Διεκδικούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ψηλότερους μισθούς

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το 94% των μελών του Διεθνούς Σωματείου των Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Service Employees International Union Local 73) ψήφισαν απεργία. Τη Δευτέρα (7 Σεπτεμβρίου), αυτή η υπόσχεση έγινε πράξη με πικετοφορία για πρώτη φορά μπροστά από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Rockford.

«Εργαζόμαστε συνεχώς με ασθενείς με COVID-19, χρειαζόμαστε προστατευτικό εξοπλισμό, χρειαζόμαστε ίσες αμοιβές για τόσα πολλά πράγματα που δε λαμβάνουμε ως εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε η ιατρική βοηθός Irene Bukar.

Η απεργία συνδέθηκε με τις 800 νοσοκόμες στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο που ξεκίνησαν την απεργία τους το Σαββατοκύριακο. Το σωματείο λέει ότι η ζωή και η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο και αγωνίζονται για μισθούς που να αντικατοπτρίζουν τη δουλειά που κάνουν.

«Απλώς χρειαζόμαστε δίκαιες αμοιβές, έτσι ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε επαρκώς τις οικογένειές μας, θέλουμε σεβασμό και σεβασμός σημαίνει να πληρωνόμαστε επαρκώς», είπε η Bukar.

Η Bukar είπε ότι οι αρνήσεις για συμβάσεις έχουν τραβήξει ένα χρόνο τώρα κι ότι δεν πάει άλλο.

«Δεν είναι ότι το αποφασίσαμε ξαφνικά, είναι μετά από μια χρονική περίοδο που δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμαˑ αυτό έπρεπε να κάνουμε, για να ακουστούν οι φωνές μας», είπε η Bukar.

Μερικά μέλη του σωματείου είπαν ότι εύχονται να μην είχαν φτάσει ως εδώ.

«Ελπίζαμε ότι θα συμβιβάζονταν με μια δίκαια συμφωνία, δε ζητήσαμε να μας φέρουν και το φεγγάρι, απλά δίκαια πράγματα, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο των διπλών χτυπημάτων, οικονομικών και COVID», είπε η εργαζόμενη στις υπηρεσίες Ralph Simpson.

Όσο για το πόσο θα τραβήξει η απεργία, τα μέλη του σωματείου είπαν ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

«Όσον καιρό χρειαστεί για να πάρουμε αυτό που έχουμε ανάγκη», είπε η Bukar.

15 Σεπτεμβρίου 2020

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.