Χιλιάδες αλληλέγγυοι στους “κολασμένους” της Μόριας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Στο πλευρό των κολασμένων της Μόριας, κατά της κυβέρνησης της δεξιάς και των ακροδεξιών της απολήξεων, ενάντια στους ρατσιστές και φασίστες, 4-5 χιλιάδες κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι, διαδήλωσαν το βράδυ της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας λίγο μετά τις 7 μ.μ. και μέσω Πατησίων και Σταδίου έφθασε στη Βουλή και τελείωσε στα Προπύλαια. «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι» (σε διάφορες παραλλαγές), «στους φράχτες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», «ούτε κλεισμένους, ούτε φυλακισμένους, κάτω τα χέρια από τους κατατρεγμένους», «Έβρος, Μόρια και Μανωλάδα, αν είσαι μετανάστης αυτή είναι η Ελλάδα», «από την Αθήνα μέχρι τη Μυτιλήνη στρατόπεδο συγκέντρωσης κανένα να μη μείνει», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Σημειώνουμε ότι 13 χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άνθρωποι με ανάγκες, αναγκάζονται να μένουν στο δρόμο μετά την καταστροφή από αλλεπάλληλες πυρκαγιές του ΚΥΤ της Μόριας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως πρώτη «ανθρωπιστική βοήθεια» φρόντισε να στείλει διμοιρίες ΜΑΤ, προφανώς για να συνδράμουν τους ρατσιστές στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε μέρος της τοπικής κοινωνίας. Όχι νερό, όχι ψωμί, όχι σκηνές, όχι γάλα για τα μικρά, διμοιρίες ΜΑΤ και περιπολικά της αστυνομίας! (μετέφεραν βέβαια 406 ανήλικα προσφυγόπουλα στη βόρεια Ελλάδα)

Στην πορεία πήραν μέρος ο ΣυΠροΜε (Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό) αντιρατσιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας (ΕΕΚ/ΟΕΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ -πλην ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ- ΟΚΔΕ, ΛΑΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Ροσινάντε και άλλοι).

Photo credits: Θόδωρος Κουτσουμπός