Η Κολομβία είναι από τις χώρες που έχει συμπαραταχθεί με τις επιταγές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Μαρκές, συνεχίζει την κληρονομιά του προκατόχου του, πρώην προέδρου Σάντος, επιτρέποντας στη χώρα να συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με δυνάμεις των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ. Οι μακρόχρονες κρίσεις και εντάσεις στην Κολομβία, που ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οδήγησε τις κυβερνήσεις της σε μια πολιτική ευθυγράμμισης με την Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα την «ασφάλεια», η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σε βάρος των από κάτω.

Ο ακριβής αριθμός του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη χώρα είναι ακαθόριστος, γεγονός που εγείρει περαιτέρω υποψίες. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 800 Αμερικανοί, ενώ άλλες αναφέρουν ότι είναι μεταξύ 50 και 60 στρατιωτικών. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επίσημα πάνω σε αυτό το ζήτημα ούτε εξήγησε τους λόγους που βρίσκονται εκεί. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική πρεσβεία στην Κολομβία, υπό πίεση, σχολίασε την υπόθεση δίνοντας μια μη ικανοποιητική απάντηση. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, το στρατιωτικό προσωπικό φθάνει στην Κολομβία για να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως στόχο την πολιορκία της Βενεζουέλας, η οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, έχει διασυνδέσεις με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κατηγορίες του Τραμπ εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ και ούτε παρασχέθηκαν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιες σχέσεις μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Πριν αρκετό καιρό, αξίζει να το σημειώσουμε, Κολομβιανοί μισθοφόροι εισέβαλαν στη Βενεζουέλα δια θαλάσσης με αμερικανικά πλοία. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εξουδετέρωσαν την επίθεση, αλλά από τότε έχει γίνει σαφές ότι η Κολομβία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ανατρέψει την κυβέρνηση της γείτονος χώρας. Προφανώς, λοιπόν, τα αμερικανικά στρατεύματα που φθάνουν στη χώρα προετοιμάζονται για ένα επόμενο βήμα σε αυτό το παλιό αμερικανικό σχέδιο επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Η αιτιολόγηση ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δεσμούς με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών γίνεται ακόμη πιο περίεργη όταν ο Αμερικανός σύμμαχος είναι ακριβώς η Κολομβία, ένα κράτος που ιστορικά έχει διαρθρωτικούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, που θεωρείται από ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα πραγματικό κράτος ναρκωτικών. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αθώες για σκάνδαλα που αφορούν τη διεθνή εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών. Η CIA έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με εγκληματικά δίκτυα παγκοσμίως. Η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001 εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής οπίου στην περιοχή. Στο Μεξικό, σε αντάλλαγμα πληροφοριών και πόρων, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν αρκετές φορές με το λεγόμενο καρτέλ Γκουανταλαχάρα. Επίσης, για χρόνια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τον στρατηγό Νοριέγκα του Παναμά, ο οποίος εμπλεκόταν δημόσια στη διακίνηση ναρκωτικών από τη δεκαετία του 1960, με αντάλλαγμα στρατιωτική υποστήριξη εναντίον των ανταρτών στη Νικαράγουα.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να δούμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια ελαττωματική και ασυνεπής δικαιολογία για μια εισβολή κατά της Βενεζουέλας. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αδυνατώντας να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία του με τους συνήθεις τρόπους, προσπαθεί απεγνωσμένα να εγγυηθεί την εξουσία του στη Λατινική Αμερική και, γι’ αυτό, προσπαθεί να ανατρέψει τον Μαδούρο μεταξύ άλλων· η Κολομβία παρέχει στήριξη στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα συγκάλυψη για τις δικές της εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες διεξάγονται σε συνεννόηση από την κυβέρνηση και εγκληματικά δίκτυα ομάδων διακίνησης ναρκωτικών – δραστηριότητες που αποδίδονται ψευδώς στη Βενεζουέλα. Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα τώρα είναι ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα μέσω της Κολομβίας.

Αρ. Μα.