια ακόμη φορά κήρυξαν 24ωρη απεργία και κατά εκατοντάδες κατέβηκαν στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Εκεί, απέναντι από το υπουργείο Οικονομίας έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκατοντάδες άλλοι εργάτες, από σωματεία της Αττικής και της Φθιώτιδας και φοιτητές, διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους.
Με τις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα. Με την πολιτική της η κυβέρνηση απαξιώνει εντελώς το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, έχει εγκαταλείψει την οποιαδήποτε συντήρηση δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Η ΛΑΡΚΟ τώρα λειτουργεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Τώρα βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαγωνισμών εκποίησης… Και αυτό σε συνθήκες όπου οι τιμές του νικελίου και κυρίως του κοβαλτίου ανεβαίνουν στην αγορά, ενώ το δεύτερο είναι το πιο περιζήτητο μέταλλο στις νέες τεχνολογίες και στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται το 80% των κοιτασμάτων όλης της Ευρώπης.
Στη μεγάλη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος μίλησαν οι συνδικαλιστές:
* Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Κατήγγειλε ότι μένουν αναξιοποίητες οι δυνατότητες της επιχείρησης, οι υποδομές απαξιώνονται, για να προχωρήσουν οι εγκληματικοί διαγωνισμοί για την εκποίηση της εταιρείας.
* Ξενοφών Αγγελάτος, πρόεδρος του σωματείου Μεταλλείων Εύβοιας που κατάγγειλε την κυβέρνηση για την απόφαση κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. «Θέλει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και να βυθίσει έξι νομούς της χώρας στην ανεργία», είπε. Για τη βόρεια Εύβοια που το καλοκαίρι δέχθηκε τις πυρκαγιές αυτό θα είναι καταστροφικό.
* Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) και εργαζόμενος επί 40 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ. «Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη», ήταν το μήνυμά του. κατήγγειλε την εκποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ζήτησε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
* Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της ΛΑΡΚΟ κατάγγειλε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική τη οδηγεί σε απώλεια των θέσεων εργασίας και σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές, ενώ ανέδειξε τις δυνατότητες αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. «Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα. Αλλά δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη». «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», κατέληξε.
* Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας. Στην ομιλία του είπε:
«Μετά από 22 μήνες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα, είμαστε εδώ, όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές». Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς να “ανοίξει μύτη”, απέτυχε… Μέσα από τον αγώνα μας αναδείξαμε άλλον έναν ανεκτίμητο πλούτο που έχει η χώρα μας, κομμάτι του ορυκτού πλούτου, το νικέλιο, το κοβάλτιο. Μέσα από τον αγώνα μας έχουμε αναδείξει κομμάτι των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας, την τεχνογνωσία της ΛΑΡΚΟ, τις υποδομές… Μέσα από τους αγώνες μας και την τεράστια αλληλεγγύη που μας έχετε δείξει, αναδείξαμε το έγκλημα. Κυβέρνηση και επενδυτές έχουν πρόβλημα με την αγωνιστική στάση των εργαζομένων. Είμαστε “αγκάθι”, όπως χαρακτηριστικά μας αποκαλούν… Η κυβέρνηση πολιτικά έχει χάσει. Δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένα “βαρέλι δίχως πάτο”, ότι “οι εργαζόμενοι φταίνε για την κατάντια της”.
Σήμερα έχουμε κερδίσει με το “σπαθί μας” να στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, να έχουμε το ίδιο μπόι, να την κοιτάμε κατάματα και να απαιτούμε τις αυτονόητες δεσμεύσεις, όπως τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την ανάπτυξή της, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου που χρωστά…
Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε τη μάχη σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, σε απαγορεύσεις, σε συνθήκες πανδημίας. Μαζί με άλλους χώρους που καθημερινά ο καθένας έδινε το δικό του αγώνα στους τόπους δουλειάς κρατήσαμε τη σπίθα του αγώνα.
Οι συνάδελφοι της “e-food”, στην COSCO, στη Ναυπηγοεπισκευαστική, αυτή τη σπίθα τη μετατρέψανε σε φλόγα, μια φλόγα που σήμερα μας δείχνει τον δρόμο, μια φλόγα που δεσμευόμαστε ότι θα τη μεγαλώσουμε, με νέες νίκες, θα την κρατήσουμε αναμμένη μέχρι να δικαιωθεί όλη η εργατική τάξη. Για αυτό έχει ανεκτίμητη αξία η αλληλεγγύη που δείχνει ο ένας στον άλλον. Για αυτό έχει ανεκτίμητη αξία ο κάθε αγώνας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σας ευχαριστούμε από καρδιάς, χωρίς εσάς θα ήμασταν γονατισμένοι.
Μας έχετε κρατήσει ζωντανούς και περήφανους. Με την παρουσία σας, μας πήρατε τη δέσμευση να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη και θα κρατήσουμε τη δέσμευσή μας.
Η τελική μάχη θα μεταφερθεί στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Εκεί μέσα που έχουμε χύσει τον ιδρώτα μας, έχουμε χάσει συναδέλφους μας, έχουμε αρρωστήσει, αλλά και παράλληλα που είναι η ίδια μας η ζωή.
Εκεί που δένεται το ατσάλι θα περιμένουμε κυβερνήσεις και επενδυτές.
Δεν θα βρουν σπιθαμή γης να στεριώσουν αν δεν διασφαλιστούν τα δίκαια, ρεαλιστικά και τίμια αιτήματά μας.
Με όλους τους τόνους λέμε στην κυβέρνηση εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσει, να αφήσει τα παιχνίδια εμπαιγμού και κοροϊδίας και να δεσμευτεί για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του μόχθου που μας χρωστά.
Μην τολμήσει και δεν καλύψει τα αυτονόητα.
Έχοντας σίγουρο ότι θα ξανανταμώσουμε, είτε εδώ, είτε στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει γίνει αγώνας όλης της εργατικής τάξης και θα είναι νικηφόρος.
Σας ευχαριστούμε.
Καλούς αγώνες.
Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη ».
Μετά τις ομιλίες αντιπροσωπεία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου το μόνο που έγινε ήταν να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη εντός της επόμενης εβδομάδας.
Είναι σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει θετικές λύσεις από αυτήν ειδικά την ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Η εργατική τάξη, τα σωματεία, δήμοι και τοπικές κοινωνίες πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργατών για να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να μείνει μόνη! Η συνέχιση της λειτουργίας της δεν αφορά μόνο τους εργάτες της. Αφορά όλο το εργατικό κίνημα. Η κεντρική μάχη θα δοθεί στη ΛΑΡΚΟ αλλά πρέπει να δοθεί από όλο το εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Τα μεγάλα συλλαλητήρια, όπως του Σαββάτου 13/11, θα είναι αποτελεσματικά αν γίνουν εφαλτήρια για μια μεγάλη απεργιακή μάχη για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ.
Φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός