ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σημαντικές κινητοποιήσεις έχουν γίνει στο Ηράκλειο και όλη την Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες. Η νεολαία, η εργατική τάξη και ο λαός, ήδη  ζουν τις συνέπειες των μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού των τροϊκανών κυβερνήσεων στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Ανεργία, λουκέτα μαγαζιών, πλειστηριασμοί σπιτιών, έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης, υπολειτουργία των νοσοκομείων, των σχολών και των σχολείων, κρατική καταστολή συνθέτουν το εκρηκτικό τοπίο.  

Την πανελλαδική κινητοποίηση στο πλευρό του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, την Τρίτη 2 Δεκέμβρη, ακολούθησε, την επόμενη μέρα, με πρωτοβουλία των αντιεξουσιαστών της περιοχής, η κατάληψη στο Δημαρχείο Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της κατάληψης έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις αποφασισμένες από την συνέλευση. Άνεργοι νέοι, φοιτητές αλλά και αγωνιστές εργάτες, έχουν προχωρήσει σε μια κατάληψη η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών δημοτικών αρχών (δεξιά δημοτική αρχή) και της αστυνομίας.

Η διαδήλωση της 6 Δεκέμβρη ήταν μια μαζική πορεία περίπου 1000 ατόμων. Το μπλόκ της κατάληψης Δημαρχείο επικεφαλής της πορείας συγκέντρωσε την πλειοψηφία των διαδηλωτών ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Φοιτητικών συλλόγων και του ΚΚΕ-μλ. Με δικό του πανό συμμετείχε στην πορεία το ΕΕΚ. Προς το τέλος της διαδήλωσης λίγο πριν η πορεία φτάσει στο κατειλημμένο δημαρχείο διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλλαν στο δρόμο, έσπασαν την πορεία στα δυο ρίχνοντας χημικά και συλλαμβάνοντας μια διαδηλώτρια. Ωστόσο η πορεία έφτασε στο τέρμα της, στην κατάληψη Δημαρχείου που συγκέντρωσε εκατοντάδες νεολαίους και κόσμο της περιοχής, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Το βράδυ της ίδιας μέρας η συνέλευση αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων και λίγες ώρες μετά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου (ΓΑΔΗ) απαιτώντας την απελευθέρωση της συλληφθέντος και πολλών ακόμα διαδηλωτών που είχαν προσαχθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πορεία.

Μαζική ήταν η παγκρήτια συγκέντρωση και διαδήλωση που έγινε τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, την Κυριακή 7 Νοέμβρη. Την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, στην ανοιχτή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, συζητήθηκε από εργαζομένους και ανέργους της περιοχής η οργάνωση της πάλης για τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας στις σημερινές εκρηκτικές συνθήκες.                      

Ερνέστος Α.
Ειρήνη Κ.