Μήνυμα του Λέοναρντ Πελτιέ για την Εθνική Ημέρα Θρήνου

29 Νοεμβρίου 2020

Ο Λέοναρντ Πελτιέ (Leonard Peltier) είναι Ινδιάνος Σιού Τσιπέγουα με κάποιες σταγόνες γαλλικού αίματος. Βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές σχεδόν μισό αιώνα, για την ακρίβεια 45 ολόκληρα χρόνια. Γεννήθηκε το 1944 και είναι ηγετικό στέλεχος του αγώνα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ΑΙΜ (American Indian Movement). Συνελήφθη το 1975, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών αυτοχθόνων με πράκτορες του FBI. Την προηγούμενη περίοδο πάνω από 100 αυτόχθονες είχαν δολοφονηθεί από τους πράκτορες του διαβόητου Χούβερ και των εκτελεστών του. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες και ένας αυτόχθονας. Ο Πελτιέ παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη μάχη αλλά αρνήθηκε ότι αυτός σκότωσε τους πράκτορες. Σε μια αμφιλεγόμενη δίκη, στην οποία παραβιάστηκαν πάνω από 20 συνταγματικές διατάξεις, καταδικάστηκε για τους φόνους ομοσπονδιακών πρακτόρων. Για τη δολοφονία του αυτόχθονα Ινδιάνου, κανείς δεν καταδικάστηκε.

Όταν συνελήφθη, ο Peltier ήταν ενεργό μέλος του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κινήματος, αγωνιστής των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία. Είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένος και στις αμερικανικές εκλογές του 2004, υπήρξε υποψήφιος του Κόμματος Ειρήνης και Ελευθερίας. Έλαβε τότε 27.607 ψήφους, περιοριζόμενος εξ ανάγκης μόνο στην Καλιφόρνια Ήταν επίσης υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις πρόσφατες εκλογές του 2020, με υποψήφια πρόεδρο την Γκλόρια Λα Ρίβα με το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί την 1η Αυγούστου 2020 για λόγους υγείας που έχει προκαλέσει η μακρόχρονη φυλάκισή του.

Με μήνυμά του στις 29 Νοέμβρη ο Λέοναρντ Πελτιέ καλωσορίζει τους συγγενείς, τους φίλους, τους αγαπημένους και τους υποστηρικτές του.

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω για το προνόμιο να μου επιτραπεί να εκφράσω τα συναισθήματά μου για αυτήν την “Ημέρα του Πένθους” όπως την αποκαλούμε, και την “Ημέρα των Ευχαριστιών” όπως την αποκαλούν οι υπόλοιπες ΗΠΑ. Μερικές φορές δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια όλες τις σκέψεις που έχω στο μυαλό μου μετά από 45 χρόνια φυλάκισης.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τους προγόνους μας πριν από εμάς, που πολέμησαν τόσο σκληρά ώστε να ζούμε εμείς σήμερα. Θέλω να εκφράσω τα αισθήματα μνήμης μου για εκείνους που εξουδετερώθηκαν από τα πολεμικά όπλα που προέρχονταν από την Ευρώπη και τις πανδημίες που αντιμετώπισαν. Αν και έχουμε δεχτεί επιθέσεις από τους εισβολείς από την Ευρώπη, ξανά και ξανά με κάθε δυνατό τρόπο, και όλα όσα έχουν γίνει για να καταστρέψουν εμάς, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις μας, επιβιώσαμε μέχρι σήμερα επειδή είμαστε μια έκφραση της Θέλησης του Δημιουργού και μια έκφραση της Αλήθειας του Δημιουργού. Είμαστε μια εκδήλωση αυτής της αλήθειας, ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ζει μέσα στα όρια αυτών των νόμων.

Δεν υπάρχει τίποτα προερχόμενο από την Ευρώπη που να έχει κάνει αυτό το τμήμα της Γης καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς, αλλά όπως όλη η φύση, έχουμε επιβιώσει και η φύση συνεχίζει να επιβιώνει, αν και η ανθρωπότητα είναι στα πρόθυρα της αυτοκαταστροφής. Οι αλήθειες για τις οποίες μίλησε ο λαός μας, η ανάγκη να ζούμε σε αρμονία μεταξύ μας, ο Δημιουργός, η Μητέρα Γη, και να σεβόμαστε ο ένας την προσέγγιση του άλλου στην πνευματικότητα, όταν εκφράζεται από μη Ινδιάνους γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια μας, να ζούμε την αλήθεια μας, και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, γιατί εκεί έγκειται η επιβίωσή μας. Τα πιο ισχυρά όπλα που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι η γνώση της αλήθειας και της αγάπης ο ένας για τον άλλο, και η πρακτική αυτής της αλήθειας και της αγάπης.

Πρέπει να ενωθούμε και να συνεργαστούμε σε κάθε ευκαιρία που μπορούμε και να αγκαλιάσουμε όλους τους άλλους που έχουν το ίδιο μυαλό και είναι πρόθυμοι να εργαστούν για να διορθώσουν αυτήν την παγκόσμια πανδημία απληστίας και εγωισμού που έχει μολύνει ολόκληρη τη γη και την ανθρωπότητα.

Αυτή την ημέρα του πένθους, ας θυμηθούμε και πάλι τους συγγενείς μας πριν από εμάς, που πολέμησαν κάθε πρόκληση που μπορούσε να φανταστεί κανείς ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, και στις προσευχές μας να πούμε “Ευχαριστώ που δεν τα παράτησες. Ευχαριστώ που δώσατε τις ζωές σας για να ζήσουμε.” Και σε όλους εσάς εκεί έξω, θέλω να σας ευχαριστήσω που δεν εγκαταλείψατε εμένα και την αναζήτησή μου για ελευθερία. Είθε ο Δημιουργός να σας ευλογεί με κάθε τρόπο. Ο αδερφός σας πάντα, με κάθε τρόπο.

Στο πνεύμα του Τρελού Αλόγου και της Αντίστασης.

Αρ. Μα. – Θ.Κ.