ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ : ΥΠΑΡΧΕΙ "ΘΕΜΑ"

Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται-μετατάσσονται στις υπηρεσίες του οι 90 πιο έμπειροι υπάλληλοι των τμημάτων παροχών του ΙΚΑ που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα πριν από ένα μήνα.

Όμως με νέο έγγραφο ο ΕΟΠΥΥ, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του (Ν. Μπραβάκος) και που απευθύνεται στον διοικητή του ΙΚΑ (Ρ. Σπυρόπουλο) γίνεται έκκληση οι 90 υπάλληλοι να παραμείνουν στις θέσεις τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους ως προς τις παροχές σε είδος μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ των συναρμόδιων Υπουργείων.
Το “θέμα” δεν διευκρινίζεται αλλά δεν είναι δύσκολο αν το καταλάβει κανείς.
Εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πρόκειται να μετακινηθούν όταν αποφασιστεί η μεταφορά των παροχών σε είδος στον ΕΟΠΥΥ. Επαρκούν οι εγκαταστάσεις, οι υπάλληλοι, τα χρήματα θα καλύπτουν το νέο λειτουργικό κόστος; Το “θέμα” θα χρειαστεί διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων κλπ.
Σε κάθε περίπτωση επί ένα μήνα το τμήμα παροχών παρέλυσε, οι εργαζόμενοι έχασαν το 25% του μισθού τους χωρίς καμιά αιτία και χιλιάδες ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται ακόμα. Ένα μήνα μετά, όλοι οι υπάλληλοι, αν και με την ιδιότητα του υπαλλήλου του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφουν για άγνωστο διάστημα στις προηγούμενες θέσεις τους.
Αυτό φυσικά θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που ανέμεναν καρτερικά την πληρωμή όσων παροχών δικαιούνται.
Εκρηκτικό παραμένει το ζήτημα των χορηγούμενων αδειών ασθένειας, καθώς οτιδήποτε προωθήθηκε στην υγειονομική επιτροπή της Αθήνας (μετά τη κατάργηση των τοπικών υγειονομικών επιτροπών) δεν έχει επιστρέψει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι και το τμήμα παροχών να δέχεται καθημερινή πίεση από τους ασφαλισμένους για τη τύχη των αδειών που έχουν καταθέσει.
Γιάννης Χατζηγιάννης
εργαζόμενος ΙΚΑ Βόλου