του Θόδωρου Κουτσουμπού

Το πανό του ΕΕΚ μπροστά στο μνημείο για τους πεσόντες αξιωματικούς στα Ίμια.

Πριν μια δεκαετία, η φασιστική Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούσε την επέτειο των Ιμίων, το σοβαρό επεισόδιο που παρ’ ολίγο να οδηγήσει σε ελληνο-τουρκική σύρραξη στο Αιγαίο γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων (και όπου από πτώση ελικοπτέρου τρεις αξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έχασαν τη ζωή τους), για να εξάπτει τον εθνικισμό και να προωθεί τα ναζιστικά της σχέδια.

Εδώ και 8 χρόνια, το αντιφασιστικό κίνημα έχει ορθώσει απαγορευτικό στις φασιστικές φιέστες. ΟΧΙ στις γιορτές εθνικιστικού και φασιστικού μίσους. Πολύ πριν την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την Χρυσή Αυγή εγκληματική φασιστική οργάνωση, το αντιφασιστικό κίνημα έχει βάλει φραγμό στη ναζιστική οργάνωση. Η επέτειος των Ιμίων έχει γίνει ημέρα αντιφασιστική και αντιπολεμική, ημέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους αστικούς εθνικιστικούς ανταγωνισμούς της ελληνικής και της τουρκικής μπουρζουαζίας.

Έτσι έγινε και φέτος. Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023, και  για όλη την ημέρα η πλατεία Ρηγίλλης ήταν γεμάτη με αντιφασίστες μέχρι αργά το βράδυ. Πρωί πρωί, 80 αντιφασίστες είχαν καταλάβει την πλατεία. Στις 4 μ.μ., ώρα του επίσημου καλέσματος, είχε συγκροτηθεί μια μαχητική διαδήλωση 600 και πλέον αντιφασιστών από οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς, της αναρχίας και του αναρχοκομμουνισμού. Ήταν εκεί ο αντιφασιστικός συντονισμός, η YRE, το ΕΕΚ, το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η ΛΑΕ, φοιτητές, η Ταξική Αντεπίθεση κ.ά. (Απόντες το ΚΚΕ και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης οι μλ οργανώσεις, το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ).

Οι φασίστες είχαν κάνει πανελλαδική κινητοποίηση και προ πολλών ημερών είχαν εξαγγείλει ερχομό πούλμαν από την επαρχία. Τελικά, κατόρθωσαν να έχουν μια άθλια εμφάνιση με 30-35 στο πλατό πάνω από το μετρό Ευαγγελισμός, και ακόμη λιγότερους στο πάρκο Ριζάρη. Το πούλμαν -ένα και μοναδικό απ’ό,τι φάνηκε, από τη Θεσσαλονίκη-  δεν κατάφερε να δώσει μπούγιο στο Μιχαλολιάκο και στα λοιπά ναζίδια. Η αστυνομία φρόντισε να έχει ισχυρές δυνάμεις ανάμεσα στο αντιφασιστικό μπλοκ της Ρηγίλλης και στους φασίστες. Πάντως, την προηγούμενη ημέρα είχε δώσει την έγκρισή της για τη ναζιστική σύναξη στην Ρηγίλλης,  θέτοντας “περιοριστικά” μέτρα, να μην καταλάβουν “μέρος του οδοστρώματος”. Φυσικά, δεν τους προέκυψε. Όσο για τη δημοτική αρχή του Μπακογιάννη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, επιχείρησε να διαψεύσει όσα αναγράφονται στο αστυνομικό έγγραφο ότι δήθεν δεν είχε δώσει άδεια ούτε του ζητήθηκε… Όσο για τον αυτοδιαφημιζόμενο Κασιδιάρη, που τις προηγούμενες ημέρες διέδιδε ότι θα κάνει ξεχωριστή δική του συγκέντρωση στην Ρηγίλλης στις 11 ή 12 το μεσημέρι, δεν δοκίμασε καν να εμφανιστεί ούτε για… δείγμα.