Iταλία - Βίαιες συγκρούσεις

Iταλία – Βίαιες συγκρούσεις

 

Αναμφίβολα για την Ιταλία ο μήνας Νοέμβριος χαρακτηρίζεται από μιάν όξυνση της ταξικής πάλης με καίριο σημείο αναφοράς την 14η Νοεμβρίου (ημέρα πανευρωπαϊκής γενικής απεργίας) και τα σφοδρής έντασης επεισόδια που συντελέστηκαν.

Πριν όμως τη συγκεκριμένη ημερομηνία η πόλη της Νάπολης έγινε θέατρο σοβαρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές (φοιτητές, εργάτες) και στις δυνάμεις καταστολής. Αφορμή ήταν η διεξαγωγή ενός ιταλο-γερμανικού συνεδρίου με θέμα την απασχόληση των νέων και με την επίσημη παρουσία της ιταλίδας υπουργού εργασίας E.Fornero και της γερμανίδας ομολόγου της. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου (12/11) πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία-διαδήλωση ενάντια στην υπουργό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του M. Monti η οποία είχε ως κατάληξη την γενικευμένη σύγκρουση με την αστυνομία που προστάτευε το συνεδριακό κτίριο.

Στις 14/11 τα γραφειοκρατικά συνδικάτα είχαν προκηρύξει μόλις τέσσερις ώρες γενικής απεργίας. Παρ’ όλα αυτά χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με τη νεολαία να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σχεδόν σε όλες τις κυριότερες πόλεις της Ιταλίας (τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στη Ρώμη) είχαμε συγκρούσεις, συλλήψεις και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών (κυρίως νέων στην ηλικία). Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν την πρωτοφανή ωμή βία που ασκήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή και σάλο στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ έχουν παρέμβει και οι εισαγγελικές αρχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δημοσιοποιήθηκε βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνο από κάποιον όροφο του υπουργείου δικαιοσύνης κατευθείαν μέσα στο πλήθος που βρισκόταν ακριβώς από κάτω! Εκτός από τις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σιδηροδρομικών σταθμών (Νάπολη), όπως επίσης και αποκλεισμοί λιμανιών (Γένοβα). Το Partito Comunista dei Lavoratori (PCL) – ιταλικό τμήμα της συντονιστικής επιτροπής για την επανίδρυση της 4ης Διεθνούς (CRFI) συμμετέχει ενεργά με τις δυνάμεις που διαθέτει σε κάθε ταξική μάχη. Σημαντικό ρόλο διεκδικεί στο φοιτητικό κίνημα της Φλωρεντίας η “επαναστατική φοιτητική κολλεκτίβα” του PCL στην ομώνυμη πόλη. Έχει ήδη μιά μόνιμη παρουσία και ταξική δράση σε όλους τους αγώνες της φοιτητούσας νεολαίας και του εργατικού κινήματος.

Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα της ανακοίνωσης του PCL για τα γεγονότα της 14ης Νοεμβρίου:

“Οι μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις εμφάνισαν μιά νέα γενιά γεμάτη από κοινωνικό μίσος πρός τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους. Η βίαιη επίθεση της αστυνομίας ενάντια τους ξεκαθάρισε ακόμα μιά φορά στα μάτια τους την αντιδραστική φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Η πιθανή συνεύρεση της φοιτητικής κινητοποίησης με το εργατικό κίνημα μπορεί να πυροδοτήσει μιά κοινωνική έκρηξη στην Ιταλία. Το PCL θα παλέψει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η έκρηξη και καλεί όλες τις πολιτικές οργανώσεις και τους ταξικούς συνδικαλιστικούς φορείς να αφοσιωθούν πρός αυτήν την κατεύθυνση. Η εναλλακτική προοπτική στη δικτατορία των βιομηχάνων και των τραπεζιτών μπορεί να περάσει μόνο από μιά ανοικτή, μαζική εξέγερση και την εγκαθίδρυση μιάς εργατικής κυβέρνησης. Παράλληλα καταγγέλλουμε την ωμότητα του κράτους ενάντια στη νέα γενιά. Μιά κτηνωδία που στοχεύει στην απαγόρευση της άσκησης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος: δηλαδή της ελεύθερης πρόσβασης των μαζικών διαδηλώσεων μπροστά στα κτίρια της εξουσίας. Οι αμήχανες συγγνώμες του υπουργού Εσωτερικών είναι απλά μιά υποκριτική θεατρική παράσταση. Απαιτούμε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης των ροπάλων. Εμπρός για γενική απεργία διαρκείας!!”

Παν. Ρ.

Νέα Προοπτική τεύχος#538# Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012