ΙΚΑ , Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Με έναν εργαζόμενο λειτουργεί από το μεσημέρι της 10/4/2014 το τμήμα παροχών στο ΙΚΑ Βόλου (4 εργαζόμενοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα από τις 7/4/14), με εκατοντάδες ασφαλισμένους να είναι αναγκασμένοι να φύγουν καθώς υπάρχει αδυναμία ακόμα και κατάθεσης των δικαιολογητικών τους, η μόνη δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
Από τη Δευτέρα 14/4/14 έχει ανοίξει και η διαδικασία καταβολής του δώρου Πάσχα για όσους εργαζόμενους έχουν λάβει άδεια ασθενείας ή ατυχήματος εντός του 2014 και το δικαιούνται, προσθέτοντας στη συγκεκριμένη στιγμή πρόσθετο όγκο εργασιών.
Επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται καθώς σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχουν λάβει άδειες ασθενείας κι έχουν διαβιβαστεί (αρχικά μέσω ΕΟΠΥΥ και μετά μέσω του τμήματος παροχών του ΙΚΑ) για έγκριση στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή που λειτουργεί στην Αθήνα. Καμιά άδεια που έχει διαβιβαστεί με αλληλογραφία στην ΑΥΕ της Αθήνας δεν έχει επιστρέψει κι έτσι κανείς εργαζόμενος με άδεια ασθενείας από το επίμαχο διάστημα λουκέτου των τοπικών υγειονομικών επιτροπών του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν έχει αποζημιωθεί.
Επί της ουσίας η λειτουργία του τμήματος παροχών έχει καταρρεύσει και καμιά νόμιμη προθεσμία δεν είναι εφικτή επιτείνοντας το άγχος για τυχόν νομικές συνέπειες.
Μέχρι σήμερα καμιά εσωτερική μετακίνηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο κατάστημα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περισσεύουν κάπου υπάλληλοι), ενώ καμιά εγκύκλιος δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει σχετικά με τη μεταφορά του αντικειμένου των εργασιών των παροχών σε είδος, δηλ. τη μεταφορά των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.
Στη πραγματικότητα, η μόνη λειτουργία από τις 11/4/14 είναι η κατάθεση και παραλαβή δικαιολογητικών των ασφαλισμένων και η έκδοση περιορισμένου αριθμού αποφάσεων πληρωμών (αδειών ασθενείας, κυοφορίας κλπ) σύμφωνα με τις εγκυκλίους που κυκλοφόρησαν μετά το λουκέτο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή του σε ΠΕΔΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει δραματική επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής όσων ασφαλισμένων δικαιούνται παροχές σε είδος και σε χρήμα.
Η Ομοσπονδία μας αλλά και ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων του ΙΚΑ, αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις νέες διαθεσιμότητες, «διαμαρτύρονται για την ανοργανωσιά», για τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και «συμπάσχουν» για ασφαλισμένους που υποφέρουν .
Το τίμημα της θεωρίας του μικρότερου κακού.
15/4/2014
Γιάννης Χατζηγιάννης
Εργαζόμενος τμήματος παροχών ΙΚΑ Βόλου
http://ergatis.wordpress.com/