ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΡ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

Στις 9-10 Νοεμβρίου έγινε με επιτυχία στο Λένινγκραντ το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο του Ιδρύματος Πλεχάνωφ της Ρωσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης με θέμα την σύγχρονη δημοκρατία, τα προβλήματά της και τις προοπτικές.

 

Πήραν μέρος περίπου 140 σύνεδροι από όλη την Ρωσική Ομοσπονδία, πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί, αλλά και ηγετικά στελέχη της ρωσικής Αριστεράς. Παρόντες ήταν πέραν από τους συνδιοργανωτές, την Ένωση Μαρξιστικών Οργανώσεων (ΑΜΟ, μια μετωπική οργάνωση-ομπρέλα που καλύπτει αριστερές οργανώσεις κι ανεξάρτητες αριστερές προσωπικότητες), και εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (Τιούλκιν), του Ρωσικού ΚΚ-ΚΚΣΕ (Πριγκάριν), του Ρωσικού Κόμματος Κομμουνιστών (Κοζλόφ, Άμπραμσον), του Αριστερού Μετώπου, του κινήματος Αλτερνατίβι κ.ά.

Από την Ελλάδα, προσκλήθηκε ο Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ, ο οποίος και μίλησε για την άνοδο της άκρας Δεξιάς και του φασισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, συνδέοντάς την με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, την κοινωνική εξαθλίωση, την χρεοκοπία του δυσφημισμένου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, την ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, αριστερά αλλά και δεξιά, τις διαφορές ανάμεσα στις συνθήκες που επέτρεψαν την άνοδο του φασισμού την δεκαετία του 1930 και σήμερα, το Κράτος σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τα προβλήματα της Αριστεράς, την ανάδυση όρων μιας προεπαναστατικής κατάστασης.

Το Συνέδριο κατέληξε με ένα στρογγυλό τραπέζι για τα συνολικά συμπεράσματα. Το κλείσιμο έγινε από το Σάββα Μιχαήλ που τόνισε ξανά τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται από τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό στο όνομα της δημοκρατίας αλλά και τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του σοσιαλισμού από τον σταλινισμό. “Καμιά ιστορική αναγκαιότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την Γιεζόφτσινα, τις μαζικές εκκαθαρίσεις του 1937”, υπογράμμισε, ασκώντας, συν τοις άλλοις κριτική στο Σχέδιο Προγράμματος ενόψει της ενοποίησης μιας σειράς κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων στο υπό ίδρυση Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΟΚΠ). Και κατέληξε προβάλλοντας σαν μόνη δυνατή, αναγκαία και επίκαιρη όσο ποτέ προοπτική εξόδου από την παρούσα κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, την διαρκή παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Το Συνέδριο αναμεταδίδονταν ζωντανά από τον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό στο Λένινγκραντ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ρωσία έγιναν πολύ διαφωτιστικές και αμοιβαία χρήσιμες διμερείς συναντήσεις μεταξύ του ΓΓ του ΕΕΚ και της ηγεσίας του ΡΠΚ όπως και με το Κεντρικό Συμβούλιο της ΑΜΟ. Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου έγινε με επιτυχία και ανεξάρτητη εκδήλωση με ομιλία-συζήτηση του Σάββα Μιχαήλ με νέους του Λένινγκραντ, οργανωμένους κι ανοργάνωτους.

Η επίσκεψη στην Ρωσία συνέπεσε με την 96η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 αλλά και με την έκδοση στα ρωσικά από το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ενός συλλογικού τόμου για τον Λένιν και τον Πλεχάνωφ που περιλαμβάνει και δοκίμιο του Σάββα Μιχαήλ για τα Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν.
    
Για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ρωσία και τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται θα πρέπει να επανέλθουμε.

Σ. Μ.