Δήλωση για την 11/9

Η ενιαιομετωπική επιτροπή για τη δημιουργία ενός Εργατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, στην επέτειο της 11ης του Σεπτέμβρη, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Δήλωση Ενιαιομετωπικής Επιτροπής για Ένα Εργατικό Κόμμα: Μετατρέψτε την 11η Σεπτεμβρίου σε Διεθνή Ημέρα για την Αδελφότητα των Λαών! Αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον διαρκή πόλεμο!

Γιατί το τραγούδι βγάζει νόημα
όταν οι φλέβες πάλλονται
αυτός που θα πεθάνει τραγουδώντας την αληθινή αλήθεια
όχι τις σύντομες κολακείες ή τη φήμη ξένων
αλλά το τραγούδι ενός κορυδαλλού αντ’ αυτού
μέχρι τον πάτο της γης.

Βίκτωρ Τζάρα

Σήμερα είναι η 11η Σεπτεμβρίου, η επέτειος του βομβαρδισμού των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο το γεγονός είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο τραγικά σημεία καμπής των τελευταίων δεκαετιών, με μαζικό αριθμό θανάτων αμάχων και τερατώδη είσοδο ένοπλων θρησκευτικών φονταμενταλιστών στο παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας. Ωστόσο, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του λεγόμενου «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας». Οι ιμπεριαλισμοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης χρησιμοποιούν την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου ως δικαιολογία για να επιδιώξουν τις μοχθηρές πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (με πιο αξιοσημείωτη περίπτωση το Ιράκ) και να διαιρέσουν το προλεταριάτο πάνω σε εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές μέσω του αντι-μουσουλμανικού ρατσισμού στην εθνική τους επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Μεγάλοι κερδοσκόποι επιχειρήσεων και ακινήτων ήταν στο πηδάλιο της ανοικοδόμησης μετά τις 9/11. Ενώ διοχέτευαν εκατομμύρια δολλάρια και άλλους πόρους για την κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων, ουρανοξυστών και πολυτελών κατοικιών, οι κατεστραμμένες γειτονιές της εργατικής τάξης και τα σπίτια των έγχρωμων κοινοτήτων δεν έλαβαν δεκάρα. Όσοι είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς αφέθηκαν να υπομείνουν τον παγωμένο χειμώνα της Νέας Υόρκης στους δρόμους.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη 9/11 που πρέπει να θυμόμαστε. 28 χρόνια πριν τον βομβαρδισμό των Δίδυμων Πύργων, το Δυτικό Ημισφαίριο έγινε μάρτυρας ενός ακόμα λουτρού αίματος. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε εκδιώχθηκε και δολοφονήθηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Η στρατιωτική δικτατορία που εγκαταστάθηκε στη θέση της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου του Αλιέντε εξαπέλυσε ένα κύμα τρόμου, σφαγιάζοντας εργάτες, αριστερούς και όλους τους διαφωνούντες.

Αυτό που συνδέει την 11η Σεπτεμβρίου 1973 με την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι ο ιμπεριαλισμός.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Αλ Κάιντα οφείλει την ύπαρξή της στην οικονομική, υλικοτεχνική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι η ίδια το τέκνο του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προορισμένο κατά την έναρξή του να πολεμήσει εναντίον των «άθεων κομμουνιστών» στο Αφγανιστάν. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν ντρέπονταν να καυχηθούν για την υποστήριξή τους προς αυτούς τους δολοφόνους. Όταν ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ γύριζε την πλάτη στο δικό του τέρας Φρανκενστάιν – τότε φυτεύτηκαν οι σπόροι της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τους δεσμούς τους με το δικό τους δημιούργημα! Η οικογένεια Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων οικογενειών στη Σαουδική Αραβία (ένας γιγαντιαίος, τερατώδης αμερικανικός δορυφόρος στην περιοχή).

Είναι επίσης ευρέως γνωστό τώρα ότι η χούντα της Χιλής του 1973 είχε την πλήρη υποστήριξη της CIA, και ότι η στρατιωτική εξουσία που εγκατέστησε προσέφερε την πλήρη πίστη και υπηρεσία της στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ως αντάλλαγμα. Η δικτατορία του Πινοσέτ συνέτριψε όλες τις οργανώσεις των εργατών και των αγροτών με στρατιωτική βία. Αμέσως μετά από αυτό το λουτρό αίματος, οι ηγέτες της χούντας προσκάλεσαν μια ομάδα νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, τα «Παιδιά του Σικάγο», για να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας της χώρας. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλεια και άλλες συνήθεις τακτικές κατέστρεψαν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που είχαν κερδίσει οι εργάτες και οι αγρότες της χώρας. Η βιομηχανία χαλκού, που εθνικοποιήθηκε υπό την κυβέρνηση του Αλιέντε, πουλήθηκε στις ΗΠΑ πάμφθηνα.

Η φιλοϊμπεριαλιστική ηγεσία της AFL-CIO είχε επίσης σημαντικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Αλιέντε. Μέσω της CIA, το AIFLD διοχέτευσε εκατομμύρια δολλάρια στην αντεπανάσταση και υποστήριξε τις επιθέσεις των φορτηγατζήδων εναντίον της κυβέρνησης Αλιέντε. Τα ματωβαμένα χέρια τους ουσιαστικά δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες στη Χιλή και συνεχίζουν με την υποστήριξη μιας κατασταλτικής αντιδραστικής κυβέρνησης στη Χιλή σήμερα.

Αναζωογονώντας τον θρησκευτικό-στρατιωτικό φανατισμό, συνάπτοντας συμφωνίες με στρατιωτικές δικτατορίες, στρατιωτικοποιώντας την καθημερινή ζωή, βομβαρδίζοντας ολόκληρες χώρες για χρόνια… οι δρόμοι του ιμπεριαλισμού είναι στρωμένοι με αίμα!

Αμέσως μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, οι ΗΠΑ κήρυξαν μια αποκαλούμενη «σταυροφορία» εναντίον των καταπιεσμένων λαών της Μέσης Ανατολής. Χρησιμοποιώντας τον παράλογο ισχυρισμό ότι η Ιρακινή κυβέρνηση -ένας πολύ στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι τότε- ήταν συνένοχη στην άνοδο της Αλ Κάιντα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν ένας αιματηρός πόλεμος με αριθμό θανάτων που κυμαινόταν από 100.000 έως 600.000, μόνιμη πολιτική και οικονομική αστάθεια στη χώρα και την περιοχή, και μια περαιτέρω επιδείνωση των θρησκευτικών-στρατηγικών συγκρούσεων. Παρά τις εκτεταμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, η συνδικαλιστική ηγεσία παρέμεινε σιωπηλή.

Σήμερα, επίσης, η ηγεσία της AFL-CIO συνεχίζει να παίρνει πάνω από 200 εκατομμύρια δολλάρια από τις επιχειρήσεις του «Οίκου Αλληλεγγύης» μέσω του Εθνικού Κληροδοτήματος για τη Δημοκρατία NED. Συμμετείχαν επίσης στην υποστήριξη του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Στην πραγματικότητα, ο φετινός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τον Οίκο Αλληλεγγύης της AFL-CIO έχει τώρα αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια δολλάρια. Έτσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο λακές της, η φιλοϊμπεριαλιστική, φιλοκαπιταλιστική ηγεσία της AFL-CIO ξοδεύει τώρα 300 εκατομμύρια δολλάρια για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών πολυεθνικών και της διάλυσης συνδικάτων σε όλο τον κόσμο!

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της AFL-CIO, Teamster, SEIU συνεχίζει να υποστηρίζει τον προϋπολογισμό 750 δισεκατομμυρίων δολλαρίων πολέμου των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων πολιτικών των ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που χρειαζόμαστε ένα εργατικό κόμμα που θα τερματίσει τα τρισεκατομμύρια δολλάρια για την πολεμική μηχανή και 800 [στρατιωτικές] βάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι συνδικαλιστές πρέπει επίσης να απαιτήσουν τον τερματισμό κάθε περαιτέρω χρηματοδότησης της AFL-CIO από την NED και να ταχθεί υπέρ πραγματικών διεθνών δράσεων αλληλεγγύης των εργαζομένων κατά των καπιταλιστών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στην επέτειο τόσο του πραξικοπήματος στη Χιλή όσο και της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, καλούμε τους εργάτες και τους υποταγμένους λαούς του κόσμου να ενωθούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους εγκληματικούς πολέμους του. Ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός είναι μια ασθένεια που στοιχίζει τη ζωή αμάχων, μερικές φορές ακόμη και όταν κατοικούν στα αυτοκρατορικά κέντρα. Η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαών είναι η θεραπεία! Σε αυτές τις μέρες της πανδημίας του Covid-19, της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαλότητας σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε αυτή τη θεραπεία περισσότερο από ποτέ αν θέλουμε να επιβιώσει ο πολιτισμός!

Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε χωρίς διεθνή αλληλεγγύη!
Εμπρός για μια Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης για την Αδελφότητα των Λαών!

Επιτροπή Ενιαίου Μετώπου για το Εργατικό Κόμμα, UFCLP

Στη γη μας, και είναι ένα βραβείο πολέμου,
η ελευθερία να πεθάνεις από λαχτάρα και κάψιμο
και η γη μας, στην αιματηρή νύχτα της,
είναι ένα κόσμημα που λάμπει για το μακρινό πέρα από το μακρινό
και φωτίζει ό,τι είναι έξω από αυτό…
Όσο για εμάς, μέσα, Θα
πνιγούμε κι άλλο!

Μαχμούντ Νταρουίς

Μετάφραση: Αρ. Μα.