ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ : ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, τέλη Γενάρη του 2009, αγρότες της Κρήτης, στα πλαίσια της παναγροτικής κινητοποίησης καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Νίκος Καζατζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με τρακτέρ και άλλα οχήματα και αιφνιδιάζοντας τους πάντες μπαίνουν στην πίστα του αεροδρομίου όπου παρέμενουν για ώρα. Οι πτήσεις διακόπτονται.
Πέντε χρόνια μετά, και ένα μήνα πριν την επέτειο της εξέγερσης, 92 άνθρωποι δικάζονται και 86 από αυτούς κρίνονται ένοχοι. Καταδικάζονται σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Η υπόθεση από την αρχή ως το τέλος της έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμη φορά το πως το κράτος, υπό τον φόβο της κατάρρευσης του, αυθαιρετεί, αναιρεί τους ίδιους του τους νόμους, καταστέλλει, σε μια προσπάθεια να πνίξει όσους τολμάνε να σηκώσουν το κεφαλι και μοιράζει ποινές σαν καραμέλες.
Σε αυτή την περιβόητη κατάληψη του αεροδρομίου λαγωνικά κατέγραψαν πινακίδες αυτοκινήτων (όπως φάνηκε στις καταθέσεις το έκαναν στα κρυφά υπό τον φόβο μη τους δει κανας αγρότης). Λίγο καιρό μετά η αστυνομία καλέσε τους κατόχους των αυτοκινήτων να απολογηθούν τι δουλειά είχαν στο αεροδρόμιο. Αρχές του 2013, στάλθηκαν σημειώματα σε κάποιους αγρότες που ενημέρωναν πως από το Φεβρουάριο υπήρχε διάταξη μέσω της οποίας αναστέλλονταν οι ποινικές διώξεις για επεισόδια με πρωταγωνιστές αγρότες σε κινητοποιήσεις μέχρι και το 2012. Λίγους μήνες μετά η διάταξη ‘έληξε’ και λίγο πριν το δικαστήριο 92 άνθρωποι μαθαίνουν πως τελικά είναι κατηγορούμενοι με πλημεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, για παρακώληση συγκοινωνίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Οι αρχές δεν παρέλειψαν να καλέσουν στο δικαστήριο και άλλον έναν που στο μεταξύ είχε αποβιώσει.
Το ποιος πήρε πίσω τη διάταξη και γιατί είναι ένα μεγάλο ζητούμενο με τους περισσότερους αγρότες αλλά και τους εκπροσώπους τους να σκέπτονται πως μάλλον πρόκειται για κίνηση εκφοβισμού τους ώστε να μην ξεσηκωθούν στο μέλλον .

Στις 4 Νοέμβρη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δικαστήριο στην πόλη πραγματοποιούνταν αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια, προειδοποιώντας ότι εάν δεν εισακουστούν θα πραγματοποιήσουν «απόβαση» στην Αθήνα με τα τρακτέρ, τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης οι συγκεντρωμένοι αγρότες προσπάθησαν να μπουν στο δικαστήριο απαιτώντας να αθωωθούν οι 92 κατηγορούμενοι. Αρμόδιοι του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αποφάσισαν να κλείσουν τις εισόδους του δικαστικού μεγάρου γεγονός που εξόργισε τους αγρότες. Τελικά έσπασαν με μια μαγκούρα (!) την κεντρική είσοδο του μεγάρου, μπήκαν μέσα και ζήτησαν να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι. Επικράτησε ένταση για πολλές ώρες. Δικηγόροι και αγροτοσυνδικαλιστές (κάποιοι από αυτούς ήταν κατηγορούμενοι) προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση. Ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ και δύο ειδικοί φρουροί τραυματίστηκαν.  

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε μέχρι αργά το απόγευμα οπότε μοιράστηκαν απλόχερα και εκδικητικά για τα πρωινά γεγονότα 6μηνες ποινές σε όσους δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία πως δεν ήταν στο αεροδρόμιο εκείνη τη μέρα, σε 86 ανθρώπους δηλαδή. Έτσι απλά, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους κανένα στοιχείο πέραν της πινακίδας τους, μόνο επειδή δήλωσαν πως παραβρέθηκαν στο αεροδρόμιο… Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και η συντρόφισσα Κατερίνα Μητροβγένη που εκείνη την ημέρα βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στο αεροδρόμιο. Οι καταδικασθέντες έχουν  ασκήσει έφεση.