ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

 

 

 

του Gustavo Montenegro – Partido Obrero

Από την Prensa Obrera #1379

Λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος Όττο Πέρες Μολίνα σχοινοβατεί, κατηγορούμενος ότι είναι ο επικεφαλής μιας συνωμοσίας που φοροελάφρυνε εισαγωγείς με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Το σκάνδαλο, που ονομάστηκε «Η Γραμμή», έριξε πάνω από είκοσι κρατικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου. Δύο πρώην υπουργοί εγκατέλειψαν τη χώρα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Γουατεμάλας χαρακτηρίζουν την κρίση ως μια από τις πιο σοβαρές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1985. Ο Πέρες Μολίνα, στρατιωτικός που κατηγορείται για καταστολή εναντίον των αυτοχθόνων και των αγροτών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Εφραΐν Ρίος Μοντ, χάνει όλη του την πολιτική στήριξη: από τους 5 βουλευτές που πρότεινε πρόσφατα στη Βουλή να τους αφαιρεθεί η ασυλία, οι 2 ανήκουν στο κόμμα του. Οι κεντρικές επιχειρήσεις, που το 1993 τον είχαν ανακηρύξει ως έναν από τους δέκα ηγέτες του έτους, απαιτούν την πτώση του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πέρες Μολίνα έχει μείνει μόνο με την προοπτική την αντιστροφής της απειλής. Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «δεν υπάρχει μια μόνη γραμμή. Υπάρχουν δύο. Μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί το [μέρος] που λαμβάνει [τις δωροδοκίες], αλλά όχι αυτό που καταβάλει τις πληρωμές, αναμφίβολα ριζωμένο στον τομέα των επιχειρήσεων» (El País, 24/8). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πέρες Μολίνα είχε προστριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θέση του περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Η χώρα είναι ημι-εξεγερμένη. Αν πορείες 50 χιλιάδων ανθρώπων ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου τον Μάιο, αυτές διπλασιάστηκαν σε αριθμό τον Αύγουστο. Πάνω από εβδομήντα αστικές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία για τρεις ημέρες. Οι διαδηλώσεις είναι μαζικές στο εσωτερικό της χώρας. «Περίπου το 40% των λαϊκών αγορών της Πόλης της Γουατεμάλας έκλεισαν τις πόρτες τους. Ενώθηκαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καταστήματα, επιχειρήσεις» (ό.π.).

Η εντατικοποίηση των διαδηλώσεων στρέφει το Κογκρέσο και τη δικαιοσύνη ενάντια στον Πέρες Μολίνα.

Εκλογές
 
Οι προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Εθνικών Ζητημάτων του Πανεπιστημίου του Σαν Κάρλος, Έντγκαρ Γκουτιέρες, προειδοποίησε για την πιθανότητα «η αποχή και η άκυρη ψήφος να είναι τόσο υψηλές ώστε η επόμενη κυβέρνηση να στερείται νομιμότητας. Η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ εύθραυστη» (ό.π., 30/8). Υποστηρίζει, όπως και πολλοί άλλοι, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι δυνάμεις με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές, όπως το 2011, έρχονται από τα δεξιά. Οι πρώην αντάρτες της Επαναστατικής Εθνικής Ένωσης της Γουατεμάλας (URNG) και οι συμμαχικές τους δυνάμεις βρέθηκαν λίγο πάνω από το 3% στις τελευταίες εκλογές, με την υποψηφιότητα της πρώην νομπελίστα Ειρήνης, Ριγκομπέρτα Μαντσού.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να συνδέσει την πτώση του Πέρες Μολίνα με τις δικές του απαιτήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη φτώχεια.

3 Σεπτεμβρίου 2015

Μετάφραση: Ν.ΑΛ.