Iδιωτικοποιούν το επικουρικό, διαλύουν τις κλαδικές συμβάσεις

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
συντάξεις, αποθεματικά, μισθοί εργαζομένων

Ακόμα δεν έκλεισε δύο μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ετοιμάζεται να περάσει αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων του λαού.
Από όσα έχει εξαγγείλλει ή διαρρεύσει στα ΜΜΕ το Υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον δύο εξ αυτών έχουν ειδικό βάρος.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την επικουρική ασφάλιση, ενώ η δεύτερη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Και οι δύο, όμως, στόχο έχουν τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, μέσω της εξατομίκευσης τους.

Αναλυτικά:

1) Σε σχέση με το επικουρικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδρύσει ένα κλάδο επαγγελματικής ασφάλισης στα πλαίσια του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Σ’ αυτόν τον κλάδο θα εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, όλοι οι μισθωτοί και μη μισθωτοί οι οποίοι θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην ασφάλιση για πρώτη φορά από την 1/1/2021 και έπειτα.

Οι εισφορές τους θα αποταμιεύονται σε ένα «ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια μέσω του αρμοδίου δημοσίου οργανισμού (ΑΕΔΑΚ-ΑΟ) ή σε άλλους τίτλους μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Φιλοδοξία των αρχιτεκτόνων του σχεδιαζόμενου επαγγελματικού «επικουρικού» κλάδου είναι οι επενδύσεις αυτές να φέρουν απόδοση 3% -4% ετησίως και έτσι να οδηγούν σε υψηλότερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με τη σημερινή.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πραξη, καθώς ουδείς -ειδικά στις σημερινές συνθήκες επιδείνωσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης- μπορεί να «εξασφαλίσει» πως τα επόμενα 30-40 χρόνια δεν θα μεσολαβήσει κάποιο παγκόσμιο ή περιφερειακό ή εθνικό οικονομικό κραχ το οποίο θα μπορούσε να ισοπεδώσει την αξία των τίτλων στους οποίους θα επενδυθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων και έτσι ο «ατομικός κουμπαράς» τους.

Άλλωστε, ποιος «ξεχνά» την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων» του 2005 -2007 ή το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέος το 2012;

Παράλληλα, η μη ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ μετά το 2021 θα δημιουργήσει «τρύπα»τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί είτε με κρατική χρηματοδότηση, είτε με άντληση πόρων από τα αποθεματικά του, είτε μέσω περικοπών στις «παλιές» επικουρικές συντάξεις.
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να θεσπισθεί έως το τέλος του Φθινοπώρου και θα ισχύσει από το 2021.

2)  Αναφορικά, με το εργασιακό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει δύο ρήτρες εξαίρεσης των επιχειρησεων από τις κλαδικές συμβάσεις.

Όποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση πτωχευσης –εκκαθάρισης δεν θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εργαζομένους με τον βασικό μισθό που ορίζει η συλλογική σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Επίσης, σε τοπικό επιπεδο θα μπορούν οι επιχειρήσεις ενός κλάδου να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με βασικό μισθό χαμηλότερο από εκείνο που προβλέπει η πανεθνική συλλογική σύμβαση του ίδιου κλάδου.

Ωστόσο, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν θα μπορεί μία επιχείρηση να δίδει βασικό μισθό κάτω από τον κατώτατο. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) επανέφερε σε ισχύ, από τον Αύγουστο του 2018, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την ισχύ τους ακόμα και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη της κλαδικής εργοδοτικής ένωσης που υπογράφει τη σχετική συλλογική σύμβαση. Ο μόνος όρος που έθεσε η τότε κυβέρνηση ήταν η εξασφάλιση της «αντιπροσωπευτικότητας» των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Δηλαδή, πρέπει στις επιχειρήσεις που είναι μέλη τους να εργάζεται το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Πατώντας τωρα η ΝΔ στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί «αντιπροσωπευτικότητας», ετοιμάζεται να θεσπίσει το ψηφιακό μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα επιβάλλει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες. Όλο αυτό το πλέγμα, άλλο στόχο δεν θα έχει παρά την παρεμπόδιση της συλλογικής δράσης και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για χάρη των καπιταλιστικών συμφεροντων.

Η κυβερνητική επιχείρηση εξατομίκευσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς βαδίζει χέρι χερι με την κυβερνητική επιχείρηση εξατομίκευση της ασφάλισής τους (όπως φαίνεται από τις προωθούμενες αλλαγές στο επικουρικό).

 Γι’ αυτό, η εργατική τάξη θα πρέπει να τις παλέψει από κοινού, για την άμεση αποτροπή τους, για αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και αποκλειστικά συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις χωρίς… εξαιρέσεις.
Δ.Κ.