ΙΝΔΙΑ: 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Εκατομμύρια εργατών σε όλη την Ινδία, την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη, πραγματοποίησαν 24ωρη Γενική Απεργία, διαδηλώνοντας ενάντια στις σχεδιαζόμενες εργασιακές ‘μεταρρυθμίσεις’.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν η μεγαλύτερη ένδειξη δύναμης των συνδικάτων από την στιγμή που ο Ναρέντρα Μόντι του δεξιού κόμματος BJP έγινε πρωθυπουργός. Η «πολιτική ενίσχυσης της βιομηχανίας», όπως η κυβέρνηση αλλά και ο διεθνής αστικός τύπος ονομάζει τα μέτρα Μόντι, θέτουν τις δουλειές των εργατών σε κίνδυνο, καθώς διευκολύνουν τις απολύσεις και τα λουκέτα εργοστασίων.

Ο Γκουρούντα Ντασγκούπτα, ο γραμματέας του πανεθνικού Συνεδρίου όλων των Συνδικάτων, είπε ότι η ανταπόκριση των εργατών στο απεργιακό κάλεσμα της Τετάρτης, υπήρξε μεγαλειώδης, υπολογίζοντας ότι πάνω από 150 εκατομμύρια εργατών συμμετείχαν στην απεργία. Η απεργία, η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον δύο χρόνων, συμπεριέλαβε προσωπικό στις κρατικές τράπεζες και τα ορυχεία, καθώς και τους εργάτες στα εργοστάσια, τον κατασκευαστικό τομέα και τις μεταφορές.

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ξέσπασαν στο ανατολικό κράτος της Δυτικής Βεγγάλης, στο οποίο υπάρχει μια μακρά ιστορία αριστερού συνδικαλισμού. Οι τηλεοράσεις έδειξαν αστυνομικούς να επιτίθενται με γκλομπ εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Καλκούτα και να απομακρύνουν βίαια γυναίκες εργάτριες απεργούς που είχαν οργανώσει κατάληψη διαμαρτυρίας. Κοντά στους 200 ανθρώπους συνελήφθησαν σε όλη την πόλη, ανάφερε ινδικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι τράπεζες, τα μαγαζιά και άλλες εταιρείες παρέμειναν κλειστές, αποκλείοντας επιβάτες και τουρίστες στον κύριο σταθμό, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες σταματούσαν προαστιακούς συρμούς τραίνων. Στο Δελχί, μακρές ουρές σχηματίστηκαν στις στάσεις των λεωφορείων νωρίς την Τετάρτη, ενώ τα ταξί και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.  

Ο αντίκτυπος της απεργίας έχει ανησυχήσει τους ινδούς καπιταλιστές που ακόμα βασίζονται σε νομοθεσία προερχόμενη από τον καιρό της βρετανικής αποικιοκρατίας στη χώρα. Οι ζημιές από την απεργία ανέρχονται σε 3,7 δις δολάρια, με τα ντοκ στα λιμάνια της χώρας να είναι γεμάτα εξαγωγές. Η υπόσχεση του Μόντι να διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκό στις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, έχει εξοργίσει τους εργάτες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.