Στηρίξτε το ΕΣΥ – Όχι επικοινωνιακά κόλπα

 Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Σωτηρία, ένα από τα πιο εμβληματικά νοσοκομεία της χώρας, έχει χαρακτηριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για COVID19. Στα λόγια η κυβέρνηση έχει ενισχύσει όλα τα νοσοκομεία, προφανώς και το ΣΩΤΗΡΙΑ. Έχει κάνει τα πάντα για να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας, για να προφυλάξει τον πληθυσμό από τον ιό… (έχει κάνει τα πάντα όπως… με τις μάσκες στα σχολεία, μάσκες-κουκούλες που καλύπτουν όλο το πρόσωπο των παιδιών, αφού την παραγγελία την έκαναν στους άσχετους παρατρεχάμενους).
Στην πράξη ας δούμε πώς περιγράφει την κατάσταση η 5μελής Επιτροπή Γιατρών του νοσοκομείου, 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν καθημερινά, όπως κι οι θάνατοι, όπως κι οι διασωληνωμένοι. 

5μελης Επιτροπή Γιατρών του ΝΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

Από την αρχή της πανδημίας το νοσοκομείο μας έχει χαρακτηρισθεί νοσοκομείο αναφοράς για COVID19.

Από τότε το νοσοκομείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με 1 (!) ειδικευόμενο (κυρίως πνευμονολογικές) ή/και με 2-3 ειδικευμένους γιατρούς (σε αυτές περιλαμβάνεται και η μια κλινική λοιμώξεων που νοσηλεύει COVID19 από την πρώτη μέρα της πανδημίας).

Το μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι γερασμένο, με πολλούς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση, συρρίκνωση και τελικά απαξίωση του ΕΣΥ.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί δήθεν μαζικών διορισμών γιατρών παραμένουν μόνον εξαγγελίες.

Στο νοσοκομείο μας δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου προσωπικού λόγω COVID.

Οι λίγοι γιατροί που έχουν έρθει (μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών) είναι:

1) Επικουρικοί Επιμελητές Β’ με ετήσια σύμβαση.

2) Επικουρικοί Επιμελητές Β’ με 3ετή σύμβαση για ΜΕΘ.

3) Αποσπασμένοι Επιμελητές από άλλα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη επιστρέψει στα νοσοκομεία προέλευσής τους

4) Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι με κονδύλια του ΕΚΠΑ (μόνον στις πανεπιστημιακές

κλινικές).

Η στερεότυπη απάντηση του διοικητή (ποτέ γραπτή) είναι «βρείτε γιατρούς και φέρτε τους».

Και ερχόμαστε στο ζοφερό παρόν, 6 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Ο Υπουργός αγανακτισμένος να δηλώνει «μα πως δεν έχετε γιατρούς, εγώ τόοοσους σας έστειλα»

Ο Διοικητής να παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους, να κάνει απαξιωτικά σχόλια τού τύπου «σιγά τον αγώνα που δίνετε εσείς οι γιατροί», «δεν σας στέλνω έγγραφα γιατί μου τα κάνετε φέιγ βολάν» και άλλα πολλά έξυπνα. Παράλληλα μας «καλεί» εγγράφως ,λόγω αυξημένων αναγκών, να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για να βγει το πρόγραμμα ,υποσχόμενος ότι θα μας πληρώσει! Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η υπερεφημέρευση είναι επικίνδυνη και τους γιατρούς και για τους ασθενείς – ανεξάρτητα με το αν πληρώνεται ή όχι.

Αξίζει εδώ να καταγγελθεί ότι οι υπεράριθμες εφημερίες στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πληρωθεί από το 2019 και ότι υπάρχουν επικουρικοί γιατροί από τον Απρίλη που δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό τους.

Στις 11/09 στις 3.00 μ.μ. ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά 2 κλινικές ότι ανοίγουν για COVID19, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και προετοιμασία του προσωπικού και των νοσηλευόμενων και χωρίς να έχει τηρηθεί κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.

Η Διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία εγκρίνουν προγράμματα εφημεριών για τις COVID19 κλινικές με έναν γιατρό σε ενεργό και έναν σε on call εφημερία!

Οι επιμελητές της μιας κλινικής λοιμώξεων εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση εδώ και 6 μήνες!

Το νοσοκομείο μας έχει δυνατότητα τέλεσης 3 μόνον COVID τεστ ανά 2ωρο! (τα υπόλοιπα στέλνονται στο ΕΚΕΑ). Γίνεται αγώνας για να εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας .Με το δεδομένο ότι οι στολές προστασίας δεν μπορούν να φοριούνται για περισσότερο από 4 ώρες, οι ανάγκες για προσωπικό είναι πολλαπλάσιες για να αποφύγουμε την εξόντωσή μας και να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Είναι προφανής η επερχόμενη κατάρρευση του Νοσοκομείου μας και ολόκληρου του ΕΣΥ που έχει ήδη δρομολογηθεί .

Καλούμε

Την Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 1η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας να σοβαρευτούν επιτέλους, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους με τις επείγουσες ανάγκες που επιτακτικά προκύπτουν.

  • ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ,ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
  • ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΕΘ
  • ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ.

Αυτή τη δύσκολη για όλους τους πολίτες στιγμή το ΕΣΥ δεν μπορεί να στηριχτεί με επικοινωνιακά κόλπα, με παλαμάκια από τα μπαλκόνια και με ευγενικές χορηγίες φιλανθρωπίας.

Οι Έλληνες πολίτες απέδειξαν την ωριμότητα και την υπευθυνότητά τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας μένοντας σπίτι.

Εμείς οι υγειονομικοί, κατανοώντας τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας.

Ζητάμε όμως από την Πολιτεία να μας δώσει τα όπλα, ούτως ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια δική μας και των ασθενών που περιθάλπουμε.

Η 5μελης Επιτροπή Γιατρών του ΝΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

15/09/20

* Φωτογραφία: https://www.sotiria.gr