της Κατερίνας Μάτσα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου Εξαρχείων το Σάββατο 28/1/23.

Ήταν ένα μικρό λαϊκό πανηγύρι όπου συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι από τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18άνω, από το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού έργου του 18άνω, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, από την πρωτοβουλία υποστήριξης της οικογένειας της 12χρονης από τον Κολωνό, ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου και πολλοί αλληλέγγυοι. Μέσα σε μια πολύ ζεστή, φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, με καταπληκτικό μπουφέ μαγειρεμένο από αλληλέγγυους/ες, στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του κοινωνικού ιατρείου, έγινε συζήτηση για τα σχέδια συλλογικής παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στο χώρο της Φροντίδας Υγείας των φτωχών, των κατατρεγμένων, των προσφύγων, όλων των θυμάτων του ρατσισμού και του αποκλεισμού. Μια γιορτή με και για της γης τους κολασμένους!

Από τα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να διατεθούν σε κοινωνικά ευάλωτους πληθυσμούς, μέχρι την προβολή του συγκλονιστικού ντοκυμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη για το προσφυγικό και τη θεατρική παράσταση «Ήταν μέρα Σάββατο» (σκηνοθεσία της Ιρέν Μποννώ με την Φωτεινή Μπάνου και σκηνικά τα γλυπτά της Κλειώς Μακρή) για την εξόντωση των Εβραίων των Ιωαννίνων, τα σχέδια των συλλογικών δράσεων επεκτάθηκαν και στις εκδηλώσεις για την έμφυλη και την παιδική βία, τις εξαρτήσεις, τα Ιδρύματα και άλλα σοβαρά κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα, που πρέπει να μπουν στο δημόσιο διάλογο Συζητήθηκε, επίσης η ανάγκη κοινού αγώνα με τους κατοίκους της περιοχής των Εξαρχείων, που δίνουν τη μάχη θαρραλέα ενάντια στην καταστροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση και ο Δήμαρχος της Αθήνας. Η μάχη αυτή είναι ανάγκη να περάσει και μέσα από καμπάνιες για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και για τη συλλογή φαρμάκων, που η θανατοπολιτική των Μητσοτάκη–Πλεύρη στερεί από τον λαό.


Μέσα σε συνθήκες βαθειάς κρίσης σε όλα τα επίπεδα, οι αυτοοργανωμένες δομές, όπως είναι τα κοινωνικά ιατρεία, μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες αντίστασης στην αποξένωση, τη μοναξιά, τη διαρκή υποβάθμιση των όρων ζωής, την προσβολή της αξιοπρέπειας των κοινωνικά ανήμπορων, στην κοινωνική δυστυχία που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Γι’ αυτό, τα Κοινωνικά Ιατρεία συσπειρώνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να αγωνισθούν ενάντια στην αδικία, την εκμετάλλευση, το σύστημα που σπέρνει το θάνατο και τη δυστυχία στους πολλούς, τους από κάτω για χάρη των λίγων, των από πάνω. Γίνονται πόλος έλξης όλων εκείνων που αισθάνονται ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση που ζούμε, δεν μπορούμε να ανασάνουμε και έχουμε ανάγκη τον αέρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης.

Από τους λαχνούς που πουλήθηκαν μοιράστηκαν σε όλους δώρα, κυρίως ωραία βιβλία. Από το ποσόν που συγκεντρώθηκε για τα έξοδα του κοινωνικού ιατρείου αποφασίστηκε να δοθεί ένα μέρος στην οικογένεια της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ο λαός θα σώσει τον λαό παίρνοντας τη ζωή του στα χέρια του!