ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Κυριακή 13 του Απρίλη, πριν το Πάσχα, ήταν μια από τις Κυριακές με ανοικτά μαγαζιά, εργάσιμη για τους χιλιάδες υπαλλήλους του κλάδου του εμπορίου.

Σε εφαρμογή περσινού νόμου, αλλά και με ψηφισμένη ήδη, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, την πειραματική λειτουργία των μαγαζιών κάθε Κυριακή, και τις 52 του χρόνου, σε τρεις νομούς. Είναι φανερό, ότι το κεφάλαιο στην μνημονιακή αντεπανάσταση του, στη συνεχή πίεση του για επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επιδιώκει την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, και οργανώνει τα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Επομένως η αντίσταση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο είναι σημαντικός σταθμός αντίστασης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Στις 13 είχε προκηρυχθεί απεργία από την γραφειοκρατία, από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, που εξελίχθηκε σε παρουσία λίγων εργαζομένων στο πάνω μέρος της Ερμού χωρίς καμία αγωνιστική δράση. Την ίδια ώρα, το ‘Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια’ που αποτελείται από πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου του εμπορίου, πρωτοβουλίες εργαζομένων και αλληλέγγυους, από το χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της αυτονομίας και της αναρχίας, πραγματοποίησε απεργιακή κινητοποίηση αποκλεισμού του μεγαλύτερου μέρους των καταστημάτων της Ερμού, με μια καλά σχεδιασμένη κίνηση που σκοπό της είχε τη μη λειτουργία της καρδιάς της εμπορικής κίνησης της Αθήνας.
Πλήθος εργαζομένων στήριξε τις περιφρουρήσεις στις πόρτες των καταστημάτων, διακινούσε υλικά ενημέρωσης, καλούσε και τους εργαζομένους των καταστημάτων της Ερμού στην απεργία και τους περαστικούς να μην ψωνίσουν και επέβαλλε τα μαγαζιά να μην λειτουργήσουν. Αγωνιστική κίνηση πολύτιμη για ένα κλάδο που ‘πουλάει’ μαζική ανεργία, απληρωσιά, βάρβαρα ωράρια. Μιας πρωτοβουλίας όμως, που δεν σπάει τα όρια του κλαδικού αγώνα, δεν δίνει πανεργατικό περιεχόμενο, δεν εντάσσει τις ενέργειες της σε πολιτικούς στόχους ανατροπής της κυβέρνησης και των μνημονίων, απαραίτητες για την όποια θετική αλλαγή στη ζωή των εργαζομένων.
Λίγα μέτρα πιο κάτω το ΠΑΜΕ έκανε μια από τα γνωστά του, συγκέντρωση κομματικής εμφάνισης, χωρίς αγωνιστικό αντικείμενο, λίγων εμποροϋπαλλήλων του, που τελικά δεν ενόχλησε και δεν απασχόλησε κανέναν.
Τελικά, η αστυνομία μέρα μεσημέρι, με επέμβαση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, διέλυσε την απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση του Συντονιστικού που είχε καταφέρει να κρατήσει κλειστά για όλο το πρωί τα καταστήματα. Καταστρατηγώντας στην πράξη και το δικαίωμα στην απεργία και τη δυναμική περιφρούρησή της. Άλλο ένα επεισόδιο στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης των μνημονίων.
Επόμενο ραντεβού μάχης για την κυριακάτικη αργία, η Κυριακή 4 Μαΐου, μόλις τρεις μέρες μετά την εργατική πρωτομαγιά. Θα είμαστε εκεί!
Φ.