ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο ΡΑΧΟΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ...

 

Πώς  να  κλείνει τηλεοράσεις

Το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση των τηλεοπτικών καναλιών ανοίγει η Κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, με επιχείρημα το υψηλό κόστος λειτουργίας τους. Στις 6 Νοεμβρίου, η Κυβέρνηση, με έκτακτο διάταγμα, ανακοίνωσε το κλείσιμο της κρατικής Radio Televisión Valenciana, (RTVV) στη Βαλένσια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε  να απολύσει 1000 από τους 1700 εργαζόμενους – το δικαστήριο όμως έκρινε παράνομη την απόφαση. Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή Κυβέρνηση της αυτόνομης Πολιτείας ισχυρίστηκε πως το κόστος της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα έφτανε τα 72 εκατομμύρια, ενώ επικαλέστηκε και το υψηλό χρέος της εταιρείας, άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η Βαλένσια αποτελεί μια από τις πλέον υπερχρεωμένες περιφέρειες της Ισπανίας, μετά την έκρηξη της δεκάχρονης οικοδομικής φούσκας το 2008. Στα δύο επόμενα χρόνια (2014-15) οι συνολικά 17 ισπανικές περιφέρειες πρέπει να συλλέξουν 8 δις(!) από φόρους και περικοπές. Ο κυβερνήτης της Βαλένσια έκανε αρκετές δηλώσεις σχετικά με το πως τα 72 εκατομμύρια η Πολιτεία τα χρειάζεται για να στηρίξει την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια.

Οι εργαζόμενοι στο σταθμό δίνουν εδώ και δύο εβδομάδες σημαντικό αγώνα για να περισώσουν τις δουλειές τους, καταλαμβάνοντας τα στούντιο και οργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις. Το σύνθημα τους είναι ξεκάθαρο: «ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ». Τα μέλη του ΔΣ του σταθμού που ανήκουν στο κυβερνόν δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και το σώμα ανέλαβαν τα μέλη της Αντιπολίτευσης του PSOE.

Η Κυβέρνηση έχει απαντήσει με μια τροπολογία που της επιτρέπει την τοποθέτηση νέου διευθυντή στο Κανάλι, ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια του λουκέτου. Ο λαός όμως έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτοδιαχείρισης των απολυμένων ανεβάζοντας μάλιστα (από 3%) τα ποσοστά των Canal 9 και Radio 9 του RTVV.

Το δυστυχές είναι πως η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για λουκέτα και σε άλλα περιφερειακά κανάλια, όπως το Τelemadrid, όπου επίσης εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την επικύρωση απόλυσης 860 εργαζομένων…

ΝΑΛ